Минулого місяця Держгірпромнагляд виявив 414 порушень у роботі "Закарпатгазу"

Якщо відверто, попередня назва цього матеріалу звучала наступним чином: « ВСЕ не гаразд у ПАТ «Закарпатгаз». На думку автора, підкріплену знайомством з цілим стосом відповідних матеріалів, актів перевірок, спілкування з фахівцями тощо, подібне формулювання цілком відповідало існуючому нині становищу з дотримання промислової безпеки та охорони праці потужним газопостачальним монополістом області.

Минулого місяця Держгірпромнагляд виявив 414 порушень у роботі "Закарпатгазу"
Та позаяк, по-перше, жанри журналістики не надто вітають категоричність тих чи інших суджень, вирішили винести для зачину лише констатацію прикрого факту, ґрунтовно та об’єктивно задокументованого у ще «гарячих» актах  перевірок фахівців Держгірпромнагляду у Закарпатській області. По-друге, днями випала нагода почути позицію щодо питань безпеки газопостачання споживачам безпосередньо з вуст перших осіб товариства, озвучену ними на підсумковій нараді з керівниками філій і служб ПАТ. Що ж, слова були правильними, вимоги – жорсткими… З іншого боку, наявних проблем у «газовиків» не меншає.  Про це Закарпаття онлайн повідомили в територіальному управлінні Держгірпромнагляду.
 
Безпека і спокій нам тільки сняться…
 
Чи не вперше про існування цілого ряду т. зв. «больових» точок, що становлять безпосередню загрозу здоров’ю і навіть життю людей   у діяльності ПАТ «Закарпатгаз»  громада  краю – особливо яскраво,  наочно,  випукло і предметно – дізналася у серпні минулого року, коли біда, спричинена витоком газу із пошкодженого горе-робітниками газопроводу середнього тиску, прогриміла на всю Україну та за її межами вибухом на вул. Анкудінова в Ужгороді.
 
Й досі жителі обласного центру, ряду сусідніх з ним районів не можуть без тривожного щему в грудях пригадувати не лише спричинені тією надзвичайною ситуацією людські жертви, а й власні поневіряння, пов’язані з відключенням більш як на тиждень голубого палива всім без винятку споживачам. І як тоді не намагалися керівники ПАТ «Закарпатгаз» переконати людей, що змушені були вони діяти  саме  так, керуючись  виключно  думками про благо населення, приховати власні безгосподарність, нерозпорядливість, невміння чітко і професійно працювати в екстремальних обставинах за красивими і правильними словами їм не вдалося навіть від пересічного, далекого від усіляких там газових тонкощів і справ громадянина. Зокрема, найбільш безвинно  оцінював у ті дні діяльність «газовиків» приблизно ось такий чорний гумор, що побутував серед ужгородців: «добре, що хоч після вибуху не перекрили трубу відразу на кордоні з Росією, а то б східні сусіди потім взагалі нам газ пустити «забули» …

Вже наступного дня після трагедії післяобідньої пори 29 серпня 2011 року окремим розпорядженням   була створена спеціальна комісія, – пригадує начальник Територіального управління Держгірпромнагляду у Закарпатській області Михайло САВАРИН. – Протягом двох тижнів її члени об’єктивно та ґрунтовно вивчили не лише умови та обставини нещасного випадку,  роль кожної посадової особи у його виникненні, а  й запропонували керівництву усіх причетних до НП установ і організацій і, найперше, звісно, ПАТ «Закарпатгаз», комплекс конкретних заходів, виконання яких сприяло б, на моє глибоке переконання, усуненню причин виникнення подібних ситуацій у майбутньому.  І не лише в Ужгороді, а й інших  населених пунктах.  

На жаль, тодішнє керівництво газового господарства області нічого кращого, ніж показового ігнорування виважених пропозицій фахівців, придумати не змогло. Замість конкретної роботи з усунення численних недоліків у галузі дотримання безпеки та охорони праці всі наявні сили, здається, було кинуто ним на очищення виключно за допомогою гучних слів і нікому не потрібних заяв добряче таки заплямованого вибухом службового мундиру.  Власне, саме подібна позиція, врешті-решт, і стала однією з головних причин звільнення із займаної посади голови правління ПАТ «Закарпатгаз» Ю. Рибачка.
 
До інших можна додати наслідки перевірок як головного підприємства, так і усіх без винятку філій ПАТ, проведених у жовтні минулого року спеціалістами теруправління Держгірпромнагляду спільно з фахівцями Держтехногенбезпеки. Красномовним підсумком її роботи  стали  420 (!) виявлених порушень нормативно-правових документів, якими регламентуються порядок, умови та безпека праці «газовиків».  Найголовнішим було те, що абсолютну більшість із виявлених безпосередньо після вибуху в Ужгороді причин трагедії «газовики» так і не спромоглися ліквідувати. Невдовзі  змінилося й керівництво правління ПАТ, проте вести мову про реальні позитивні зміни у товаристві зі  станом промислової безпеки та охорони праці, як вже наголошувалося на початку цього матеріалу, поки не доводиться…

Держгірпромнагляд словам не вірить

Підтвердили цей вкрай сумний факт  перевірки виконання раніше виданих приписів і розпоряджень, проведені фахівцями Держгірпромнагляду протягом останнього місяця зими. – Виявлено 414 нових порушень нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки, – констатує Михайло САВАРИН. – У 40 випадках нашим фахівцям довелося забороняти виконання робіт та експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки. За наслідками перевірок у лютому місяці  до адміністративної відповідальності притягнуто 38 працівників ПАТ «Закарпатгаз».
 
Насамперед, знову ж таки доводиться говорити про те, що й досі не виконані у повному обсязі заходи щодо усунення причин групового нещасного випадку, який стався внаслідок аварії на розподільному газопроводі середнього тиску на вул. Анкудінова в обласному центрі. За пів року, що минув з часу трагедії, «газовики» так і не спромоглися отримати дозволи на виконання робіт та на експлуатацію машин, механізмів, обладнання підвищеної небезпеки відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України №1107 від 26.10.2011 року. То що вже тоді казати про  інші порушення, котрі пишно буяють на ниві щоденної експлуатації систем газопостачання міст і населених пунктів нашого краю!?
 
Такі, зокрема, як, відсутність кваліфікаційних посвідчень  у працівників, які виконують роботи з підвищеною небезпекою; не проходження керівниками структурних підрозділів навчання та перевірку знань з питань охорони праці у навчальних закладах;  відсутність реальних (із внесеними змінами та доповненнями) планшетів (схем) діючих газопроводів, що, в принципі, унеможливлює ефективну роботу з ліквідації можливих аварій будь-якого масштабу; неукомплектованість аварійних автомобілів необхідними інструментами та матеріалами тощо.
 
Автор аж ніяк не прагне малювати роботу  ПАТ «Закарпатгаз» виключно у чорних фарбах. Новий керівник правління, судячи хоча б з його висловлювань і конкретних  претензій до керівників служб і філій товариства під час вже названої вище підсумкової наради,  питання безпечного постачання газом споживачів області ставить у роботі на одне з перших місць. Але від побажань, пропозицій і до практичних дій – відстань інколи буває дуже великою, а то й космічних масштабів. І справді, на місцях до свого керівництва не дуже то й поки дослухаються.
 
А коли й хочуть дослухатися, то на заваді стає, скажемо м’яко, недостатній кадровий потенціал. Кваліфікація існуючих кадрів «Закарпатгазу» загалом – тема окремої розмови, проте не можемо не сказати, що саме відтік фахівців зі служби, спричинений свого часу як і низькими зарплатами, умовами роботи, так і рядом інших супутніх факторів, і є, на наш погляд, одним із головних факторів існуючого на сьогодні в товаристві  незадовільного стану справ з охороною праці та промисловою безпекою. І поки в одній філії ніби працюють над усуненням виявлених державними інспекторами порушень, в інших постійно «вилазять» такі ж чи подібні.
 
Й навіть у більшій кількості. Тобто про існування реальної системи безпечного постачання голубим паливом споживачів при відсутності потужного  кадрового потенціалу  у ПАТ «Закарпатгаз» на сьогодні говорити, на жаль, не доводиться. А от словам, заявам і намірам, особливо коли йдеться  про здоров’я і життя людей, у Держгірпромнагляді, перефразовуючи назву популярної кінострічки,   категорично не вірять: потребують виключно конкретних справ і дій.

Дивна «короткозорість» у  виробничому масштабі та смертельні «дрібниці» побуту

Щодо останніх, то тут у «газовиків», як кажуть, непочатий край роботи. З метою економії площі зосередимо увагу лише на деяких з них.  Так, у Хусті державні інспектори під час перевірок у лютому  змушені були припинити експлуатацію газових приладів (плити, конвектора, протічного водонагрівача) у місцевому кафе «Нарцис» та систему газопостачання торгово-готельного комплексу, що на вул. Л.Толстого. 
 
Аналогічні заходи вжито щодо системи газопостачання кафе, розташованого на вул. Шевченка у Виноградові. В усіх трьох випадках обладнання було встановлено роботодавцем з грубими порушеннями існуючих вимог. Постає питання: а куди ж дивилися відповідні  працівники філій ПАТ «Закарпатгаз», даючи «добро» на експлуатацію, вибачте за мимовільну тавтологію, подібного «недоброго» обладнання?

Аналогічне запитання щодо, м’яко кажучи, «недосконалості» зору «газовиків»,   виникло у перевіряючих  і після того, як вони побували у ЗОШ с. Бобовище Мукачівського району. Як виявилося, обидва газові котли, які працювали в котельні названого учбового закладу, були встановлені …самовільно(!). Принаймні, жодних змін з цього приводу у представленій їм дирекцією ЗОШ проектно-виконавчій документації інспектори, при всьому їхньому бажанні, так і не змогли побачити.

…Здається, хтось із китайських мудреців сказав свого часу приблизно таке: люди зазвичай перечіпляються об камінці на дорозі, а не через великі гори. І справді, проблеми будь-якого рівня розпочинаються з дрібних, навіть подекуди непомітних сторонньому речей, подій, ситуацій. Не переконані, що збірки висловлювань східних мислителів прикрашають книжкові полиці всіх без винятку працівників газового господарства, інакше вони завжди б пам’ятали, що найбільша небезпека (інші кажуть – сам сатана) криється у зазвичай у дрібницях.

Не так давно фахівці теруправління Держгірпромнагляду перевірили роботу служб внутрішньо будинкових мереж ПАТ «Закарпатгаз», – розповів Михайло САВАРИН.  – За якихось кілька днів інспектори виявили   аж 104 порушень вимог нормативно-правових актів з промислової безпеки та охорони праці. Більшість з них самі «газовики» звично називають «дрібними», навіть подеколи не звертаючи на них уваги.
 
Забувають, на жаль, страшні цифри загибелі людей, у тому числі й групові нещасні випадки внаслідок отруєння чадним газом.  На моє глибоке переконання, не може, не повинна нормальна людина, якщо вона, до того ж, вважає себе спеціалістом  у газовій галузі, не усвідомлювати небезпеки порушення, зокрема, термінів проведення або не виконання в повному об’ємі планово-технічного обслуговування (ПТО)  внутрішньо будинкових мереж. Між тим, подібним, образно висловлюючись, «грішать»  працівники Виноградівської, Хустської, Берегівської, Іршавської, Мукачівської,  Перечинської філій та Ужгородського управління ПАТ «Закарпатгаз».

Незважаючи на численні  приклади людських трагедій, блакитне паливо продовжує постачатися в житлові будинки та квартири, розташовані на територіях «обслуговування» Виноградівської, Хустської, Іршавської, Свалявської, Берегівської, Тячівської та  Перечинської філій ПАТ, у яких роками, навіть десятиліттями не проводяться перевірки як димових, так і вентиляційних каналів.  Маємо численні  факти не відключення від систем газопостачання і самовільно встановлених приладів у Виноградівській, Хустській, Іршавській філій, Ужгородському управлінні.  

Справедливості заради слід, звичайно, сказати і наступне: працівники на місцях часто-густо внаслідок нерозпорядливості своїх керівників, обмеженого фінансування просто не забезпечені необхідними запчастинами для проведення ремонтів. Але навіть подібна ремарка аж ніяк не здатна виправдати бездіяльність, навіть злочинну байдужість службовців ПАТ «Закарпатгазу»  до так званих «дрібниць» у поводженні з газом. І не лише, як бачимо, при використанні  блакитного палива  у побуті…  

Замість епілогу

Підсумовуючи сказане, змушені зробити невтішний висновок: жодних гарантій щодо неможливості повторення таких чи подібних трагедій, що сталася на вул.  Анкудінова в Ужгороді наприкінці серпня минулого року,  закарпатці на сьогодні не мають. І якщо керівники ПАТ «Закарпатгаз» кажуть про світло в кінці тунелю стосовно покращення зі станом промислової безпеки, то всі ми вправі засумніватися: а, може, це  хтось просто чиркнув сірником біля відкритого вентилю з газом?...
14 березня 2012р.

Теги: Закарпатгаз, Держгірпромнагляд

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
» Всі новини