В УжНУ написали відкритий лист головному редактору газети “Освіта України”

У газеті «Освіта України» за 5 березня було опубліковано статтю Юрія Зущика «Вуж на пательні» з т.зв. «аналізом» результатів недавньої перевірки Ужгородського національного університету Державною інспекцією навчальних закладів, а також додано коментар голови цієї комісії Михайла Гончаренка.

В УжНУ написали відкритий лист головному редактору газети “Освіта України”

Уважаємо за потрібне повідомити широку громадськість про безпідставність більшості тверджень автора, поверховість узагальнень, відверту тенденційність суджень, підміну понять і недоречність аналогій. Так, наприклад, автор не мав жодних підстав та й, переконані, права висловлюватися про керованість студентського руху, порівнювати процес реформування регіональних університетів у місті-мільйоннику Кривому Розі із ситуацією із закарпатськими вишами, тим більше, зараховувати УжНУ до «третьорозрядних» ВНЗ.

Висловлюємо обурення з приводу голослівних тверджень голови Державної інспекції навчальних закладів Михайла Гончаренка щодо «маси!» виявлених в УжНУ порушень. Ставимо під сумнів якість роботи самої комісії, яка, функціонуючи якихось півроку (за словами п. Гончаренка), примудрилася перевірити 35(!) ВНЗ, порівняти результати й дійти висновку, що в Ужгородському національному університеті «ситуація найгірша».

Реформування вищої освіти на Закарпатті все більше нагадує спробу відвертого рейдерського захоплення найстарішого (заснованого 1945 р.), найавторитетнішого (115 штатних докторів наук, професорів, близько 500 кандидатів наук, доцентів) та найпотужнішого (майже 12000 студентів) вишу краю – Ужгородського національного університету.

Усе це відбувається при безпосередній підтримці певних очільників Міністерства освіти і науки, молоді та спорту. Ситуація починає досягати апогею: для того, щоб до початку парламентських виборів посадити у крісло ректора УжНУ свою людину, у хід іде все, у тому числі й відверта фальсифікація.

Замість того, щоб вивчити причини обурення студентів та викладачів УжНУ,  подається абсолютно довільне трактування проблеми (до речі, із близько 3 тисяч присутніх на мітингу студентів журналіст чомусь побачив лише сотню). Це неприпустимо для такої поважної газети, як “Освіта України”, котра є офіційним виданням Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Зауважимо: коли ситуацію хотів з’ясувати перший заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту України Є. М. Суліма, то він приїхав до Ужгорода особисто. Його відвідини зняли багато питань, оскільки п. Суліма побачив за «проблемою» живих людей та їх позицію. Крім недоліків, перший заступник міністра, на відміну від пана Гончаренка, зумів розгледіти талановитий, згуртований колектив, який уболіває за долю свого університету.

Щоб сформувати негативну думку широкої громадськості про УжНУ, інформацію зумисне публікують в найавторитетнішій освітянській газеті країни під зневажливою назвою.

Якби в матеріалі було вказано реальні недоліки й прорахунки, то з такою конструктивною критикою можна було б погодитися, бо недоліків не буває там, де нічого не роблять. Ідеться ж про відверто спотворені факти. Шановному автору статті з огляду на професійну журналістську етику варто було б узяти коментар (особливо в такій ситуації) принаймні з двох різних джерел.

Намагання журналіста принизити наших колег-експертів з інших вишів, які, мовляв, узгоджували зауваження на рівні підрозділів, виглядає як некомпетентне, провокаційне, таке, що має на меті викликати обурення поведінкою колективу УжНУ.

Але ж сама процедура інспектування ДВНЗ «Ужгородський національний університет» відбувалася із численними грубими порушеннями чинних нормативних документів України в галузі вищої школи. Так, зауваження на рівні експертів здебільшого справді не були доведені до відома керівників підрозділів УжНУ, оскільки це було заборонено головою комісії О. І. Рудешком. На час завершення роботи комісії в університеті з 25-ти залишилося 4 (!) експерти, у тому числі голова комісії та заступник. Таким чином, експерти не були ознайомлені із повним текстом довідки, бо на момент формування документа їх взагалі не було в Ужгороді. У такій ситуації узгоджувати остаточний текст експертизи не те що варто, але й конче необхідно! Крім того, у т.зв. зведеному варіанті експертного документа факти були відверто спотворені, а підписи усіх членів міністерської комісії чомусь уже були каліграфічно виведені на окремому аркуші.

Недарма ще древні казали: «Розділяй і володарюй!». Відверте приниження усього колективу вишу, безапеляційна фальш, намагання ввести громадськість в оману та спроба ведення подальшої війни проти викладачів і студентів університету спонукає оприлюднити текст експертної довідки Державної інспекції щодо перевірки УжНУ (надісланої міністру освіти і науки, молоді та спорту України Д. Табачнику, директору Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту Я. Болюбашу і голові Державної інспекції навчальних закладів М. Гончаренку) та коментарі й зауваження до неї професорсько-викладацького колективу нашого навчального закладу.

13 березня 2012р.

Теги: УжНУ, перевірка

Коментарі

Вчитель 2012-03-22 / 20:00:21
Називати "Освіту України" "авторитетним виданням" - смішно. Звичайна жовта, замовна, пропагандистська листівка, не варта освітянської уваги

МІША 2012-03-18 / 12:18:55
Чудовий лист! Сливка та Гвоздяк Молодці. А МІністерство виконує замовлення Ващука. Це його сценарій. Небезпека його приходу в УжНУ як в.о. все ще залишається. Якщо так буде, то міністерство під нього виділить великі суми грошей.(За останні роки УжНУ не отримало жодної копійки)Ващук, за рахунок Міністерства...покаже, що він менеджер. А потім перетворить університет у власний комерційний проект. Він ще не ганьбиться з телеекранів заявляти, що є бізнесменом. Коли і де Ващук робив у бізнесі? Але зумів викупити велику кількість обєктів, які успішно здає собі ж, своєму університету. Надія на БАлогу, який недопустить цю сволоч!

юрист-консульт 2012-03-14 / 21:53:20
До відома пана Василя.
Пан Олександр Сливка - дійсно пан (чоловічої статі). Пан Гвоздяк - не проректор. Проректором УжНУ (точніше - проректоршою) є пані Ольга Гвоздяк! Це інформація для "сосбливо талановитих фахівців", котрі не мають зеленого поняття щодо структури та кадрового складу нашого ректорату!!!
Жодної істерики в Ужну не існує. Колектив провідного вузу України здатний дати адекватну й компетенту відповідь на захист своєї честі та гідності будь кому!!!
Що ж стосується "фрази з американських кінофільмів: "Ви маєте право мовчати. Кожне слово, сказане вами, може бути використане проти вас" - то сукупність цих прав світова громадськість називає «Правило Міранди», котре виникло у 1966 році завдяки Ернесту Міранді, якому працівники поліції не роз´яснили його право відмовитися давати показання та право мати захисника. Після багаточасо- вого допиту він зізнався у вчиненні злочину. Саме ці показання слугували доказом його вини і стали підґрунтям обвинувального вироку. Проте адвокати Міранди оскаржили вирок, зробивши заяву, що згідно з П´ятою поправкою до Конституції США, він не повинен був свідчити проти самого себе, про що не знав, оскільки відповідне право та інші права йому не були відомі, а також не були роз´яснені ані поліцейськими, при затриманні, ані стороною обвинувачення, на слідстві, ані судом. Саме так відома нам з фільмів фраза: «Ви маєте право зберігати мовчання, все, що ви скажете, може бути використано проти вас», яку не сказали працівники поліції, стала підґрунтям для скасування Верховним судом США обвинувального вироку по справі Ернесто Міранди. Адже ця фраза є конституційною нормою і право, яке нею дається, поширюється не тільки на досудову стадію кримінального процесу, але й на сам судовий розгляд. Верховний суд США визнав за необхідне скасувати рішення про засудження як таке, що ґрунтується на показах, які не заслуговують довіри.
Вельмишановний пане Василю! А чи має "правило Міранди" хоча б яке-небудь відношення до УжНУ? Якщо не маєте юридичної освіти - не коментуйте та не цитуйте, оскільки це виглядає вельми примітивно...
Правник Василь

Василь 2012-03-14 / 20:19:08
Цікаво, коли УжНУ припинить свою істерику, викликану манією величі?
Як бачимо, Вегеш уже такі звернення не підписує. То може вже і пану Сливці з паном Гвоздяком варто припинити провокації?
Пам"ятаєте фразу з американських кінофільмів: "Ви маєте право мовчати. Кожне слово, сказане вами, може бути використане проти вас"

Игорь 2012-03-13 / 23:15:08
А экспертные выводы министерской комиссии УБИВАЮТ уровнем своей грамотности! Напрашивается хрестоматийный вопрос: "А судьи кто?" Хватит говорить об этом или не хватит - вопрос риторический! Интересно другое: какие люди руководят ситемой образования. Как же бедные министерские чиновники проверяли уровень знаний студентов, когда сами не освоили азы правописания средней школы???!!!

сорри 2012-03-13 / 20:59:00
Виявляється. війна не скінчилася. Просто у протиборствуючих сторін був обід... ))

Випускник 2012-03-13 / 20:18:33
Брехня! Я б погодився з листом, але скажіть мені всі очільники УжНУ, хто рахував 3 тис. - це смішно!!! Досить брехати і тим хто каже 100 (хоча вони більш праві в тому, бо помиляються на сотні), а ті що кричать про 3 тис. ви з глузду з'їхали! Так було близько 700 студентів і то я грубо беру. В УжНУ якщо чесно говорити їх зігнали:

1) 4-ту пару в той день відмінили!
2) Завадяк Адріана погрожувала всім, що не буде видавати матеріальні допомоги і фінансувати дні факультетів і всі заходи.
3) Погрози щодо того, хто не піде на мітинг будуть мати проблеми.


Годі вже про це говорити! Був Азаров, був Балога, був Суліма - вирішувати проблеми треба цивілізованим шляхом!

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини