Із щоденника Сергія Федаки. Казки

У шістдесяті – сімдесяті роки практично тільки два українські видавництва публікували збірники казок – київська “Наукова думка” і ужгородські “Карпати”. Перше видавало академічні добірки з певним науковим апаратом, але вони здобували популярність і в масового читача. Друге же від самого початку орієнтувалося на малечу і її батьків, на комерційний успіх, хоча підходило до даних видань теж максимально серйозно.

Із щоденника Сергія Федаки. Казки

Інколи щось виходило й у інших видавництвах, але то було як виняток, а у нас же – систематично і майже щороку. Було для того кілька причин. Наша область найбільш сільська – ту тут і найбільше в Україні село (Великі Лучки), і найбільший район з сільським населенням (Тячівський), тому патріархальні традиції найміцніше збереглися – аж до радянських часів.

На Наддніпрянщині казкову традицію разом з усім традиційним селянським укладом було перервано голодомором тридцятих років, у Галичині – масовими повоєнними репресіями-депортаціями. Закарпаття ті лиха оминули, то ж ми змогли докинути у спільний казан щось свого. Так було аж до горбачовської перебудови і становлення ринкових відносин, коли запановує чистоган, руйнується спершу система книгорозповсюдження, а відтак і книгодрукування, закриваються бібліотеки, руйнуються сім’ї, чиї глави масово виїжджають на заробітки, а багато хто там і лишається.

Услід за татками їхали у далекі світи і матері, лишаючи часто дітей на бабусь чи ще дальших родичів. Ті, мабуть, знов розказували їм казки – як то бувало і багато століть раніше. Принаймні, знайомі 20-річні журналісти свідчать, що їм у дитинстві казки не стільки читали (видання майже припинилося), як розповідали. А проте записувати цю найновішу традицію було вже особливо нікому. Фольклористи теж хто дбав про власне виживання, хто зайнявся іншими жанрами – піснями, духовним фольклором, переказами. Казка же у нас ніби і існувала, і водночас не існувала.

Принаймні, трималася вона виключно на ентузіастах. Дивно, бо попит на казку нібито вічний, подібні видання не повинні залежуватися. Але це тільки у підручниках з економіки попит автоматично формує пропозицію. У реальному житті все значно складніше. Тут має співпасти занадто багато різних факторів, аби з’явилася книжка. І от тільки тепер перервану традицію продовжено – в Ужгороді за кошти обласного бюджету видано збірник “У 77-й державі. Казки верховинців”.

Ще на зламі 1960-70-х письменник В.Фединишинець і його дружина О.Мейсарош записували у між гірському селі Репинний казки від його матері, тітки та інших родичів – ближчих і дальших. Далі записи довго лежали у родинному архіві, аж поки письменницький син Михайло не знайшов їх і не поніс до видавців. Ті загорілися одразу, але чекати грошей з відповідної обласної програми довелося ще пару років.

За той час з’ясувалося, що підготоване видання містить хіба що третину зібраних свого часу казок, але відшукати решту у неозорих домашніх архівах поки не вдалося, то ж вирішили поки друкувати те, що є. І от нарешті казки, котрі ніколи раніше не друкувалися, побачили світ – з розкішними ілюстраціями від Федора Манайла.

Колись він особисто ілюстрував першу збірку закарпатських балад, зараз же із фондів його музею-квартири відібрали дві серії творів – поліхромні малюнки у народному стилі і фотографії “диньок” (декоративних гарбузів), на яких майстер гравірував різні зображення, попередньо висушивши їх за спеціальною складною методикою.

32 казки будуть цікавими і для масового читача, і для науковців. Для широкого читача, бо останнім часом його не балували подібними збірниками. Останній виходив ще 2007 р. – це казки у записах П. Лінтура, приурочені до сторіччя фольклориста (2009) – вибране з його прижиттєвих збірників “Закарпатські казки Андрія Калина” (1955), “Казки зелених гір” (1965), “Як чоловік відьму підкував, а кішку вчив працювати” (1966), “Три золоті слова” (1968), “Дідо-Всевідо” (1969). Хочеться, щоб до наступної збірки минуло не 5 років, а вже значно менше.

Сергій Федака, Неділя

11 березня 2012р.

Теги: казки, Фединишинець, У 77-й державі

Коментарі

Словянин 2012-03-14 / 20:46:08
Михайло Фединишинець заслуговує на подяку, адже представлені казки навіюють незрівнянну ностальгію ... Дванадцять братів, Сказки Верховины, Таємниця скляної гори, Легенди нашого краю... Порівняйте з тим, що нині навязують діточкам, насамперед через зомбоящик - різноманітні родини адамсів, сімпсони та інші ху...імпсони. Щоб там не казали за Совок, але такого беспрєдєла тоді не було, хоч і була цензура, але відверту туфту не пущали.

Фединишинець 2012-03-14 / 12:36:28
Іштенем драґо, тут така тусовка! Тут-тук, дозвольте приєднатися! Академік Федака написав, інтелектуал Дочинець дякує, а дизайнер Диба донині під враженням шарканів. А я колись чи не щоранку розповідав мамі напам"ять казку "Іван Побиван" або "Котигорошко" і лише після цього дозволяв себе вести в дитсадок, чи то пак нинішній Центр гунгарології. Толпро, модьор, гій о гозо!

Олег Диба 2012-03-14 / 02:28:51
Мирославе, у мене аналогічні враження. Я дотепер пам’ятаю свої дитячі враження від дивного світу шарканів, повітруль, песиголовців і татошів, ті діточі намагання уявити собі казкову скляну гору... )))

М. Дочинець 2012-03-13 / 20:07:51
Завіяло ароматом дитинства. "Казки зелених гір", "Дідо-Всевідо", "Три золоті слова" - на цьому я ріс.Із заплющеними очима пам"ятаю обкладинки і теплу шерехатість паперу.Спасибі Фединишинцям!Нічого ми не створили для світу ліпшого, як каша казка, пісня і вишивка.

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини