Закарпатець став співавтором видання про долі депортованих до СРСР угорців

Цього тижня у Будапешті презентували документальне видання про маловідомі сторінки придушення антикомуністичного повстання 1956 року. В цій книжці досліджуються розсекречені відомості про депортацію до Радянського Союзу 860 угорських громадян, яких звинувачували у контрреволюційній діяльності. Одним із співавторів цього видання є молодий київський історик (уродженець Закарпаття – Закарпаття онлайн) Олександр Пагиря.

Закарпатець став співавтором видання про долі депортованих до СРСР угорців

Книгу «Примусова висилка до СРСР. Угорські депортовані в застінках КДБ: рік 1956-й» представили на велелюдному заході в Буді в офісі Угорського інституту дослідження комунізму ХХ століття. До книги увійшов 141 документ, де йдеться про 860 угорських громадян, у тому числі 25 жінок і 9 неповнолітніх осіб, а також згадуються імена трьох західних німців. Депортованих розмістили в тюрмах Ужгорода, Мукачева, Стрия та деяких інших в’язницях на заході тодішньої УРСР.
 
Це спільна праця молодого українського історика Олександра Пагирі з Києва та Мікловша Горвата, дослідника воєнної історії, професора Будапештського католицького університету імені Пейтера Пазманя. Добре ілюстроване видання з фоторепродукціями документів кінця 1950-х років вийшло угорською мовою накладом 1000 примірників.
 
Із успішним завершенням дворічної праці авторів привітала директор музею терору Марія Шмідт. До її слів також приєднався колишній прем’єр-міністр Угорщини у період із грудня 1993-го до липня 1994 року Пейтер Борош.
 
Доповнюючі доповіді по темі мали: науковці Дьєрдь Марко з Будапешта («Депортація із арсеналу засобів комунізму»), співавтор презентованої книжки з угорського боку Мікловш Горват («Примусова висилка на історичному тлі»), український співавтор видання, аспірант Київського національного університету імені Тараса Шевченка і редактор журналу «Український тиждень» Олександр Пагиря («Депортація угорських громадян у світлі документів КДБ»), Дьєрдь Лупкович із міста Ніредбгаза («Депортовані у 1956 році жителі області Саболч-Сатмар», Кунд Галмі з Будапешта («Ті, що не звільнилися. Пам’яті страчених молодих людей з Пешта»).
 
За словами дослідників, депортація угорців до СРСР була спричинена тим, що під час придушення радянськими військами революції 1956 року в Угорщині місцеві тюрми були переповнені, а силові структури просталінського режиму Матяша Ракоші були розформовані повстанцями. На примусовій висилці «контрреволюціонерів» наполягав начальник КДБ СРСР Іван Сєров, сумнозвісний «спеціаліст» із переселення сотень тисяч західних українців, білорусів та деяких інших народів на теренах Радянського Союзу в 1940-х роках. Його разом із двічі героєм Радянського Союзу маршалом Іваном Конєвим та цілою командою помічників-силовиків було відряджено Кремлем для подолання, як тоді висловлювались у Москві, «угорської кризи». За даними угорських істориків, наприкінці 1956 року в Угорщині було зосереджено 60-тисячне угруповання радянських військ, включаючи і львівський полк МВС УРСР. Ці підрозділи внутрішніх військ, за словами Олександра Пагирі, допомагали кадаристам проводити масові арешти серед угорського населення.
 
В Україні чомусь не знайшлося грошей
 
Олександр Пагиря, зокрема, розповів Радіо Свобода, як йому вдалося розшукати матеріали про депортацію угорців.
 
«Під час процесу розсекречення документів у 2009 році я працював в архівах Служби безпеки України. Мені пощастило натрапити на унікальну збірку архівних матеріалів в Ужгороді, – пояснив аспірант Київського національного університету імені Тараса Шевченка і редактор «Українського тижня» Олександр Пагиря. – Це були 22 томи слідчих справ на депортованих до СРСР угорців після придушення революції 1956 року. У мене виникло бажання опрацювати цей величезний масив документів і опублікувати. 2009 року мене запросили до Будапешта виступити з лекцією про зв’язки між УПА й угорською армією, і, власне, тоді я познайомився з професором Мікловшем Горватом, щоб обговорити можливість публікації щодо депортованих угорців».
 
Олександр Пагиря додав, що книжку планували видати українською та угорською мовами. Та оскільки архів СБУ не вніс своєї фінансової частки у цей проект, видання вийшло тільки угорською мовою за матеріальної підтримки Угорського інституту дослідження комунізму ХХ століття.
 
Розповідаючи про склад депортованих угорців, Олександр Пагиря зазначив: «Цей континґент в’язнів формувався дуже хаотично. Людей просто хапали на вулицях. Там були як учасники повстання, так і звичайні перехожі. Слідство з радянського боку довело, що 39 відсотків заарештованих угорських громадян – взагалі невинні люди. Це була свого роду превентивна операція силовиків з метою встановити бодай якийсь контроль над громадянами в умовах нестабільності. З іншого боку, кадаристи за допомогою іноземних військ мали завданням ізолювати найбільш активну частину угорського суспільства, що фактично і було виконано».
 
Характеризуючи стиль і методи радянських слідчих тієї пори, Олександр Пагиря зауважив, що досліджувані протоколи допитів, довідки та доповідні записки були украй недолуго складені як за формою, так і за змістом.
 
«Радянські слідчі працювали поспіхом у тих умовах, допитуючи щодня до сотні осіб лише в одному Ужгороді. У цих документах дуже багато помилок у написанні угорських імен, прізвищ, не кажучи про правопис і стилістику мови, вживанні спеціальних термінів тощо. І це було масштабною проблемою і справжнім головним болем для упорядників книжки».
 
Угорці зацікавлені в спільних дослідженнях
 
Про свою частину роботи над архівним збірником розповів Радіо Свобода угорський співавтор книжки професор Мікловш Горват. «Моїм завданням було дослідити долі депортованих у 1956 році до Радянського Союзу угорців, щоб встановити їхні імена, місце висилки, і за яких обставин їх було депортовано, а відтак як склалося їхнє подальше життя, – зазначає професор. – Для нас також важливо було знати, чого домагалися від угорських повстанців радянська влада і яку документацію у цьому зв’язку на них готували. Паралельно треба було прослідкувати, наскільки ефективними були протести міжнародної спільноти проти тюремного ув’язнення угорців у Радянському Союзі».
 
Як зауважив професор Мікловш Горват, розсекречені документи допомогли встановити імена депортованих співвітчизників. Як з’ясувалося, були заарештовані і силоміць вислані до пересильних радянських тюрем також троє громадян ФРН.
 
Угорський історик Тамаш Штарк, що виступив на заході в ролі ведучого, зазначив у своєму виступі, що після зміни суспільно-політичного ладу в колишній угорській Народній Республіці у 1989 році тема повстання 56-го року є чи не найбільш дослідженою в Угорщині. Проте доля 860 депортованих до Радянського Союзу угорських громадян через відсутність доступу до архівів колишнього КДБ залишалася невідомою аж до цього часу, хоча, за словами будапештського науковця, спроби місцевих істориків дослідити цю «білу пляму» в новітній історії Угорщини робилися ще на початку 1990-х років.
 
Історик Тамаш Штарк висловив жаль, що за 23 роки після демократичних змін в Угорщині результативну співрацю між істориками сусідніх країн вдалося налагодити тільки з українцями. Чого не можна сказати стосовно словацьких чи румунських колег, в оцінках і підходах яких до певних пекучих тем новітньої історії нерідко превалюють національні образи, зауважив дослідник.
 
Не зациклюватися на вузьких темах
 
Зі свого боку, Олександр Пагиря, відзначивши добрі стосунки між дослідниками історії України та Угорщини, застеріг своїх угорських колег, що історикам слід розширювати рамки бачення проблемних тем в історії двох сусідніх країн у ХХ столітті, а не зациклюватися лише на подіях у Закарпатті періоду 1939-44 років. Беручись за дослідження теми депортованих угорців, Пагиря зізнався, що передусім думав, що ці оприлюднені у книжці документи та біографічні дані зможуть якимось чином допомогти ще нині живим учасникам, які пережили депортацію, про їхніх родичів чи спадкоємців і про те, щоб зберегти добру пам’ять про постраждалих людей.
 
На презентації книжки Олександра Пагирю запитали, що могло б статися з депортованими угорцями, якби події розвивалися виключно за сценарієм тодішнього начальника КДБ СРСР Івана Сєрова, що брав активну участь у плануванні спецоперацій під час угорського повстання 1956 року. За словами Олександра Пагирі, Сєрову його кремлівське начальство не давало дуже розперізуватися в Угорщині. Очевидно, зіграло свою роль те, що компартія СРСР у хрущовську «відлигу» вже відмовилася від курсу на терор населення. До того ж Кремлю зв’язували руки міжнародні протести. Попри те, що Сєров вважався фахівцем із переселення народів і на «відмінно» засвоїв під час сталінських репресій тюремну справу, із депортованими у 1956 році угорцями у в’язницях Ужгорода, Мукачева, Стрия та інших тюрмах обходилися досить людяно, пристойно годували і не відмовляли їм у кваліфікованій медичній допомозі, повідомив Олександр Пагиря, посилаючись на досліджені ним розсекречені матеріали СБУ.

Василь Плоскіна, Радіо Свобода

10 березня 2012р.

Теги: Угорщина, угорці, повстання, депортований

Коментарі

мiша 2012-03-13 / 13:47:57
нехай вивчають долi депортованих закарпатцiв пiсля проголошення Карпатськоi Украiни разом з венгерськими iсториками

Hungi 2012-03-12 / 16:18:27
(ц)"...історикам слід розширювати рамки бачення проблемних тем в історії ..., а не зациклюватися лише на подіях у Закарпатті періоду 1939-44 років."

- Золоті слова !

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини