Із щоденника Сергія Федаки. З чистого аркуша

Я вийшов з дому ще затемна. Ноги чомусь понесли у бік вулиці Заньковецької. На її початку світився гастроном “Прогрес”. Знов перейменували під сімдесяті роки! Далі я із подивом виявив, що трьох дев’ятиповерхівок немає, на їх місці росте кукурудза. Серце тенькнуло, у свідомості зашкреблася неприємна підозра. Вона ще посилилася, коли я помітив, як прямо до мене чеше якесь маля. Схоже на Гарі Поттера, тільки без окулярів. Відчуваючи, що починаю тихо божеволіти, у тому маляті я упізнав самого себе, яким був десь у сім років.

Із щоденника Сергія Федаки. З чистого аркуша

Бачити себе збоку доволі дивно. Колись у мене вже було подібне, коли дивився фільм з актором, що навдивовижу скидався на мене. Але там нас розділяв, принаймні, екран. Ще люди з досвідом клінічної смерті кажуть, коли помираєш, то душа підіймається над тілом і бачить його згори.

Але ж тоді бачиш себе у тому самому часі, а не колишнього! Між тим мале підійшло до мене, діловито взяло мене за руку і залопотіло до огиди знайомим голосом (він таки не змінюється): “Ти не дивуйся, це я викликав тебе сюди!” – “Як – чарівною паличкою?” – “Якби ж то, – зітхнуло воно. – Ні, просто зараз зірка упала, а я встиг загадати бажання”. – “Не міг загадати щось корисніше, нащо саме мене?” – “Так я і загадав знайти під ногами сто рублів. Ну можна і більше. А прислало чомусь тебе”.

Ага, упізнаю власний прагматизм. Але у сімдесяті роки халтурили в усьому, навіть у таких, виявляється, справах. І я зовсім не пам’ятав, що колись у дитинстві мав такий епізод – стерло із пам’яті. Питаю: “І нащо тобі та сотня?” Мале цілком щиро обурилося: “Як це нащо? Ти що – не пам’ятаєш, що саме в цьому віці починав займатися живописом.

Так що давай на дорослі фарби, пензлі із хвоста колонка, ватман, мольберт, палітру – ну сам знаєш. Ти ж тепер відомий художник, то ж гроші мають водитися”. М-м-м, у малого губа не дура. Художником я не став, але гроші все одно знайдуться. В уяві закрутилося кіно: власна майстерня, купа тільки-но розпочатих, напівзавершених і вже готових робіт, гола натура, альбоми із власними репродукціями, богемна публіка навколо мене, зграя заздрісних товаришів, не менше нездар, але й чимало нормальних хлопів.

У принципі так воно і є там, у ХХІ столітті, от тільки пов’язане не з живописом. Хоча… Чом би не змінитися?! Якщо я зараз допоможу собі семирічному, то все життя може спрямуватися в інше русло. Варто ризикнути. Рука сама потяглася до гаманця. Але для чого йому тут майбутні гривні? От якби їх можна було би якось конвертувати.

Стривай, у мене же після нещодавньої турпоїздки є десятка євро. Але й цієї валюти тоді ще не було. Ага, тут ще є десять доларів – оце можна поміняти і у сімдесятих. Це не сто рублів, але тридцять, а то й сорок виторгувати вдасться. Треба іти до готелю “Закарпаття”.

Стоп, його ще немає. Треба у протилежний бік до “Ужгорода”. І головне не попастися доблесним предкам нинішніх ментів і безпекашів. Але взявши у руки десятку, виявив, що вона вже нового зразка – із збільшеним портретом Гамільтона. Шкода, фарца у сімдесяті має бути геть п’яною, аби спокуситися такою незнайомою купюрою. Зате можна ще щось продати із себе – о, годинник, як Міміно у фільмі.

Але годинник я вже одягав усе рідше, дізнаючись час з екрану мобільника. То продам цю трубу – там же є калькулятор і пару ігор, так що кого-небудь зацікавлю. Проте покриття, звичайно не було, і труба виявилася мертвою залізякою без жодної функції. Ну нічого, я ж у своєму Ужгороді пів-міста знаю. Треба знайти їх у цьому часі і позичити – мовляв, віддам, коли пізніше познайомимось.

Знайомим письменникам подарую їхні же власні сюжети для майбутніх творів – хай пишуть. Розкажу про їхніх дітей і онуків. Дам поради, як пережити перебудову і буремні дев’яності. Та взагалі виступлю таким собі Нострадамусом. Правда, про цього дядька вони тоді ще не чули. Коротше, наберу ту сотню – якщо не з одного то з кількох сумарно.

От тільки де їх тут знайти? Кому у моєму часі 60, тим зараз по 20. Значить хто ще в армії, хто взагалі поки із села не переїхав до міста. І що найгірше – вони ж усі за сорок років поміняли квартири. За відомим мені адресами їх немає. Можна би піти до Спілки письменників – вона весь час на одному місці, але у ці святкові дні точно на замку.

Аж раптом я відчув, що мене ніхто не тримає, а збоку бовваніють дев’ятиповерхівки. То ж у власному минулому нічого змінити не можна. Ну я хоча би спробував…

НЕДІЛЯ

08 березня 2012р.

Теги: минуле, художник

Коментарі

До автора 2012-03-12 / 16:29:08
Ага! Молодчинка! Особливо про письменників та гроші!

Прихильниця. 2012-03-09 / 12:14:45
Просто супер! Молодець!

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини