Угорці закривають кордон для контрабандного пального (ФОТО)

Українські та угорські митники обмінялися нововведеннями в законодавстві

Угорці закривають кордон для контрабандного пального (ФОТО)

Цієї п’ятниці, 24 лютого 2012 року, на українсько-угорському кордоні відбулася чергова двостороння  зустріч керівників прикордонних митниць - Чопської,  Захонської та Північно-Альфельдського регіонального Директорату податкової та митної адміністрації Угорщини. У ході перемовин на митному посту «Тиса» керівник Чопської митниці Олександр Похилько детально поінформував своїх колег про нещодавні зміни в митному законодавстві України, що стосуються кримінальних злочинів у сфері економіки та господарської діяльності. Зі свого боку, угорські митники повідомили про введення з 1 березня п.р. норм щодо оподаткування товарів та ввізного палива.

Під час конструктивного діалогу головний митник Закарпаття підкреслив, що відтепер порушники притягатимуть до кримінальної відповідальності лише за соціально-небезпечну контрабанду предметів, вилучених із легального обігу та контрабанду культурних цінностей. У разі виявлення так званої товарної контрабанди, через суд приймається адміністративне рішення - товар та транспортний засіб конфісковуються, а на правопорушника ще й накладається 100-відсотковий штраф за прихований товар.

На сьогодні Чопська митниця вже має 2 постанови від судових інстанцій, якими відносно порушників застосовано штрафні санкції в розмірі півмільйона гривень. Одна постанова стосується нещодавнього резонансного випадку, за результатом якого конфісковано в дохід держави приховані від митного контролю 1,3 кг ювелірних виробів, годинників та 15 кг посуду із срібла, загальною вартістю 428 тисяч гривень.

А головний директор Північно-Альфельдського регіонального Директорату податкової та митної адміністрації Угорщини п.Мезо Габор розповів про визначення сплати акцизного податку на паливо, що перевозиться громадянами як особистий багаж. Відповідно до угорського законодавства, зокрема положень ст.4 закону LXVIII 2008 року “Про звільнення від сплати податку на добавлену вартість та акцизного податку на товари, що ввозяться громадянами у якості особистого багажу», ввізне паливо може бути звільнене від сплати, якщо в момент ввозу виконуються наступні умови:

- якщо ввезення носить виключно випадковий, нерегулярний характер. Тобто, це ввезення не більше один раз на тиждень;

- паливо ввозиться для особистого використання (це така кількість палива, яку приватна особа ввозить для власних цілей в стандартному баку автомобіля для використання поїздки, а також пальне, що зберігається в каністрі, обсяг якої не перевищує 10 літрів;

- ні характеристика, ні кількість палива не вказує на ввезення в комерційному обсязі (паливо служить виключно для особистого сімейного використання і ввезення його не перевищує один раз на тиждень). 

Чим зумовлені такі жорсткі та чіткі норми на кордоні, розповів начальник прикордонного представництва у м.Загонь Саболч-Сатмар-Берег дирекції митно-фінансової служби Угорщини Ігнац Бейлтекі. За його словами, угорські митники упродовж останніх 10 тижнів проводили аналіз перетину українсько-угорського кордону. Встановлено, що 3 тисячі автівок з 70 тисяч перетинали кордон дуже часто. Угорці зафіксували часові параметри повернення цих автівок в зворотньому напрямку (через 30 хв.) і ту кількість палива, що ввозилася на їх територію, та реальне його використання. За підрахунками сусідів, лише 3-х тисячна кількість машин нанесла державі збитків за не нарахування акцизного збору на паливо - на 2-3 млрд.форінтів, а тютюнових виробів – 18-20 млрд.форінтів.

Олександр Іванович поставився з порозумінням до введення більш чітких  норм в угорському митному законодавстві. Адже такі методи впливу на несумлінних громадян направлені на економічний захист держави. Що ж стосується вітчизняних нововведень, то очікується суттєве збільшення надходження до бюджету за рахунок вартості конфіскованих товарів та штрафів.

Насамкінець зустрічі обидві сторони домовилися зустрітися в середині березня ц.р. та обговорити результати роботи митників у напрямку боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил після нововведень.

Прес-секретар Чопської митниці Вікторія Сенгетовська, для Закарпаття онлайн

24 лютого 2012р.

Теги: митний, пальне, акциз

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини