Підприємці організували в Ужгороді свято музеїв

"Треба було бачити очі тих дітей — великі, захоплені й цікаві-цікаві: їм хотілося потрапити в кожен куточок музею, випробувати всі розваги на собі, покататися на прекрасних конях, спробувати виліпити з глини свого казкового героя! Це було дивом і ще раз дивом!", — так розповідають Ужгороді про День музеїв, який відзначила наша держава, але Закарпаття чи не найгучніше, цими вихідними.

Традиційно 18 травня українці відзначають День музеїв. І так само вже традиційно найтихіші культурні заклади в цей день стають центрами музики, співів та веселощів. Музеї відкривають двері для всіх бажаючих, і так намагаються привернути до себе увагу. Але якщо досі щороку День музеїв відзначали хіба що вільним входом для всіх відвідувачів та виступом одного-двох музичних гуртів, то цьогоріч в Ужгороді вирішили організувати грандіозне свято. Його ініціаторами стали працівники музеїв та міські підприємці – члени Українського союзу промисловців і підприємців України.
"Наша область бідна на могутні промислові підприємства, але багата природними багатствами та туристично-рекреаційним потенціалом, і його треба використовувати, — каже виконавчий директор закарпатської організації Українського союзу промисловців і підприємців Маргарита Мощак. — Добре, коли це розуміють звичайні люди, керівники, підприємці, і коли готові спрямувати зусилля для розвитку цього потенціалу. Зрештою, якщо до Закарпаття приїжджатиме багато туристів, то від цього виграють всі закарпатці. Саме з такою метою ми й вирішили організувати таке масштабне та веселе свято, як День музеїв, запросити на нього закарпатців, зацікавити гостей краю. Нам є що показати: свою багату і самобутню культуру, прекрасні музеї, замки, старовинні хатини, експонати... І, як з’ясувалося під час організації свята, все таки в регіоні чимало людей, які хочуть його розвивати, рекламувати. Я навіть сама була певною мірою здивована, коли на прохання допомогти в організації свята відгукувалися всі: від музичних колективів та виконавців і до підприємців, керівників районів, області, міста".
Відсотків 60 відвідувачів свята музеїв, яке проходило в Ужгородському замку, – були діти. Чимало з них вперше у своєму житті бачили духові інструменти, симфонічний оркестр, ансамбль середньовікової музики, вперше могли милуватися побачити, як працювали колись ковалі. Більше того, організаторам вдалося знайти коней, костюми графа і графині — й жокеї, одягнуті в старовинні наряди, роз’їжджали під мурами замку, аби таким чином діти, молодь могли собі уявити, як виглядали в старовину наші пращури, могли зрозуміти нашу історію. Зрештою, все це створювало неперевершену атмосферу минувшини. Крім того, на дітей у внутрішньому дворику Ужгородського замку чекала вистава Закарпатського обласного театру ляльок „Принцеса-стрибунка”. На всіх поціновувачів прекрасної музики — виступи ансамблю старовинної музики родини Доль, фольклорно-етнографічного ансамблю „Ужгород”, концерт скрипаля В. Палея тощо. „Танцювальна корпорація друзів” запалювала смолоскипи й виводила з ними химерні танки, паралельно проходив пленер студентів Закарпатського художнього інституту та виставки творів „живих ремесел”, а по закінченні всіх цих дійств на гостей музею чекав святковий феєрверк. Власне в Закарпатському музеї народної архітектури і побуту поблизу знаменитої Шелестівської церкви ХVIII століття відбулося урочисте богослужіння.
"Зізнаюся, багатьом з нас, батьків, не спало б навіть на гадку відвести дітей, приміром, на концерт симфонічної музики - здається, це нецікаво. Але виявляється, все навпаки: діти дуже цікавляться всім новим, їм хочеться бодай побачити ті інструменти, потримати їх в руках, спробувати пограти, чи покувати з ковалями, чи поліпити з глини, чи навіть просто сісти на траву й послухати прекрасну музику.
Треба було бачити, як діти буквально обліпили народного умільця-майстра ліпки з глини Володимира Леонова. Діти практично не відходили від нього ні на мить, всім хотілося спробувати, потримати в руках ту глину, виліпити з неї свого казкового героя, літака чи тваринку. Де ще діти можуть це спробувати, відчути той внутрішній порив, відчуття прекрасного від того, що твориш власними руками?", — каже голова правління Закарпатського відділення УСПП, депутат Ужгородської міської ради Ігор Баран.
Свято вдалося, і про потребу в таких днях вже говорять самі ужгородці, гості міста. "Мені вже довелося чути відгуки від інтелігенції міста Ужгорода про організоване свято: лікарі, викладачі університетів практично хором говорять про одне й те ж — нарешті в нашому місті організували культурний захід, під час якого можна було не лише послухати прекрасну, багату музику, але й пізнати щось нове, почути невідомі історії про минувшину рідного украю й просто прекрасно провести час", — каже член правління закарпатської організації УСПП, депутат Ужгородської міської ради Олександр Шпеник.
Організатори свята кажуть, таким прекрасним його вдалося зробити лише завдяки спільним зусиллям — працівників музею та підприємців Ужгорода. "Дуже багато допомогли в організації свята директор Закарпатського Закарпатського обласного краєзнавчого музею Василь Шеба, співробітники музею Ольга Бугір і Андрея Кочібая. Чимало порад в організації свята дали начальник управління у справах сім’ї та молоді Закарпатської облдержадміністрації Володимир Фленько та заступник голови ОДА Іван Качур. Я дуже радий, що ми мали можливість долучитися до проведення такого прекрасного свята в рідному місті", — каже Ігор Баран.

P.S. ...Цими теплими травневими вихідними музейники відсвяткували своє професійне свято. У ці дні вони радо приймали всіх тих, для кого історія — храм, який вимагає пошани і любові. І так само запрошують всіх любити й шанувати музеї в майбутньому, допомагати їм щиро, як це робили зараз ужгородські підприємці, члени Українського союзу промисловців і підприємців.
Ужгород.net
24 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини