На Закарпатті зберігається більше 100 тон непридатних та заборонених пестицидів

За багато попередніх років в Закарпатській області за рахунок залишків хімічних засобів захисту рослин утворилися відходи, а точніше непридатні та заборонені пестициди, які тривалий час зберігалися у складах обласної асоціації „Агрокомплекс”.

На Закарпатті зберігається більше 100 тон непридатних та заборонених пестицидів

Питання безпечного зберігання таких токсичних відходів  перебувають на контролі територіальних санепідстанцій. Представники СЕС брали участь у всіх чергових та позачергових інвентаризаціях непридатних та заборонених пестицидів.

За даними обласного державного управління охорони навколишнього природного середовища станом на 01.01.2012 р. в 4-х господарствах області залишилося на зберіганні 109,5 тонни непридатних та заборонених пестицидів  в смт. Тересва та в смт. Солотвино (Тячівський район),  в    с. Рокосово Хустського району та в с. В.Лучки Мукачівського району. Проблемою, яка потребує вирішення, залишається  також 154 тонни грунту, забрудненого пестицидами.

Такий стан справ з залишками непридатних та заборонених пестицидів, та  грунту з території ВАТ ″Агрокомплекс″ в с. Рокосово, потребує додаткового фінансування на 2012 р., про що повідомлена обласна державна адміністрація.

Є ще одна важлива проблема. Це склади, звільнені від непридатних та заборонених пестицидів.  Агрохімічні відходи  зберігалися в 51 складському приміщенні, які з часом звільнюються. На сьогоднішній день в області залишилося 18 таких  споруд, які навіть при доброму технічному стані не можуть бути використані для багатьох потреб, в першу чергу з перебуванням  людей. Будівельні матеріали складів  за час тривалого контакту з хімічними засобами захисту рослин набули токсичності  і є потенційно небезпечними  для людини  при будь-якому  контакті, тому вони  вважаються  токсичними  відходами. Людина повинна дбати про своє здоров’я, тому саме про можливу небезпеку  будівельних відходів необхідно пам’ятати завжди.                                                                  

Довідка: Звільнення Закарпатської області від токсичних відходів розпочалося ще  1978 р., , коли  223, 0 тонни  непридатних та заборонених пестицидів  було вивезено на захоронення у Вінницьку область, де  був створений Джуринський отрутомогильник, який існує і досі,  створюючи проблеми для навколишнього середовища та людей з  прилеглих населених пунктів.

Продовження роботи зі звільнення області від  непридатних та заборонених пестицидів  було продовжено 10-15 років тому, коли 3 райони з 13-ти  були  звільнені від таких токсичних відходів (Рахівський, Воловецький та  Міжгірський) шляхом перевезення  їх  на інші склади. Відходи з В.Березнянського району    були вивезені  у Донецьку область.

В 2007 р.  в м. Ужгороді та 9 районах налічувалося 354,022 тонни відходів, з яких 113,78 т. перебувало  у рідкому стані.  Протягом 2009-2010 років були звільнені від непридатних та заборонених пестицидів Берегівський район та м. Берегове, Іршавський, Свалявський, Перечинський, Ужгородський райони (НЗП вивезені до Німеччини).

Вже в 2011 р.  на виконання Державної програми поводження з токсичними відходами планувалося повне звільнення області від непридатних та заборонених пестицидів  шляхом вивезення їх до Польщі за кошти  з державного  та обласного фондів  охорони навколишнього природного середовища.

Протягом  2-х останніх кварталів минулого року за кошти з державного фонду охорони навколишнього природного середовища  до Польщі вивезені непридатні та заборонені пестициди  з міст Ужгород,  Виноградів, частково з Хустського,  Мукачівського  та  Тячівського районів. За кошти з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища такі  відходи вивозилися  з  смт. Солотвино Тячівського району, з с. В. Лучки Мукачівського  району та  с. Рокосово Хустського району.

24 лютого 2012р.

Теги: пестициди, СЕС, відходи

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 7
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини