В Інституті української мови таки видадуть словник Грицака

Через три роки найповніший закарпатський словник буде в електронному варіанті

Директор Інституту української мови Павло Гриценко вболіває за видання словника Грицака
Директор Інституту української мови Павло Гриценко вболіває за видання словника Грицака

Діалектний словник Миколи Грицака давно вже став легендарним, хоча так і не побачив світу. Відомий мовознавець, уродженець села Росішка на Рахівщині, трудився над ним ціле життя, збираючи місцеві слова і звороти. Таким чином і через тридцять років після його смерті, зібраний  Грицаком словниковий матеріал вважається найповнішим представленням закарпатських діалектів (близько 200 тисяч слів).

Самому Миколі Грицаку судилася не вельми щаслива доля. Він прожив 71 рік (1908-1979), з яких тільки 9 років пропрацював в Ужгородському університеті (1963-1972). Але так і не захистив кандидатську дисертацію і, зрештою, змушений був повернутися на рідну Рахівщину, до кінця життя визбируючи закарпатські словечка. Ось так традиційно ми не цінуємо тих світлих постатей, які маємо. Можливо, зіграв свою сумну роль і той факт, що рідний брат Миколи Грицака – Андрій був директором школи у Росішці, членом  ОУН і був розстріляний біля Косівської Поляни у 1949 році. За радянського режиму це був серйозний компромат.

Доля не дала вченому закінчити колосальну працю. Адже Микола Грицак хотів зафіксувати буквально всі слова, що вживають у мовленні закарпатці, а не тільки відмінні від літературної норми. Таке неймовірне завдання не під силу одній людині, що й підтвердила історія із затятим гуцулом. Він помер, не завершивши свою працю. Залишилася впорядкованою лише частина його рукопису (літери А-К). Весь інший словниковий матеріал був зібраний у картотеці.

Яким же радісним було моє здивування, коли днями навідавшись в Інститут української мови в Києві, я побачив, що половина відділу діалектології працює… над словником Грицака. Молоді науковці вичитували карточки, написані рукою вченого, і переводили їх у електронний вигляд.

Павло Гриценко, нинішній директор інституту, підтвердив, що «Словник українських говорів Закарпатської області» (таку назву дав сам автор) стоїть у планах цієї поважної наукової інституції. Ба більше, сам Павло Юхимович має особливі сентименти до закарпатського мовознавця. Саме він є автором статті про Миколу Грицака в поважній енциклопедії «Українська мова».

Павло Гриценко був і серед тих кількох науковців, які від імені інституту проводили перемовини про викуп спадщини Грицака у його родини. І заплативши спадкоємцям гідну на той час суму у десять тисяч карбованців, отримали право власності і перевезли картотеку у кільканадцяти великих коробках із горища приватної хати, де вона зберігалася, до Києва.

Це було дуже мудре і своєчасне рішення. Інакше невідомо, чи було би нині над чим працювати. А так весь зібраний Миколою Грицаком матеріал зберігся в цілості.

Робота над картотекою — титанічна: уже кілька років триває електронний набір, який здійснюють кілька працівників. Павло Гриценко несміливо прогнозує ще кілька років, які підуть на закінчення цього кропіткого процесу.

Але по його завершенню праця Миколи Грицака нарешті отримає узагальнений вигляд. Директор Інституту української мови каже, що обов’язково викладуть електронну версію словника в Інтернеті, а згодом видадуть і його паперовий варіант. При умові, що знайдуть кошти.

А мені тим часом згадалися нещодавні баталії довкола регіонального словника Юрія Чорі, який фахівці одностайно розкритикували. От би спрямувати кошти обласній владі на видання словника Миколи Грицака, а не витрачати їх на недолугі аматорські проби.

Олександр Гаврош, Час Закарпаття

11 лютого 2012р.

Теги: словник, Грицак, діалект

Коментарі

Ковач 2012-02-12 / 15:02:05
Но сесе ай. Уже м і ни думав же тоты рукописы цїлІ, а туй хотят солварь удати. Дуже бы ся хОтіло обы го ни украйинизововали ай удали у оригиналови, так ги кой записовав Грицак. Пуддержую автора думаву, што вуліла облрада спомочи пінязями удаваня сього словаря, авадь "сокырницького" словаря Сабадоша, обы мав майдоступну цину тай май виликый тираж. А словарьом Чори нашы дипутаты ниякого хосна ни учинили, лем провакацию - украйинцю розмириговали, а русинум ничим не помогли. Біды ни є и в тому як ся словарь Грицака буде называти хоть урайинсько-украйинськый украйинської мовы, май головне обы овун быв. Словарь Чори называтся русинськым, айбо словарьом го назвати язык ся ни уберне, провакация тай усьо.
P.S. П. Гриценку калап долу, за сисю инициативу.

свербогуска 2012-02-12 / 07:10:46
оставать ся надіяти, же не вышмарять звук "ы". Уж пару матеріалів так зничіли, же писали И на місцї Ы.

707 2012-02-11 / 21:15:20
2Іван Гырча 2012-02-11 / 20:18:05
Щось довго вас не чули. Аж звечора почали свою "фінжатину" нести.
Є в нас і фінжя, є й філіжанка, а в когось і горнятко, і то все разом є добре. Бо наше, українське. Так і Микола Грицак вважав.
А вам би доста далі брехати нам і собі...

Іван Гырча 2012-02-11 / 20:18:05
200 тисяч о то роботу зробив! Інститут Павла Грицака золотий фонд державы. Заходиш у Львов на кофе тай просиш:будь ласка мені фінжатину(електроний переклад молодих науковців) кави.Микола Грицак(прощун бы быв) пішов на каву: золотинька заколоти ми фіньжя кавілю,а то є правда доста брехати самі собі...

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини