Парламент розширив права закордонних українців

Голова Української Всесвітньої Координаційної Ради Михайло РАТУШНИЙ позитивно оцінює ухвалення Верховною Радою нової редакції закону про правовий статус закордонних українців.

Парламент розширив права закордонних українців

Як зазначив М.РАТУШНИЙ, «багато пропозицій, що було напрацьовано УВКР та озвучено на V Всесвітньому Форумі Українців ввійшли у зміни до законодавства». «Так спрощено процедуру набуття громадянства для закордонних українців, стаття 9 закону передбачає, що «закордонний українець який перебуває в Україні на законних підставах користується такими ж правами і свободами… як громадянин України за винятком встановлених Конституцією». Розділ 28 цієї ж 9 статті закону передбачає що «закордонним українцям щороку встановлюється квота прийому до вищих навчальних закладів у межах обсягів державного замовлення», зауважив М.РАТУШНИЙ.

«Зміни до закону передбачають створення спеціального органу виконавчої влади з питань співпраці з закордонними українцями (стаття 10²). А також необхідності затвердження спеціальної державної програми повернення та облаштування закордонних українців в Україні», - зазначив Голова УВКР.

При цьому М.РАТУШНИЙ підкреслив: «Нажаль не всі пропозиції Української Всесвітньої Координаційної Ради, які реалізовувались як поправки до проекту народним депутатом України, членом Президії УВКР Іваном ЗАЙЦЕМ – враховані». Так, за його словами, відхилена пропозиція про обов’язковість для виконавчої влади надання гарантій задоволенню національно-культурних і мовних потреб закордонного українства.

Але загалом УВКР вважає прийняття закону Верховною Радою України в новій редакції позитивним кроком в забезпеченні правових, культурних і гуманітарних прав і свобод українців закордоном. В УВКР сподіваються, що закон буде вчасно підписаний Президентом України і надалі належно виконуватиметься всіма органами державної влади в повному обсязі.

***

Як повідомляв УНІАН, 9 лютого Верховна Рада України ухвалила закон України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо закордонних українців)»

За це рішення проголосували 324 із 418 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

В законі визначено права, свободи і обов’язки закордонних українців. Згідно з законом, закордонний українець, який перебуває в Україні на законних підставах, користується такими самими правами і свободами, а також несе такі самі обов’язки, як громадянин України, за винятками, встановленими Конституцією, законами України чи міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Особа, яка набула статусу закордонного українця, має право працювати на підприємствах, в установах і організаціях або провадити іншу трудову діяльність на підставах і в порядку, встановлених для громадян України.

Закордонним українцям щороку встановлюються квоти прийому до вищих навчальних закладів України в межах обсягів державного замовлення.

Особи, які набули статусу закордонного українця, мають право на набуття громадянства України в порядку, встановленому Законом України “Про громадянство України”.

В законі визначено, що основними засадами співпраці із закордонними українцями є: визнання невід’ємності та належності кожній особі від народження основних прав і свобод людини і громадянина; розв’язання проблем становлення та консолідації української нації; обов’язковість задоволення національно-культурних і мовних потреб закордонних українців; взаємне збагачення надбаннями духовної та матеріальної культури; взаємодія з іншими державами у сфері забезпечення прав і свобод закордонних українців на засадах обов’язковості дотримання загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, зокрема невтручання у внутрішні справи інших держав; паритет у забезпеченні іноземними державами та Україною прав і потреб закордонних українців та національних меншин України.

Відповідно до закону, реалізацію державної політики України у сфері співпраці із закордонними українцями здійснює центральний орган виконавчої влади з питань співпраці із закордонними українцями.

В законі зазначено, що задоволення національно-культурних і мовних потреб закордонних українців та захист їхніх прав як національних меншин в інших державах є невід’ємною складовою частиною зовнішньополітичної діяльності України.

Рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб щодо вирішення питань, пов’язаних з перебуванням закордонних українців в Україні, можуть бути оскаржені в суді в установленому законом порядку.

За видатні заслуги перед Україною закордонні українці можуть бути нагороджені державними нагородами України.

Також в законі визначені повноваження Кабінету міністрів України щодо співпраці із закордонними українцями

Визначено повноваження центрального органу виконавчої влади у сфері культури щодо співпраці із закордонними українцями.

Передбачено, що цей Закон набере чинності через три місяці з дня його опублікування.

10 лютого 2012р.

Теги: закордонні українці

Коментарі

Istvan 2012-02-11 / 17:27:52
Они держат пальцы на пульсе событий... И лезвию тоже.

pfr 2012-02-10 / 15:41:42
Іштван, зате наша держава не націонал-соціалістична, як ваша. Мадярщина вже майже у такій самій гузиці, як і Греція, саме завдяки масі отаких-от популістсько-соціальних виплат. Вас там скоро цигани та інші нероби й нахльобники зовсім з"їдять, і ніяка Європа вам не допоможе. Он грішми вже печі розпалюєте. А ми ще якийсь час протягнемо. Зі своїми злодіями ми самі розберемся.

Istvan 2012-02-10 / 13:42:15
Читаю, что Удостоверение заграничного украинца стоит 10 долл. США. Его венгерский "братик" выдается бесплатно. Обеспечивает 4-разовую, 90%-ую скидку на проезд любым общественным транспортом внутри страны, и бесплатное посещение всех государственных музеев.
Вопрос: украинский вариант какого цвета?

вінні 2012-02-10 / 11:41:31
Так, власне, саме тим, що питання надання мовних та культурних гарантій у них є передпосилкою, а нашим паханам така "фігня" тільки заважати почне...

Istvan 2012-02-10 / 11:02:55
Ну, чем отличается данный закон от закона Венгрии о зарубежных венграх, которую так критикуете?

вінні 2012-02-10 / 09:30:50
Спочатку робимо собі з десяток паспортів.. А потім самоузаконюємось в посадах та нагородах. Тож нафіга національно-культурні та мовні потреби. Всьо чотко!

НОВИНИ: Різне

19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
» Всі новини