Приватизація енергетики: вони знову не прийшли

Репортаж з-за зачинених дверей Фонду держмайна – як влада загальмувала приватизацію енергокомпаній.

Брати Суркіси
Брати Суркіси

Схоже, що "успішна" приватизація енергетики завершилася на Ахметові. Вже другий раз ФДМ не зміг провести конкурс з приватизації пакетів акцій обленерго.

Першого разу ФДМ не зміг провести конкурс з приватизації 50% акцій "Закарпаттяобленерго" через відсутність кворумуу конкурсної комісії. На цей пакет претендували "Енергетична Україна ТВ" російського бізнесмена Олександра Бабакова та "Луганське енергетичне об'єднання" Костянтина Григоришина.

Як відомо, більше 10% "Закрпаттяобленерго" належить Бабакову. Джерело, яке безпосередньо пов’язане з приватизацію обленерго, повідомило "ЕП", що в "Закарпаттяобленерго" "сидить менеджмент братів Суркісів".

Сьогодні ж Фонд планував приватизувати 50% "Вінницяобленерго". До конкурсу були допущені три учасники: "Львівобленерго", що належить братам Суркісам, "Луганське енергетичне об'єднання", підконтрольне Костянтину Григоришину, та "ВС Енерджі Інтернешнл Україна" Бабакова. Стартова ціна становила 167,65 млн гривень.

Близько 20% "Вінницяобленерго" контролюється Григоришиним.

За офіційною інформацією ФДМ, конкурс не відбувся через відсутність кворуму.

"Зареєструвалися лише троє з семи з членів комісії – двоє представників Фонду державного майна та представник "Вінницяобленерго", - сказали у Фонді "Українській правді".

Як відомо, конкурсна комісія складається з 7 осіб, кворум становить 4.

"Не зареєструвалися представники Мінфіну, Міненерговугілля, Вінницької обласної адміністрації та НАК "Енергетична компанія України", - додали представники Фонду держмайна.

За інформацією ІА "Українські новини", для участі у засіданні прибули тільки 3 з 7 членів комісії - 2 представники ФДМ і представник "Вінницяобленерго".

Нова дата торгів має бути визначена самою конкурсною комісією.

"Це просто якась криза жанру. Теж саме було із "Закарпаттяобленерго". Коли Ахметов бере участь - все проходить чисто гладко і спокійно. Їх напевно ні Суркіси, ні Григоришин, ні Бабаков не влаштовують сьогодні. Не можуть домовиться з владою про відступні. Це вже смішно", - прокоментував "ЕП" хід приватизації один з оглядачів ринку.

Представник одного з учасників конкурсу - "Львівобленерго", який був присутній на засіданні, розповів "Економічній правді", як саме конкурс не відбувся через відсутність кворуму.

За словами співрозмовника "ЕП", на торгах було зареєстровано всі три учасника. Всі компанії зареєстрували свої конкурсні пропозиції.

"В 10:30 почала збиратися конкурсна комісія. За моїми підрахунками, в залі знаходилося близько 5 членів конкурсної комісії, а кворум - 4 людини. Всі вони зняли верхній одяг. В 10:55 членам комісії по черзі почали надходити дзвінки на мобільні телефони, вони всі вийшли. В 11:00 у залі не було жодного члена комісії", - сказав представник компанії.

Підкреслимо, що конкурс був призначений на 11 годину, 3 лютого.

"Ми сидимо і чекаємо до 11:10, починає метушиться ліцитатор, заходить представник ФДМ і ще один член конкурсної комісії. Сідають, і представник ФДМ зачитує протокольну частину конкурсу, що, мовляв, зареєстровано три учасники конкурсу, але оскільки членів конкурсної комісії лише двоє, кворуму немає, і тому ми не можемо провести даний конкурс. Конкурс буде перенесено", - продовжив представник "Львівобленерго".

"А в той момент, коли представник ФДМ і член конкурсної комісії зайшли, один з функціонерів ФДМ зсередини закриває двері на ключ, після цього у двері стукають. Стук триває весь час, функціонер ФДМ не знає, як себе поводити. І ще не закінчив представник ФДМ зачитувати рішення, функціонер фонду відкриває двері, входять ще два члени комісії. В момент, коли зачитували рішення про те, що кворуму немає, в залі знаходилося 4 людей. Кворум по суті. Представник ФДМ завершує зачитувати рішення, і вони всі виходять. Тобто, конкурс зірвано", - повідомив співрозмовник видання.

В Григоришина конкурс, який не відбувся, коментувати відмовилися.

"Це нездатність влади провести конкурс. Три учасника, повинні радіти, нехай поборються, нехай виграє сильніший. Ні, вони на це не здатні. Вони здатні тільки в одні руки передавати. Що тут коментувати? Повна нікчемність проявляється у всьому", - прокоментував "ЕП" сказав екс-голова Фонду держмайна Олександр Бондар.

Ми звернулися до представника "Укренергоконсалтингу", компанії, що обслуговує акції обленерго Суркісів. Нажаль, він не знайшов часу для коментаря.

"Ніхто не збирається платити справедливу ціну за активи. Мабуть, обидві сторони знаходяться ще в процесі переговорів, що кому дістанеться, оскільки на кону все таки контрольні пакети акцій обленерго. Враховуючи, що на приватизації не були представники Кабміну, можна також припустити, що продаж не узгоджений з владою", - підкреслив в коментарі "ЕП" аналітик "Арт Капітал" Станіслав Зеленецький.

Кампанія з розпродажу державних акцій енергетичних компаній відрізняється однією інновацією – на конкурси преса не допускається, а засідання конкурсів транслюється онлайн.

Напередодні голова Фонду держмайна Олександр Рябченко переконував журналістів, що це зроблено для більшої прозорості приватизації і для зручності журналістів (для зручності у залі засідань є навіть точка доступу Wi-Fi, проте доступ до неї обмежено паролем).

Суспільство мало можливість спостерігати таку "прозорість" приватизації лише тоді, коли виставлялися пакети акцій енергокомпаній, які цікавили Ріната Ахметова ("Західенерго", "Київенерго", "Донецькобленерго" та "Дніпроенерго").

Конкурси, на які структури Ахметова не подавали заявки, були зірвані. В обох випадках, згідно з офіційними заявами ФДМ, був відсутній кворум.

Як відомо, на конкурсах з приватизації "Київенерго" та "Донецькобленерго" технічну конкуренцію Ахметову організував Григоришин.

У випадку із "Закарпаттяобленерго" Рябченко віджартувався, що причиною була погода. Але чому члени конкурсної комісії на з’явилися на приватизацію 50% "Вінницяобленерго", невідомо.

Після такої приватизації слова Рябченка про те, що влада не чекає на участь іноземного інвестора в конкурсах, звучать досить логічно.

Наступний конкурс, з приватизації “Чернівцівобленерго”, запланований на 7 лютого. Акціями цієї компанії теж цікавляться Бабаков та Григоришин. А 13 лютого Григоришин та Бабаков зроблять другий підхід до приватизації "Закарпаттяобленерго".

Юрій Віннічук, Економічна правда

03 лютого 2012р.

Теги: Закарпаттяобленерго, приватизація

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини