Виноградову – 750

Виноградову цього року виповнюється 750 років. Взагалі-то, містові ще більше літ, але рівно отаку круглу дату тому воно уперше згадане у документах. Тоді місто звалося Севлюш (від угорського "севлевш" – виноградний). Місто виросло під внутрішнім вулканічним поясом Східних Карпат, розрізаному Тисою на західну і східну частину. На окраїні височіє колишній вулкан Чорна гора.

Виноградову – 750

 

Вважають, що ще в Х-ХІ ст. тут існував укріплений прикордонний пункт для оборони від печенігів і половців. Угорські королі мали тут мисливські угіддя, на котрих селили лісничих, єгерів, сокольничих, рибалок та інших служилих людей, переважно з міцевого руського населення. Гейза ІІ (1141 – 1162) поселив в цих околицях фламандських і саксонських колоністів.


Севлюш уперше згадується 1262 р., коли Іштван V надав йому так зване Севлюське право. Городяни могли вільно вселятися і виселятися, будувати млини, полювати і рибалити, обирати віліка (старосту) і присяжних, запрошувати священика. Барони не мали права селитися в місті. Міщани відправляли до армії одного озброєного вояка. Місто мало право вільного базару по четвергах, ця традиція збереглася досі. Городяни могли вільно переправлятися через Тису, користуватися дорогами, вирощувати виноград, виробляти і продавати вино. З 1262 р. дійшла і податкова відомість, з якої можна судити, що в місті мешкало близько 2000 чоловік на 160 наділах. Поселенці були особисто вільними тримачами землі, за яку вносили грошову плату королеві і десятину церкві. Вільні селяни (гопліти) мали право вільної торгівлі, користувалися переправою через Тису (Королівський брід), безмитного провозу товарів по королівству. З рішеннями Севлюського суду рахувалися і представники королівської адміністрації – капітан Нялабського замку у Королеві, угочанський жупан тощо. Парафія напряму підпорядковувалася естергомському архиєпископу.

1280 р. Ласло IV Кун подарував Севлюш на правах бенефіція ішпану Міклошу, синові Петра. Але 1294 р. Андрій ІІІ підтвердив міські привілеї. Під час феодальної війни початку ХIV ст. великий магнат Беке Боршо спорудив у Севлюші замок Канків. Через кілька років його брат палатин Копас і його союзник Акоші виступили проти Карла-Роберта, бажаючи посадити на угорський престол чеського короля Вацлава ІІ. Після придушення їхнього виступу король зруйнував замок і повернув місту його привмлеї грамотами 1319 і 1329 р. До кінця ХIV ст. королі передавали Севлюш різним магнатам в якості бенефіція. 1355 р. ще чотири поселення (Королево, Сасово, Чорний Ардов і Веряца) отримали спільну привілейну грамоту від Лайоша Великого, але у спірних питаннях вони мали звертатися до севлюського старости і його присяжних. 29 серпня 1399 р. Жигмонд І подарував його ішпану Землинської жупи П.Перені, що відзначився у битві з турками 1396 р. під болгарським Нікополем. До кінця ХV ст. Перені стали всевладними господарями в місті і комітаті і практично ліквідували Севлюське право, але грамотою 1427 р. місту заново надано ярмаркове право.

1405 р. король надав Перені і замок Нялаб у сусідньому селі Королево, барон переніс свою резиденцію, а виноградівський Канків передав ордену францисканців під монастир. На той час вони вже мали свій монастир у місті, від якого досі зберігся францисканський костьол XIV-XV ст. і келії XІV-XVII ст. Через вулицю від нього у XV ст. виріс костьол бернардинців, що неодноразово перебудовувася і лише на початку ХХ ст. набув свого сучасного псевдоготичного вигляду і назви Восзнесеньского храму.

На початку ХVI ст. естергомський архиєпископ оголосив хрестовий похід проти турків. Похід не відбувся, але феодал Дьордь Дожа, згуртувавши розбурханих селян, оголосив себе королем. Після придушення цього повстання, севлюські куруци-хрестоносці поселилися у печері під Чорною горою, звідки ще деякий час нападали на багатіїв. З часом і їх переловили, окрім одного. Він поставив хрест усередині печери на пам`ять про загиблих товаришів і подався геть. Переказують, що невдовзі біля печери з`явився чорт, який підкупив пастуха, щоб той виніс з неї хрест. Після того чорт оселився в печері і насилав біди на місто. Іншим символом бід став замок Канків, який Перені відбудували у ХVI ст. Правда, невдовзі тут оселилися монахи-францисканці. Один з них, італієць Джовані Капістран уславився проповідями проти турків, якими підіймав дух воїнів. За легендою, його поховано у замоковому підвалі, у труні, що висить на двох золотих ланцюгах. Замковий колодязь досі звуть криницею святого Івана Капістрана. 1556 р. реформати, підтримані Ф.Перені, котрий сам був ревним протестантом, прогнали францисканців, а замок зруйнували. Наприкінці століття францисканці все ж повернулися і відбудували в центрі міста монастир і церкву св.Франциска.

За податковою відомістю 1567 р. Севлюш мав 266 дворів. За нього велася постійна боротьба між Трансильванією й Австрією, продовжували діяти куруци. У XVII ст. барони Перені збудввали у Севлюші величний палац-резиденцію.

29 серпня 1717 р. місто захоплено татарами, які два дні грабували його, а потім спалили. З 1464 полонених змогли повернутися лише 853. Біду довершила епідемія холери. Мертвих ховали у могилі на території пізнішого винрадгоспу. Після епідемії там встановили хрест і щовесни відправляли панахиди, аж поки хрест 1946 р. незняли. 1720 р. у місті було всього 49 мешканців. 1744 р. збудовано дерев`яну греко-католицьку Успенську церкву, а 1796 р. – вже кам`яну. 1815 р. тут 1773 жителі. З усіх володарів міста найяскравішим був Жигмонд Перені – діяч угорської революції, страчений 1849 р. Саме він збудував міську лікарню.

Наприкінці ХІХ ст. біля Севлюша пройшла залізниця з Чопа на Ясиня і вузькоколійка у Боржавську долину. У місті діяли винокурня Шенберна, паровий млин, дві каменоломні, де добували андезит і трахіт, артіль по виробництву кожухів. У 1890-х тут було 147 ремісників, 36 торгівців. Населення складало 1880 р. – 4381, 1890 р. – 5187, 1900 р. – 5743 чоловіки, що жили у 918 будинках. Діяли дві державні початкові і три церковні школи (католицька, греко-католицька і протестантська). У державних школах 6 вчителів начали 207 дітей, у церковних – 4 вчителі вчили 179 учнів. 1881 р. відкрито горожанську школу. Спершу вона діяла у пристосованих приміщеннях, а після пожежі місто збудувало 1903 р. спеціальну двоповерхову будову – сучасну ЗОШ N1. У ній вчилися композитор Б.Барток і хірург О.Фединець. Також існувала реміснича школа, де 1901 р. вчилося 100 учнів.

У другій половині ХVIII – на початку ХХ ст. міський уряд містився у будинку посеред парку на Королівській вулиці (нині вул.Пушкіна). 1920 р. він згорів, а парк було віддано спортивним товариствам. Щоб зробити футбольне поле та інші майданчики, спортсмени вирубали багато цінних дерев – тюльпанове, оцтове, столітні платани, софори. Навпроти мерії стояв кам`яний дім пошти з дахом як у китайської пагоди. Остання начальниця пошти (перед зруйнуванням будинку) була донькою художника Імре Ревеса, вчителя Й.Бокшая. Тут Ревес провів свої останні роки і помер 1945 р. На вул.Миру стояв одноповерховий жупанат з судовою палатою, поруч середньовічна в`язниця. У 1980-х її зруйнували і на тому місці поставили продуктовий магазин.

Наприкінці ХІХ ст. жупанату добудували другий поверх. У 1960-70-х тутпрацювали два факультети Ужгородського університету. Зараз тут угорська ЗОШ N3. Неподалік, на міській площі відбувалися щотижневі базари. Крім того, вісім разів на рік влаштовували ярмарки худоби на зборищі коло лікарні, пізніше торг перенесли на нинішню вул.І.Франка. Наприкінці ХІХ ст. біля залізничної станції збудували будинок для перевиховання малолітніх злочинців, зараз там дітбудинок N3. Освітлювали місто газом, який добували з кам`яного вугілля. Газове підприємство було на території нинішньої електростанції, збудованої на поч.ХХ ст. Місто мало 20 поліцейських у спеціальній формі. Один з них був бубнарем, скликав на перехресті перехожих і оголошував розпорядження влади.

Основою міської економіки було виноградарство. Щоранку відкривалися своєрідні "біржі праці" на нинішніх вулицях Замковій, Гірській, Л.Толстого. На зламі ХVIII-ХІХ ст. виноградники вразила епідемія філоксери, яка висмоктувала соки з кореня. Плантації довелося закладати заново: садити дикий виноград і щепити на нього благородні сорти. Завідував посадками на Чорній горі міський староста. На період дозрівання він призначав сторожів-відганяльників, котрі боролися зі злодіями і птахами деркалачами-колотушками і рушницями. Щороку староста призначав початок і кінець винобрання (переважно з 20 вересня по 20 жовтня). До кінця ХІХ ст. зберегалася традиція святкового походу з центру міста на гору у перший день винобрання. Попереду йшов найстарший сторож, що ніс герб міста, за ним два хлопчики вели барана на червоних стрічках. Далі грали цигани-музики, за ними ішла знать, староста з присяжними, за ними – винобральники. Після мітингу робітники ішли на виноградики, а панам готували гуляш з барана. До 1930-х винобрання завершували балом.

Коли влітку 1914 р. наслідник австрійського престолу Франц-Фердинанд їхав до Боснії, маршрут проліг через Севлюш. Ціла кавалькада відкритих "фордів" пролетіла по вул.Копанській. Ніхто ще не знав, що ця поїздка змінить долю світу. Вбивство ерцгерцога у Сараєві стало приводом до Першої світової війни. До війська позабирали чоловіків до 50 років, а згодом і до 60. На Зелені свята 1916 р. з церкви конфіскували російські книги, закуплені ще в ХІХ ст. Михайлом Ком`яті. Останнього засудили до страти, але амністували з нагоди коронації останнього цісаря Карла і відправили на фронт. У листопаді 1917 р. з Успенського храму скинули дзвони "Іван" та "Марія", які переплавили на кулі. М.Ком`яті все ж вернувся з війни, розшукав вилучені книги і повернув їх церкві, де вони є й досі. Останнім воєнним випробуванням стали заморозки в ніч з 9 на 10 червня 1918 р., коли на поля випав сніг. Наслідком став голод і епідемія іспанського грипу у Севлюші.

За цим послідував розпад Австро-Угорщини. 21 січня 1919 р. гродяни відправили до Хуста делегацію з 50 чоловік, очолену молодим вчителем Юліаном Реваєм, згодом міністром Карпатської України. Хустський з`їздприйняв рішення про возз`єднання краю з Україною. Згодом в Угорщині встановлено Радянську владу, у Севлюші вона протрималася 33 дні.

Того року була рання весна. Вся Чорна гора зацвіла. 23 квітня був Великдень, та на світанку з боку Копані долітали глухі вибухи. Задощило. Посвячення пасок пройшло наспіх, люди швидко розійшлися по домах. Червоногвардійці не змогли протистояти румунській армії і відступили до Берегова, щоб здатися чехам, які не вбивали полонених.

У місті нашвидко утворився перехідний уряд, очолений адвокатом Йоганесом (згодом став жупаном). Того ж дня на Теківській вулиці розстріляли кількох полонених. Окупація тривала до 30 травня 1920 р., коли місто перейшло під владу Чехословаччини.

У чехословацьку добу в Севлюші працювало 17 крамниць, 7 шинків і кілька ремонтних майстерень. 1938 р. тут діяло 7 початкових і 2 горожанські школи (чеська і українська), реміснича і торгова школи, а також школа для розумово відсталих дітей. Місцева лікарня налічувала 117 койок і обслуговувала все східне Підкарпаття. Забруковано три вулиці (нинішні Миру, Шевченка і Станційну). На початку 30-х збудовано новий міський дім, де до 1992 р. містився міський уряд. Засновано скотобійню з цехом штучного льоду. Успенську церкву заробітчани прикрасили вітражами, які вважжають найкращими в області. 1937 р. освячено православну каплицю св.Серафима Саровського.

У період Карпатської України до Севлюша планували перенести столицю краю, та не зробили цього через його близькість до кордону. 19 січня 1939 р. тут відбулася демонстрація протесту проти терористів перед польським консульством, що було на вул.Миру, 65. 11 березня у міському домі відбувся концерт до 125-річчя Т.Шевченка. Його поставили місцева "Просвіта" зі студентами чоловічої і жіночої семінарій, евакуйованих з Ужгорода. Чоловіча семінарія зі 193 студентами містилася у горожанці, а 164 студентки вчилися у колишній єврейській школі (зараз будинок взуттєвої фабрики). Через чотири дні 13 учасників концерту загинули, боронячи свій край. У ніч на 14 березня гортіївці перейшли демаркаційну лінію під Фанчиковим, бої точилися весь день, надвечір військо увійшло до міста. 18 березня проведено масові арешти, 16 квітня репресованих перевезено у контабір Крива під Хустом, потім у Вор`юлопош під Ніредьгазою. У квітні 1944 р. у місті створеноєврейське гетто, обмежено вулицями Шевченка, Франка, Українською і Пушкіна, потім більшість євреїв знищено. В липні розстріляно 7 партизанів на вулиці, яку згодом перейменували на Партизанську. Навесні 1946 р. їх перепоховали на пл.Миру. 24 жовтня місто зайняли радянські війська, понад 40 городян вступили до Червоної армії.

1945 р. відкрито кооперативний та електробудівельний технікуми, музичну школу, закладено будинок культури, дві бібліотеки, кінотеатр. У січні 1946 р. на базі кооперативної артілі (6 чоловік) створено взуттєву фабрику. Того ж року фабрика отримала устаткування з Одеси, приїхали фахівці з інших міст. 1946 р. створено швейну фабрику, котра отримала устаткування з Леніграда, Орла, Горького, Куйбишева, Ростова-на-Дону, Полтави, Києва, Одеси, Дніпропетровська. У березні 1948 р. селяни Севлюша створили колгосп "8 Березня".1967 р. першу продукцію випустив завод пластмасових сантехвиробів. 1974 р. став до ладу завод залізобетонних виробів. 1960 р. тут свторено "Міжколгоспбуд", реорганізований 1979 р. у "Міжгоспбуд". 1976 р. колгосп "8 Березня" реорганізовано в однойменний радгосп. 1981 р. здано в експлуатацію ПТУ.

26 жовтня 1991 р. освятили відновлений костьол. 3 червня 1992 р. у Виноградові вперше проведено обласну виставку-ярмарок продукції Закарпаття і Сату-Марського повіту Румунії. 1994 р. Т.Ком`яті видав брошуру з історією міста. 1996 р. каплицю в лікарні, споруджену ще 1932 р., перебудували на Троїцьку церкву. 1997 р. відкрито ЗОШ N7. 14 листопада 2000 р. у місті вперше на Закарпатті відзначено День батька, а 28 листопада "Просвіта" і товариство ім.Теліги провели тут акцію "Посади дерево".

Останніми роками перед міськрадою встановлено бронзову фігуру ангела-хранителя міста, а на іншій площі – єдиний в Україні пам’ятник  виноградарю за роботою.

Сергій Федака, Голос Карпат

02 лютого 2012р.

Теги: Виноградів

Коментарі

ІВАН 2012-02-02 / 15:56:49
Цікава стаття. Однак мушу зауважити, що п. Сергієві варто б зважити на граматику, зокрема лексичні звороти тощо. Бо деякі аж занадто "ріжуть", при читанні ( приміром - "лісничих, ...сокольничих, ... та інших служилих людей; ...Міщани відправляли...;... право вільного базару по четвергах", та ін.)

Hungi 2012-02-02 / 14:15:36
Не зважаючи на деякі особисті упередження пана С.Федаки :

( (ц)"...13 учасників концерту загинули, боронячи свій край. ...18 березня проведено масові арешти, 16 квітня репресованих перевезено у контабір Крива під Хустом, потім у Вор`юлопош під Ніредьгазою. ...В липні розстріляно 7 партизанів..." )

маю на увазі,: чому лише про ці жертви, та лише в "цей" малесенький проміжок часу пише пан історик про людські жертви так докладно?! Чому не написав, тоді, наприклад, скільки було репресованих у "málenykij robot" мешканців Севлюща ?! Навмисно ?!

Все ж таки стаття досить цікава та потрібна. Я, наприклад, на свій сором, не знав, що в Севлюші вчився один із самих видатних угорських композиторів Бейла Барток ... В принципі такі історичні статті збагатшують цей сайт, тому може навіть варто було би відвести окрему рубрику ( крім політики, соціо і т.д.) історії ?

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини