"Закарпатського" директора національного скансена в Пирогові звільнено відповідно до акту КРУ

П'ятьох керівників провідних музейних закладів України звільнено за результатами роботи комісії Міністерства культури. Таку точку зору оприлюднив на сьогоднішньому брифінгу міністр культури Михайло Кулиняк.

Павло Федака
Павло Федака

"З 25-ти директорів національних заповідників за результатами заслуховування звільнено троє, з 13-ти директорів музеїв – двоє", – зазначив він, уточнивши, що йдеться про керівників національних заповідників – "Софія Київська", Києво-Печерська лавра та "Биківнянські могили", а також національних музеїв – Тараса Шевченка і народної архітектури і побуту в Пирогові.

За словами М.Кулиняка, звільнення відбулися на підставі висновків комісії у складі керівників усіх підрозділів міністерства, створеної з метою комплексної перевірки ефективності роботи керівників музейних закладів, а також за результатами заслуховування керівників. Таке комплексне заслуховування, що фактично востаннє відбулося ще в 1994 році, проводиться "не для того, щоб когось змінити або когось працевлаштувати, а для того, щоб мати реальну картину" використання бюджетних коштів, підкреслив міністр.

Як зазначив міністр, щодо заповідника у Пирогові є акт КРУ, який передусім і став стимулом до зняття директора – закарпатця Павла Федаки. Новопризначений керівник Дмитро Заруба, пропрацювавши заступником голови Держслужби туризму і курортів, як менеджер, господарник буде в Пирогові на своєму місці, вважає міністр. "Дмитро Заруба приніс програму розвитку цього музею і давайте, наприклад, через місяць-два ми зберемося на брифінг і за першими результатами його плану заслухаємо і побачимо, чи він приносить щось корисне для цього музею, чи некорисне", – сказав М.Кулиняк.

Як повідомив раніше академік Національної Академії наук, директор Інституту літератури НАНУ Микола Жулинський, для нього таке звільнення є несподіванкою: "Я особисто ...стривожений, наприклад, звільненням генерального директора Національного заповідника  «Софія Київська» Куковальської Нелі Михайлівни, також і директора Національного музею  народної архітектури і побуту України Павла Михайловича Федаки. У цих двох, на мою думку, змінах для мене є багато чого спірного і, я сказав би, необґрунтованого.
 
Чому я говорю про ці два заклади культури? Тому що я був і до сих пір, здається, є ще членом наглядової ради Національного заповідника «Софія Київська».
 
А те, що стосується Національного музею народної архітектури і  побуту, то я, як академік-секретар відділення літератури, мови та мистецтвознавства НАНУ – до цього нашого відділення і входить цей музей, кілька років безпосередньо займався цим музеєм і смію сказати, що я знаю, який стан у цьому музеї, я ознайомлений доволі детально, як працював Національний заповідник «Софія Київська».
 
Тому для мене ці зміни, цих двох керівників, є, на мою думку, невиправданими. І для цього я можу навести досить багато серйозних аргументів.

...Що стосується, наприклад, директора Національного музею народної архітектури і побуту Павла Михайловича Федаки, то цей чоловік тільки неповних три роки працює. Це доктор історичних наук. Він спеціалізується по  етнології, по народній архітектурі, одержав дуже тяжку спадщину, надзвичайно складну, тому що там украй багато було запущено, там постійні конфлікти, постійні проблеми. Але вони навіть встигли за цей час реставрувати 69 пам’яток, відродити їх в основному за рахунок спецфондів.
 
До речі, хочу Вам сказати, що вперше в 2011 році їхній прибуток нараховував 4 мільйони гривень! І це кошти, які йшли на реставрацію.  А зокрема Історичний музей України, один із центральних музеїв нашої держави, у 2011 році одержав тільки 2,5 мільйони. Це говорить про те, що ці організовані свята обрядові, обрядові свята-ярмарки і так далі – все це, що творилося за народним  традиціями, приносило певний авторитет і  доволі достойний прибуток." – цитує академіка Жулинського "Радіо Свобода".

31 січня 2012р.

Теги: скансен, Пирогово, Павло Федака

Коментарі

етнограф 2012-02-01 / 20:10:32
Коли Шеба звільнив Федаку, в Ужгороді за нього ніхто доброго слова не сказав. Знаю, що і в Пирогові ніхто за ним н заплаче

вірю 2012-02-01 / 12:40:27
Вчора було відео на ТВІ на рахунок цього-влада захвачує музеї (((.Там директором одного з музеїв хочуть поставити жінку яка була замміністра по культурі. До речі в неї цікавий карєрний ріст-лікар-замміністра по культурі(((

Ужгород 2012-02-01 / 10:24:51
Справжня закарпатська риса -- поїдати один одного! Молодці! Так тримати! :)

Федака принаймні фахівець у народній архітектурі на відміну від коментаторів

нехай 2012-02-01 / 10:17:18
Чудуюся з дакотрых коментаторів - "гризете свого, чемодан, вокзал, Ужгород" а й подібноє...
Тадь родина Федаків - тото ваші сородичі, а не наші, позабирайте їх із нашої головы тай держіт собі наохтема!
Лиш уважайте - пишучися до того "...плем'я, яке з'їдає мозок свого померлого сородича", не отровітся, бо тото не здоровоє!
Але нехай, тото ваше...

Faust-2 2012-02-01 / 09:36:34
...Дись...

Faust 2012-02-01 / 09:25:18
Диь є написано про якесь дике плем'я, яке з'їдає мозок свого померлого сородича, обы быти майрузумным. Так ї деякі з вас, закарпатці, грызете свого, коли той зашпотився и упав, але ищи живый... Треба го доїсти?..

музейник 2012-02-01 / 00:12:02
федака за короткий час перетворив музей на дурдом. Який він доктор - ми добре знаємо. Його наукові дослідженнія стосуються гірських курників.коли він тихенько здимів з музею - колектив зітхнув з полегшенням. Бажаємо йому успіхів у важливих для курей дослідженнях. Федака! чемодан - вокзал - Ужгород!

еФПе 2012-01-31 / 21:53:45
Звісно, доброзичливці ви наші, для вас то буде краще, щоб замість доктора наук керував музеєм якийсь-там бармен, точніше Голова ассоціації ресторанів...

працівник ужгородського музею 2012-01-31 / 21:32:34
Коли був звільнений Федака з нашого музею, ми всі полегшено зітхнули. Цей скандаліст і псевдовчений, що хвалить тільки себе в принципі не міг бути керівником.

Михайло 2012-01-31 / 21:30:10
Як можна було пройдисвіта Федаку, звільненого в Ужгороді по статті призначати директором найбільшого українського музею?

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини