Імміграційні потоки в Угорщині міліють

Угорські бізнесмени б’ють на сполох, заявляючи, що в цій країні кепські справи з притоком робочої сили. Підприємці радять урядові активніше провадити політику відкритих дверей щодо трудових іммігрантів. На думку підприємців, власних трудових ресурсів в Угорщині недостатньо для того, щоб зробити економіку держави більш конкурентоспроможною.

Імміграційні потоки в Угорщині міліють

Проблему кризи з робочою силою порушує перед угорським урядом і Єврокомісією у своєму річному звіті Бізнесова рада «Угорщина – Європа», яка об’єднує на консультативних засадах топ-менеджерів 15 великих міжнародних компаній, що ведуть бізнес в Угорщині.
 
«На жаль, оцінки зарубіжних експертів щодо економічного розвитку країни за останні роки аж ніяк не покращилися. Ми поділяємо їхні думки і, разом зі власними висновками, доводимо до чинної угорські влади свою стурбованість такою ситуацією», – каже Ласло Керекеш, голова Бізнесової ради «Угорщина – Європа».

Кепська демографія

Аналітики цієї організації вже вголос публічно заявляють про те, що десятиліттями оминають або навіть і замовчують урядові структури Угорщини, – про вкрай кепську демографічну картину цієї держави. Приросту населення країни немає вже з кінця 1970-х років.
 
Справа дійшла до того, що 1 вересня цього року за парти сіло на 20 тисяч менше першокласників у порівнянні з попередніми роками. «Якщо так буде продовжуватись і надалі, то хто ж створюватиме матеріальні цінності, поповнюватиме резерв пенсійного фонду і розвиватиме економіку Угорщини?» – запитують підприємці.
 
«Навіть побіжно переглядаючи демографічні дані, ми можемо сказати однозначно, що в короткій та середньотерміновій перспективі ця тенденція створить величезні труднощі у сфері зайнятості угорського населення», – зазначає Ласло Керекеш.
 
Із 1993 року Угорщина почала досить суворо контролювати імміграційні потоки з-за кордону. За різними оцінками, щорічна квота осіб, які отримували право на постійне проживання в Угорщині, дуже рідко перевищувала 5 тисяч. За це офіційний Будапешт постійно критикували міжнародні організації.
 
Брак працівників б’є по великих підприємствах
 
Майже 90 відсотків переселенців з інших країн становили угорці за національністю. Вони та ще сезонні заробітчани з України в основному і наймалися до місцевих підприємців на роботу. Але зараз ситуація змінилася.
 
«Дійсно, було багато таких іммігрантів із сусідніх держав, у тому числі з Румунії та Словаччини, поки вони ще не стали членами Євросоюзу. За рахунок переселенців і демографія не погіршувалася в Угорщині. Тепер такий притік із різних причин зупинився, а інтенсивного внутрішнього підживлення ринку робочої сили нема», – констатує Ласло Керекеш.
 
Голова Бізнесової ради «Угорщина – Європа» стверджує, що його країна займає передостаннє місце в Євросоюзі щодо забезпеченості інженерними кадрами, які до того ж повинні добре володіти іноземними мовами. Найбільшу нестачу такого персоналу відчувають саме великі зарубіжні компанії-виробники в Угорщині.

Василь Плоскіна Радіо Свобода

29 січня 2012р.

Теги: Угорщина, угорці, демографічний, імміграційний

Коментарі

Це я 2012-01-31 / 11:48:37
2 Пан Баклажан
Я мав на увазі Угорщину, бо у статті про них розмова. І там не йдеться про неофіційне працевлаштування іміґрантів. Роботодавец говорив про те, що залученням іміґрантів вирішиться проблема нехватки робочої сили необхідної кваліфікації. Він, звичайно, має на увазі іміґрантів зі сходу, бо вони бідні, та їм можна менше платити. А я вважаю, цим проблема вирішиться на мінімально короткий термін, бо згодом виникнуть набагато вагоміші проблеми.

Пан Баклажан 2012-01-30 / 21:51:40
Щось "Це ти" не догнав.
Якщо я не помиляюсь, ти й сам роботодавець. Ти готовий вдвічи підняти своїм робітникам зарплату? Думаю, ні, і ти чудово знаєш, чому. Бо окрім зарплатні, близько 40 % із своєї кишені треба ще накинути в Єдиний Соціальний внесок.
Тому роботодавці, як можуть, уникають цих сплат. І раді були б найняти й нелегалів - ну, це справа часу при нашому безладі...

Це я 2012-01-30 / 20:53:31
Як відомо з прикладу найрозвинутих країн Заходу, понаїжджають міґранти, потягнуть за собою велику родину, які згодом сидітимуть на пособіях, їхні діти підростая вже працювати не захочуть, зібються у банди та палитимуть авто на вулицях. Їх хто буде утримувати?
Якби такі розумні роботодавці пропонували більші зарплати, молодь не виїжджав би у різні Лондони у пошуках кращого життя.

Пан Баклажан 2012-01-30 / 13:44:06
В Угорщині кілька років тому ледь не половина працездатного населення на працювала - сиділа на виплатах по безробіттю, липових інвалідностях тощо. Керування соціалістів завжди сприяє формуванню паразитарного прошарку (липових інвалідів, безробітних, які не бажають працювати, фіктивних матерів-одиначок тощо). Аби підтримувати цей прошарок, працедавці мусять платити непід"ємні податки. Відтак, їм стає невігидним тримати легальних робочих і вони вдаються до залучення нелегалів. Проблема, однак, в тому, що згодом ці нелегали також починають користуватись соціальними преференціями, і припиняють працювати. І так наростає ком.

Цікавий матеріял - плач угорського бізнесмена про неможливість працювати в таких умовах - якраз гуляє інтернетом:

"Венгерский блоггер Андор Якаб опубликовал статью, посвященную взаимоотношениям государства, работодателя и работника, летом 2011 года. Статья получила широкий резонанс в СМИ и блогосфере, вызвав неоднозначную реакцию, и была переведена на несколько языков (в январе - на английский). Портал DELFI публикует перевод статьи Якаба на русский язык.

"Вы могли бы работать в моей компании, занимающейся сферой услуг, в прекрасном офисе. Это не телемаркетинг, не мошенничество. Вы выполняли бы серьезную работу, которая требует навыков, 8 часов в день, пять дней в неделю. Я принял бы вас на работу легально, я платил бы ваши налоги. Я мог бы дать такую работу дюжине людей, но не буду, и вот мое объяснение, почему."
http://biznes.delfi.lv/bizopinion/andor-yakab-pochemu-ya-ne-dam-vam-rabotu.d?id=42051982

НОВИНИ: Різне

10:57
Тример зуботехнічний - секрет досконалого протезування
10:44
Сенат США проголосував за виділення допомоги Україні
11:47
Чому так важливо підтримувати чистоту в офісному приміщенні?
14:39
Що таке PPC (Pay per Click)
21:28
ДЦВ — додатковий захист для автовласників: чи варте воно того?
14:38
Як правильно вибрати упаковку для різних видів квітів - троянди, лілії, тюльпани
13:47
Переваги та особливості сучасних воріт
00:13
Яким має бути універсальний похідний ніж пішого мисливця та туриста?
23:49
Палата представників підтримала конфіскацію заморожених активів рф для України
21:58
У Конгресі США підтримали допомогу Україні
14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
» Всі новини