Закарпатські медики підбили підсумки роботи за минулий рік (ФОТО)

У середу, 25 січня, відбулась колегія управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА, на якій було підбито підсумки роботи галузі за 2011 рік.

Закарпатські медики підбили підсумки роботи за минулий рік (ФОТО)

У роботі колегії  прийняли участь головні, провідні спеціалісти управління, головні лікарі обласних лікувально-профілактичних закладів, ЦРЛ, РЛ, лікувально-профілактичних закладів м.Ужгород, директори ОКТМО «Фтизіатрія», медичних коледжів, начальники управлінь (відділів) охорони здоров’я, заступники головного лікаря Закарпатської обласної клінічної лікарні ім.А.Новака, головний лікар облСЕС, обласний епідеміолог, головні лікарі міськрайСЕС, члени президії обласної ради профспілок працівників охорони здоров'я.
 
З детальним аналізом підсумків роботи галузі охорони здоров’я області за 2011 рік  виступив начальник управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА Роман Шніцер. В своїй доповіді Роман Іванович відзначив стабілізацію демографічної ситуації, зниження материнської та малюкової смертності.  Окремо акцентував увагу на тому, що медичні заклади не повинні виконувати роботи, які не пов’язані з лікуванням хворих. Тому що економічно і доцільно щоб, наприклад, пранням займались спеціалізовані пральні, приготуванням їжи – заклади харчування, тощо. Це дозволить вивільнити з бюджетів закладів додаткові кошти, які можна використати для потреб хворих. Йшлося і про те, що нині дільничні лікарні часто надають не стільки медичну допомогу, скільки виконують соціальну функцію. Тому потрібно детально вивчити доцільність існування такого потужного ліжкового фонду, саме на рівні дільничних лікарень.

Він зауважив, що згідно світових стандартів 80 %  пацієнтів повинні отримувати допомогу на амбулаторному рівні, а спеціалізовану  допомогу  в стаціонарі – 15-20 %.

Насамкінець Роман Шніцер зазначив, що найближчим часом буде проведено розширені тематичні вузько профільні колегії з питань фтизіатрії, онкології, хірургії, травматології та кардіології.

Про забезпечення санітарно-еідеміологічного благополуччя населення у 2011 році доповів  головний державний, санітарний лікар області Володимир МАРКОВИЧ. Зокрема було зазначено, що минулоріч загальноінфекційна захворюваність населення краю становила 345,85 чоловік на 100 тис. нас. (проти загальноукраїнської 525 чоловік на 100 тис.нас.). Разом з тим, за минулий рік зросла кількість випадків захворювання на імунокеровані інфекції (з 95 до 311 випадків). Це пов’язано із  п’ятирічною циклічністю, характерною для зростання цих захворювань. Також Володимир Маркович нагадав присутнім, що в найближчий час відбудуться суттєві зміни в організації роботи санітарної служби. Контроль за якістю продуктів харчування покладається на відомство ветеринарної служби. Але це питання дуже тісно пов’язано з медициною, а тому що наслідками харчових отруєнь доводиться займатися саме медикам. Наостанок Володимир Маркович зауважив, що найбільша питома вага штрафів, які були накладені санітарною службою, становлять саме штрафи за порушення у громадському харчуванні.

Про роботу депутатського корпусу обласної ради доповів присутнім голова постійної комісії Закарпатської обласної ради з питань охорони здоров’я Володимир Смоланка. «44 % обласного бюджету срямовується на потреби медичної галузі. Всі медичні заклади обласного підпорядкування 100 відсотково забезечені медикаментами та перев’язувальними матеріалами», – нагадав Володимир Іванович. Також він зупинився на позитивному прикладі співпраці комерційних фірм з державними закладами. Наприклад, встановлення сучасного комп’ютерного томографа в обласному нейрохірургічному центрі дозволило втричі здешевити обстеження пацієнтів, а стаціонарним хворим забезпечити безкоштовну діагностику. Якщо раніше досліджнення на томографі взірця 1989 року коштувало бюджету 950 гривень, то нині ця процедура на новітньому обладненні обходиться в 350 гривень.   

Про підсумки роботи минулого року розповіли також голова обкому профспілки працівників охорони здоров я Володимир ТУРОК та голова Закарпатської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Іванна САБО.

За підсумками роботи колегії була прийнята відовідна постанова, де окреслені основні завдання галузі охорони здоров я Закарпатської області на 2012 рік.

26 січня 2012р.

Теги: медицина, колегія, Шніцер

Коментарі

Дерцен 2012-02-11 / 15:19:50
О туй є наша Біровка, головний детський дохтор. Добра жона, депутат, цілуєся з Балогами і не задарь. Все село говорить, що наша простачка построїла часну клініку і особняк в Венгрії. Зарплата в неї огов, огвов. Аж душа болить, коли ходять діти з ящиками та збирають повсюди по пару гривень на детську больницю, а самі крадуть безбожно.

Мукачівець 2012-02-10 / 16:40:52
В кінці 2011 року дружина рожала в Мукачівському роддомі. Можу авторитетно заявити - медицина на сьогодні лідер по корупції і хабарах в державі, бо перед тим мав справу з мукачівським судом, там апетіти по менше. Слава мукачівським дохторам і безсмертному керівнику ВАСЮТІ Василю.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини