Культурні війни. Словаки Закарпаття не можуть поділити свій центр

На останній минулого року сесії Ужгородської міської ради найбільша суперечка між депутатами спалахнула не через бюджетні чи земельні питання, а вперше через проблему культурницького спрямування. Каменем розбрату став Центр словацької культури, урочисто відкритий 1 вересня 2011 року у відремонтованій будівлі ЗОШ № 4. Депутати ніяк не могли порозумітися, які ж словацькі організації краю мають право користуватися приміщеннями Центру, тому спочатку перенесли розгляд питання на наступне засідання сесії, а згодом і зовсім зняли його з порядку денного.

Культурні війни. Словаки Закарпаття не можуть поділити свій центр

То в чому ж проблема, через яку не така вже й велика словацька громада краю не може дійти порозуміння? Варто, мабуть, нагадати, що реконструкція школи № 4 почалася 2008 року – після зустрічі президентів України та Словацької Республіки. Витрати, а це понад 11,5 мільйонів гривень, порівну поділили між собою уряди України й Словаччини, зокрема, у нас кошти виділялися як з обласного, так і з міського бюджетів.

В урочистому відкритті школи зі словацькою мовою навчання та Центру словацької культури взяли участь міністр МНС України, лідер Єдиного Центру Віктор Балога, Надзвичайний і повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Павол Гамжік, Над­зви­чайний і повноважний Посол України у Словаччині Олег Гаваші, інші поважні гості.

Однак замість того, аби вповні використовувати  надані можливості, словацька громада не може поділити квадратні метри центру. Кожна зі сторін конфлікту має власне бачення ситуації, тому, аби максимально об’єктивно змалювати проблему, «Замок» подає думки всіх зацікавлених у її вирішенні осіб.

«Якби не «Матіца», не було б і Центру»

Почати, мабуть, варто з Обласної культурно-освітньої органі­зації «Матіца словенска» та її голови Йосипа Гайніша. Пан Гайніш запевняє, що «Матіца словенска» працювала над питанням відкриття школи зі словацькою мовою навчання близько 15 років, лобіювала це питання на найвищому рівні, сприяла залученню для капітального ремонту будівлі школи 500 тис. євро зі словацького бюджету, тому нині може упевнено сказати, що, якби не зусилля членів організації, ані школи, ані культурного центру для словацької громади в Ужгороді не було б.

Згідно з рішенням сесії Ужгородської міської ради від 14 травня 2010 року приміщення, призначені для розміщення Центру, були передані для користування саме «Матіці словенській», яка, на думку її очільника, заслуговує на це найбільше. «Нині, коли величезна робота з організації діяльності Центру виконана, – розповідає він, – шість інших словацьких організацій краю захотіли скористатися готовим і почали тиснути на міських депутатів, вимагаючи скасування попереднього рішення. Не знаю достеменно, що вони прагнуть зробити в приміщеннях Центру, але я хочу, аби в його стінах працювала бібліотека з читальною залою, архів, методичний кабінет і технічно обладнаний конференц-зал (для того, аби втілити це в життя, ми плануємо залучити ґрантові кошти)».

Йосип Гайніш запевнив, що з осені минулого року в ще не до кінця облаштованих приміщеннях Центру словацької культури пройшло вже з десяток культурницьких заходів, зокрема виставка художника Семена Мальчицького. Згідно з розробленим внутрішнім положенням, право проводити у приміщеннях Центру культурно-мистецькі та освітні заходи або зустрічі мають представники всіх словацьких організацій краю: для цього треба лише подати відповідну заявку. Саме тому Йосип Гайніш вважає проблему надуманою і дуже радий, що наразі це питання вирішено взагалі зняти з порядку денного сесії Ужгородської міської ради.

«Конфлікт у словацькій громаді краю триває багато років»

Категорично не погоджується з думкою голови обласної «Матіци словенської» депутат Ужгородської міської ради, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри словацької філології Ужгородського національного університету Світлана Пахомова. Вона розповіла «Замку», що тривалий час і українська, і словацька офіційні сторони воліють заплющувати очі на багаторічний конфлікт у словацькій громаді Закарпаття задля збереження привабливого зовнішнього вигляду словацько-українських відносин. Та в питанні Центру словацької культури більшість словацьких організацій Закарпаття, наприклад, Товариство словацької інтелігенції Закарпаття, Ужгородське товариство словаків, Товариство словаків Закарпаття імені Л. Штура, Великоберезнянське товариство словаків «Краяни», Українсько-словацький інститут гуманітарних ініціатив, Українсько-словацьке товариство, Словацька інформаційна агенція в Україні – зайняли принципову позицію про рівне представництво в культурному центрі, яку неодноразово озвучували на різних зустрічах, у тому числі міжнародних. Делегувати свої повноваження в цьому питанні було вирішено Товариству словацької інтелігенції Закарпаття.

Світлана Пахомова розповідає: «Перераховані словацькі організації займаються багатопрофільною діяльністю і об’єднують педагогів, митців, бізнесменів, творчу молодь, книголюбів, науковців, перекладачів, студентство. Ця активна частина словацької громади виступає проти того, аби їхній культурний центр представляв голова обласної «Матіци словенської» Йосип Гайніш, адже вважає його людиною з сумнівною репутацією. Саме тому я і мої колеги-депутати переконані, що треба прислухатися до учасників цієї сторони конфлікту (а це переважно молоді люди, які не набули досвіду лобіювання), щоб нашу країну за кордоном представляли чесні, не корумповані особистості. Якщо місто передасть Центр словацької культури у тій чи іншій формі під патронат «Матіци словенської», то конфлікт усередині словацької громади лише загостриться. Тому замість співпраці та консолідації ризикуємо мати конфронтацію, спровоковану поспішним рішенням Ужгородської міської ради».

«Сім організацій не можуть одночасно відповідати за Культурний центр»

Примирити обидві сторони намагається міська влада. Зокрема, заступник міського голови Юрій Беляков наголошує, що він також виступає за те, аби всі словацькі організації краю мали доступ до цих приміщень, але одна з них, безперечно, мусить бути відповідальною за Центр словацької культури, «аби в семи няньок не було дитя голодним». «Нині такі повноваження належать організації «Матіца словенска», – зауважує він – і це, вважаю, є правильним, адже вона багато зробила для відкриття школи і Центру, й добре себе зарекомендувала. Наскільки мені відомо, доступ до цих приміщень мають представники й інших словацьких організацій, але якщо вони принципово не схочуть співпрацювати, то завжди можуть продовжувати діяльність у Центрі культур національних меншин Закарпаття, яке працює на Православній набережній».

Не схотіли висловитися щодо конфлікту лише у Генеральному консульстві Словацької Республіки в Ужгороді. Після кількох днів роздумів «Замку» повідомили, що їм треба проконсультуватися у цьому питанні з Міністерством закордонних справ Словаччини.

Тетяна Літераті 

25 січня 2012р.

Теги: словацький, Матіца

Коментарі

Катка 2012-10-12 / 19:02:38
Матіца Словенська на Закакрпатті уже давно перетворилась на Мацоху Словенську.

Liptak 2012-02-07 / 20:42:27
У Словаччині йде процес очищення від високопосадових корупціонерів і злодіїв. Вся країна повстала проти зграї "горил"! Дійде черга і до цього словацького барона Гайніша з Подкарпаття.

СЛОВАК 2012-02-07 / 10:24:39
ГАЙНІШ ПЕРЕТВОРИВ СЛОВАЦЬКУ ОБЩИНУ НА КАРМАННИЙ БІЗНЕС-ПРОЕКТ СВОГО КЛАНУ. ДОЧКИ І ЗЯТІ ВЛАШТУВАВ В СЛОВАЧЧИНІ В ДЕРЖАВНІ УСТАНОВИ. ОДНУ НАВІТЬ В МЗС СЛОВАЧЧИНИ. ВСІЙ РОДИНІ В Т.Ч. І СОБІ ДОМІГСЯ СЛОВАЦЬКОГО ГРОМАДЯНСТВА, ПРИ ТОМУ ПЕРЕБУВАЮЧИ В УКРАЇНСЬКОМУ ТА ПРАЦЮЮЧИ НА ОФІЦІЙНІЙ ПОСАДІ В УКРАЇНСЬКІЙ НАУКОВІЙ УСТАНОВІ. В УКРАЇНІ ПІД ПОКРОВИТЕЛЬСТВОМ СЛОВАЦЬКОГО ПОСЛА ТА КЛАНУ ШУФРИЧІВ ПІД РІЗНІ ПРОЕКТИ ІЗ СЛОВАЧЧИНИ "ЗАТЯГУЄ" ТА ДЕРЕБАНИТЬ ВЕЧЛИЧЕЗНІ КОШТИ В ДЕСЯТКИ, А ТО І СОТНІ ТИСЯЧ У.О.

Катя - Словянину 2012-02-06 / 11:36:10
А хто така гаркавувата жіночоподібна Ко? Це ваші фантазії? ))
по моєму, у вас словесний пронос

Словянин 2012-02-02 / 21:59:44
Світлана Пахомова та Ярослав Джоганик зробили титанічну роботу: видали українсько-словацький та російсько-словацький словники, а також добротний підручник. Якщо порівняти їх внесок у словакістику в масштабах далеко не тільки Закарпаття, з тим, що «сотворили» п. Гайніш і гаркавувата жіночоподібна Ко, то це - небо і земля. Одні люди реально працюють на піднесення стосунків братніх словянських народів, інші – тупо наживаються. .. Зрозуміло, що Гайніш не здатний творити свої «праведні діла» самостійно. Аферизм – командна гра, у даному випадку – українсько-словацька. Рівень корупції в СР наближається до українського показника. Нині в Словаччині триває розслідування щодо тамтешніх окремих керівників організації «Матіца Словенська» у зв’язку із розтратою коштів. Якщо суд прийме справедливе рішення – можна буде не позаздрити окремим діячам однойменної організації в Україні… З аферистами намагався боротися генконсул Сладічек, людина ще тої - правильної закалки, яка не забула, що таке честь. Але його активно виїдають з посади, окрім інших, і ті, хто, хоча би формально, мали би дотримуватися честі… Незалежно від думок різноманітних заздрісних Кать з цілком зрозумілими комплексами і не цілком зрозумілими статями та орієнтаціями – справедливість рано чи пізно переможе!

Катя 2012-01-29 / 11:52:32
І особисті теми, про які говориться нижче під різними іменами, певно, і є комплексами цієї дами

Катя 2012-01-29 / 11:49:18
В принципі агрессія попередніх коментарів вкотре характеризує кафедру, яку очолює ця порядна дама.

Катя - Словянину 2012-01-29 / 11:47:45
Я написала, що Гайніш -- порядний сімянин, а Пахомова -- третього чоловіка змінила, батька двоїх дітей? Де порядність?

Катя - Словянину 2012-01-29 / 11:44:11
Ви визначаєте види комплексів залежно від філологічних уподобань. Ви -- геніальний психолог!!!

Катя 2012-01-29 / 11:41:55

Відповідно до "Правил коментування" перехід на особистості можливий тільки під власними іменем/прізвищем. Закарпаття онлайн – не помийна яма. Коментар видалено. Адмін

Катя - Словянину 2012-01-29 / 11:39:04

Відповідно до "Правил коментування" перехід на особистості можливий тільки під власними іменем/прізвищем. Закарпаття онлайн – не помийна яма. Коментар видалено. Адмін

Елена 2012-01-27 / 10:05:40
Неужели Украине не хватает своих "доблестных" слуг народа, что она соглашается терпеть таких жадных и лицемерных индивидуумов, как Гайниш?! Реально словацко-украинские отношения в регионе развивает Пахомова Светлана Николаевна и Ярослав Джоганик, которые, помимо активной жизненной и социальной позиции, создают еще и учебную литературу ("Словацкий для украинцев", "Словацкий для русских" и т.д. - это для тех, кого смущает акцент автора учебника). Вот с кого нужно брать пример! Мне довелось лично пообщаться и с Пахомовой, и с Джогаником, и с Гайнишем. И уверяю Вас: будущее далеко не за последним.

ungvarsky 2012-01-26 / 22:48:27
Наришті вголос про "матічьяра", який плаче про любов до Словакії, а за гроші дасть статус заграничного словака хоч африканцю. Але не мош го обіжати, бо вун наш злодій, без акцента. А ти Катя - родись красивой, і все буде путьом. А кідь будеш ще й порядна як Пахомова - ціни тобі ни буде.

ungvarsky 2012-01-26 / 22:33:25
!

Словянин 2012-01-26 / 19:22:03
Гайніш полюбляє підлаштовуватись під не ним здійснені справи, видаючи їх за свій здобуток. Про його афери неодноразово писали закарпатські інтернетсайти та друковані видання, закрема, "Новинка" та "Вісті тижня". Завжди важливо знати мотивацію поведінки людини. Фактура наступна: Гайніш - реальний підкаблучник. Ось і уся мотивація з тупо колгоспним присмаком. З цього логічно випливає увесь шлейф інтриг та анонімок, здійснених на характерному колгоспному рівні. Щодо Світлани Пахомової. Якби усі викладачі, чиновники та правоохоронці були би такими як вона - Україна забула би, що таке корупція, незалежно від того, що думають заздрісні Каті з чисто бабськими комплексами.

pfr 2012-01-26 / 16:47:44
Словаки так само між собою сваряться, як і українці, як і "русини", як і, мабуть, мадяри :) І парадоксально, що це те, що у нас є спільного, що нас єднає :) От росіяни всі завжди всюди "аднагласна", тобто так, як скаже головний, вождь, Путін. Тільки ця аднагласність дуже нагадує з"їзди комуністів у Пн. Кореї чи СРСР ("папробуй бить нєсагласним")

Катя 2012-01-26 / 09:49:27
З одного боку -- хабарник, з іншого -- КГБ. Справжнім (етнічним)словакам все-одно, під маскою "словаків" повлазили туди якісь хапуги-істоти з темними мізками. Ну скажіть, що у Пахомової спільного зі словаками, окрім регалій? вона говорить по-словацьки з татарським акцентом, соромно слухати.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини