Уповноважений Президента України з прав дитини відвідав дитбудинок, СІЗО та дітей-біженців

Перебуваючи з робочим візитом на Закарпатті, Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко відвідав дитячий будинок сімейного типу сім’ї Попович з села Невицьке Ужгородського району Закарпатської області. Про це повідомили у прес-службі глави держави.

Уповноважений Президента України з прав дитини відвідав дитбудинок, СІЗО та дітей-біженців

Юрій Павленко зустрівся з родиною Попович: батьками-вихователями Світланою Василівною та Василем Васильовичем та їхніми дітьми – Вірою, Катериною, Ганною, Ерікою, Йосипом, Веронікою, Христиною і Максимом.

У співпраці влади Ужгородського району, батьків-вихователів та благодійників ведеться робота щодо забезпечення житлом дітей – випускників дитячих будинків сімейного типу. Так, у селі Невицьке благодійним Фондом "Дім Милосердя" будується житловий будинок для 7 випускників, в селі Ратівці фондом "Святого Михайла" будуються котеджі для проживання 10 дітей.

Уповноважений Президента України з прав дитини позитивно оцінив таку ініціативу, оскільки це є показовим прикладом вирішення житлового питання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Станом на сьогодні в Ужгородському районі Закарпатської області функціонують 6 дитячих будинків сімейного типу та одна прийомна сім’я, в яких родинним теплом зігріті 46 дітей.

За підсумками 2011 року в Ужгородському районі Закарпатської області жодної дитини, яка посиротіла, не було направлено до інтернатного закладу.

Як зазначив Ю.Павленко, такий результат є дуже позитивним, оскільки місцевою владою повною мірою виконується завдання із забезпечення пріоритетності права дитини на виховання в сім’ї та розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Перед тим Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко з інспекційним візитом також відвідав Закарпатську установу виконання покарань №9 в місті Ужгороді.

Мета візиту – моніторинг дотримання та реалізації прав дітей, яких утримають в установі. На даний час в Закарпатській установі виконання покарань №9 утримується 14 неповнолітніх ув'язнених віком від 14 до 18 років.

У ході візиту Уповноважений Президента України з прав дитини наголосив на необхідності вдосконалення системи профілактики дитячої злочинності, реабілітації дітей, які в конфлікті із законом, зокрема проведення якісної роботи з дітьми, які повторно вчинили злочин.

Більшість дітей, які утримуються в установі – засуджені за крадіжки. На переконання Ю.Павленка, до дітей застосовуються надто жорсткі покарання за такий вид злочину. Україна ратифікувала низку міжнародних документів та стандартів щодо захисту прав дітей, які перебувають у конфлікті із законом, однак її політика й досі залишається переважно каральною.

Ми зобов’язані, і відповідне завдання поставлене Президентом України, перейти від карального до відновного правосуддя щодо дітей, які перебувають у конфлікті із законом, яке має на меті зменшення застосування кримінальних покарань щодо дітей, заявив Ю.Павленко.

За підсумками 2011 року злочинність серед неповнолітніх в Закарпатській області зменшилась на 5,3%. Регіон увійшов до десятки областей по Україні, в яких відбулось зменшення злочинності серед неповнолітніх. Водночас на 39% збільшилася рецидивна злочинність серед дітей (57 проти 41); на 50% зросла кількість розбійних нападів; на 200% - незаконне заволодіння транспортним засобом.

Під час візиту Уповноважений Президента України з прав дитини також провів зустріч та поспілкувався з усіма дітьми, яких утримують в установі.

В інтересах забезпечення прав дітей, які знаходяться в конфлікті із законом, працюватиме і створена Президентам України робоча група з питань реалізації Концепції розвитку кримінальної юстиції щодо дітей в Україні. Як уже повідомляв Ю.Павленко, робоча група на постійній основі здійснюватиме моніторинг процесу створення в Україні такої системи кримінальної юстиції щодо дітей, яка забезпечуватиме законність, обґрунтованість та ефективність кожного рішення щодо дитини, яка потрапила у конфлікт із законом.

У ході робочої поїздки до Закарпатської області Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко також зустрівся з дітьми-біженцями та дітьми-шукачами притулку, які прибули в Україну без дорослих.

Спільно з Комісаром ООН у справах біженців Олдрихом Андрисеком та представниками громадських, міжнародних організацій Юрій Павленко відвідав пункт тимчасового перебування біженців "Латориця" в м. Мукачевому, в якому тимчасово перебувають 24 дитини, з яких 10 – без супроводу дорослих, 14 – з батьками.

Під час спілкування з дітьми та їхніми батьками обговорювались питання щодо умов утримання в установі, забезпечення харчуванням, соціально-побутовими послугами, медичним обслуговуванням, забезпечення юридичною, психологічною, педагогічною допомогою, реалізації заходів по адаптації дітей та дорослих в Україні.

Також Уповноважений Президента України з прав дитини відвідав відділ тимчасового тримання в місті Чоп. 

За підсумками відвідувань даних установ Уповноважений Президента України з прав дитини надасть свої висновки на міжвідомчій нараді з питань захисту дітей-біженців та дітей-шукачів притулку, які прибули до України без дорослих, яка відбудеться 25 січня в місті Ужгород.

Довідка

Пункт тимчасового перебування біженців "Латориця" в м. Мукачевому Закарпатської області  реконструйований і зданий в експлуатацію 2007 року.

Відповідно до Положення, Пункт є державною установою для тимчасового розміщення осіб, на строк не більше шести місяців, які подали заяву про надання статусу біженця, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо надання статусу біженця та яким надано в Україні статус біженця в установленому порядку.

У пункті обладнано багатомісні кімнати, в яких можна розмістити 70 осіб, локалізовані кімнати для розміщення неповнолітніх шукачів притулку без супроводу на 20 місць; обладнано кухні для самостійного приготування їжі, душові кімнати, санвузли, медпункт.

24 січня 2012р.

Теги: діти, біженці, сироти, дитячий будинок

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини