Сотні ГЕС замінять на Закарпатті туристів?

Екологічною загрозою №1, яка сколихне Україну у 2012 році, природоохоронці називають наміри масового спорудження міні-ГЕС на карпатських річках.

Сотні ГЕС замінять на Закарпатті туристів?

Серед прогнозованих наслідків будівництва – загибель червонокнижних риб: харіуса європейського, дунайського лосося, форелі, втрата туристичного потенціалу та збільшення небезпеки від паводків.

Оперуючи неоднозначним терміном "зелена енергетика", таємничі підприємці планують спорудити на карпатських річках близько 550 малих гідроелектростанцій. Саме стільки міні-ГЕС нині знаходиться на різних етапах проектування і погодження.

У Закарпатській області їх планується до 330, Львівській – близько 20, Івано-Франківській – за різними підрахунками від 50 до 150, у Чернівецькій – близько 20 Це означає що у більше півтисячі місцях карпатські річки будуть на кілометри загнані у труби і назавжди втрачені для природи і туризму. Лише р. Чорний Черемош може опинитися в трубі в кількох місцях.

 

Майже всі заплановані ГЕС належать до так званих "дериваційних". Технологія спорудження цих ГЕС на гірських річках передбачає такий принцип роботи: воду з гірської річки направляють у трубу, через яку вона прямує залежно від  місцевості, від кількох сотень метрів до кількох кілометрів. Потім вода потрапляє на агрегат, крутить турбіну, і нарешті потрапляє назад у русло ріки.

При проектуванні цих гідроспоруд не надто зважають на рекреаційну привабливість і навіть на заповідний статус території.

Варто побачити фото перших електростанцій, як стає зрозуміло, що привабливого в них мало.

 

В деяких місцях сільські ради вже дозволили будівництво "зелених" електростанцій, проте швидко зрозуміли  свою помилку. Тепер на місці майбутніх ГЕС – спотворені гірські ландшафти, будівельна техніка і протести селян.

На притоці Білого Черемоша в Івано-Франківській області вже запущена перша ГЕС в області. Селяни скаржаться, що на відрізку в кількасот метрів вода в руслі майже зникла.

Попри протести селян та застереження громадських організацій, обласна влада обіцяє ще 330 міні-ГЕС. У 2008 році була розроблена протипаводкова програма, а в 2010 в цю програму включили інвестиційний проект з будівництва малих гідроелектростанцій.

На відміну від європейських країн, на досвід яких охоче посилаються українські посадовці, у нас проекти будівництва ретельно приховуються від громади і тим більше – від громадських організацій, а самі власники і підприємці спілкування з ЗМІ уникають. Лише в Закарпатті  є 20 підприємств, які взялися за будівництво ГЕС. Хто вони?

 

Будівництво міні-ГЕС перешкодить рухові на нерест форелі і інших гірських видів риби. Багато з них занесені до Червоної книги України. Місцеві чиновники заспокоюють екологів, мовляв, рибу від потрапляння в конструкції гідроелектростанцій убезпечать спеціальними гратами.

"На річці Пробійна Верховинського району, де вже побудована дериваційна ГЕС, заходи рибоохорони — це ґрати такої величини, що від потрапляння в трубу зможуть убезпечити хіба що людину. Натомість риба, мальок та інші живі організми, що потрапляють туди, будуть буквально перемелені турбінами, — каже Анатолій Павелко з ГО "Бюро екологічних розслідувань".

Крім того, у самих погоджувальних висновках, зокрема щодо ряду малих ГЕС у Закарпатській області, прямо зазначено, скільки риби з Червоної книги буде знищено.

Річки більше не будуть придатними для екстремальних сплавів; краєвиди перестануть радувати око на пам’ятних фотографіях. Окрім очевидних втрат для природи, суттєво похитнеться туристична галузь Карпатського регіону, без якої економіку гірських областей та Прикарпаття уявити важко.

Екологи бачать і додаткові ризики, що принесуть горянам міні-ГЕС. "Ще більші ризики можуть проявити себе при будівництві каскаду греблевих ГЕС: якщо під час чергового паводку в гірському регіоні верхня дамба не витримає, існує ризик, що решта падатимуть, як складене в ряд доміно. Масштаби такої катастрофи, руйнування та людські жертви, до яких це призведе, годі й уявити", – додає Анатолій Павелко.

 

Проте місцеві чиновники і завзяті підприємці квапляться, активно організовуючи громадські обговорення в селах та переконуючи жителів Карпат дозволити побудувати міні-ГЕС саме в їх селах. Поспіх на стільки нагальний, що з’явились перші випадки незаконного будівництва міні-ГЕС. Так, у  руслі ріки Чорний Черемош біля с. Дземброня на Івано-Франківщині вже зараз нелегально зводять гідроелектростанцію.

Екологічні організації оголосили про початок всеукраїнської кампанії на захист карпатських річок під гаслом "Не допустити нанесення шкоди природі Карпат будівництвом міні-ГЕС! - Збережемо Карпати від міні-ГЕС, збережемо міні-ГЕС для зеленої енергетики! Створена група у мережі Facebook, до якої можуть приєднатись всі небайдужі.

Олексій Василюк, заступник голови Національного екологічного центру, УП.Життя

16 січня 2012р.

Теги: МІНІ-гес, гідроелектростанції, турист

Коментарі

Гість сайту 2012-01-17 / 14:51:18
Подібний матеріал в грудні був розміщений в газеті "День",в ньому йде мова про ситуацію на Львівщині та Франківщині,матеріал був передрукований з вириванням тексту з контексту та зміщенням акцентів деякими сайтами. Однак в Закарпатті ситуація дещо інша, отже подаю цитату:
"В Закарпатській області на період 2011-2012 роки діє Програма комплексного використання водних ресурсів області, а не програма будівництва ГЕС.
Будівництво об’єктів водокористування на території області, згідно Програми, повинно регламентуватися Схемою комплексного використання водних ресурсів річок області, яка має враховувати наступні напрями:
- узгодження схеми розміщення противопаводкових споруд, передбачених Регіональною програмою комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиси у Закарпатській області на 2006-2015 роки та схеми розміщення малих ГЕС;
- розробка схеми розташування об’єктів водопостачання та водовідведення;
- розробка схеми розташування об’єктів водної рекреації;
- врахування необхідності розташування інших об’єктів прибережної інфраструктури та інших об’єктів комплексного водокористування.
При розробці Схеми в якості цифрової картографічної підоснови передбачено використати схему можливого розміщення малих ГЕС на території області, яка була розроблена в 2009 році у рамках виконання першого етапу Програми.
Наявність схеми розміщення малих ГЕС ще зовсім не означає, що в рекомендованих нею місцях в обовязковому порядку будуть будуватися гідроелектростанції, тому що згідно чинного законодавства по кожному об’єкту окремо замовником будівництва мають бути виконані такі заходи ще до початку проектування: по з’ясуванню наявних обмежень та обтяжень на використання земельних ділянок, по розробці тхніко-економічних обгрунтувань, по зясуванню містобудівних обмежень забудови, по розробці містобудівних документів, по отриманню висновків відповідних служб, галузевих управлінь, роботи по топозйомці, геологорозвідці, виготовленню необхідних проектів землеустрою, по проведенню громадських слухань тощо.
В ході виконання цих передпроектних заходів значна частина вибраних на етапі розробки схеми місць можливого розташування ГЕС може бути визнана непридатними з тих чи інших причин.
Виконання заходів, передбачених Програмою комплексного використання водних ресурсів області в минулому році було призупинено в звязку з тим, що 11 квітня в м. Ужгороді на нараді міністрів екобезпеки 5 країн Тисянського басейну було підписано Меморандум про схвалення «Інтегрованого Плану управління басейном ріки Тиса». Цей План розроблявся спеціалістами країн Євросоюзу на протязі 6 років, містить текстову і графічну частини, ним передбачено розміщення конкретних об’єктів протипаводкового захисту, водопостачання та водовідведення, інших об’єктів водокористування.
Спільною програмою заходів Плану, що є обов’язковими, визначено конкретні завдання, обсяги та терміни їх виконання. Зараз положення «Інтегрованого Плану управління басейном ріки Тиса» вивчаються спеціалістами, по результатах вивчення будуть вноситися зміни, доповнення до всіх існуючих державних та регіональних програм, при його реалізації буде забезпечено виконання всіх природоохоронних заходів та отримання експертних висновків не тільки від українських, а й європейських спеціалізованих установ."

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини