Запашний глінтвейн у Мукачеві готують просто неба

Неподалік міської ратуші ятка. Продавець у колоритному костюмі Діда Мороза не встигає обслуговувати бажаючих скуштувати закарпатського вина. Найпопулярніший – глінтвейн – палаюче вино. Жінкам подобається фруктовий глінтвейн з білого вина з медом та імбиром, чоловікам – класичний глінтвейн з червоного вина з лимоном, медом та корицею.

Запашний глінтвейн у Мукачеві готують просто неба

“Смакота! – потягує запашний глінтвейн пенсіонер Василь Соколов. – Морозець хапає за вуха, а ввечері пробирає аж до кісток, та гаряче вино зігріває не лише тіло, а й душу. І коштує недорого. За келих цієї смакоти віддав усього 10 гривень. Зазвичай, вино на вулиці дозволяють продавати лише під час винного ярмарку. Добре, що наша влада перейняла досвід у європейців”.

Продавець глінтвейну пан Руслан каже, що найбільше покупців серед туристів. Зазвичай, замовляють по келиху ароматного вина, випивають гарячий напій повільно.

“Глінтвейн – густе лікувальне вино, його взимку, як кажуть, навіть лікар “прописав”. Він зігріває і піднімає настрій та ніхто з покупців від келиху глінтвейну ще не сп’янів, – мовить продавець. – Протягом дня розкуповують від 10 до 50 літрів вина”.

На Закарпатті виноградним вином здавна лікують недуги

“Натуральне вино діє на людський організм краще, ніж усіляка хімія, – стверджує винороб з Берегів Іван Урста. — Не визнаю ліки з аптеки, лікуюся вином, на його основі готую різні напої, але взимку полюбляю глінтвейн. Його ще наші предки застосовували як ліки. Глінтвейн є прекрасним засобом при лікуванні застуди. Та щоб він зберіг усі якості вина, глінтвейн у жодному разі не можна кип’ятити. Температура вина повинна бути близько 70-ти градусів. Для глінтвейну беру недорогі домашні сухі, здебільшого червоні вина”.

Взимку українці зігріваються гарячим вином з медом та спеціями. Глінтвейн повертає силу, прискорює пульс, підвищує імунітет, збагачує організм мікроелементами, вітамінами групи B та амінокислотами. Напій добре відновлює сили після інфекційних захворювань, корисний при простудних і хронічних захворюваннях, таких як грип, бронхіт, запалення легенів, пришвидшує обмінні процеси. Та гіпертонікам лікарі не радять зловживати гарячим вином.

“Не хочете хворіти? Вживайте склянку глінтвейну щодня – і нежить вам не страшний, – каже винороб Володимир Райчинець, який має понад півсотні рецептів глінтвейну. – Існує кілька традицій приготування напою: спеції та фрукти додають у холодне вино, тоді починають нагрівати напій. Мед та цукор – краще додати у гаряче вино або покласти у келих. Готовий глінтвейн залишають на 5-10 хвилин, щоб настоявся, тоді він стане ароматнішим. Та якщо не плануєте одразу подавати його на стіл, витягніть з глінтвейну цитрусові, інакше смак зіпсує неприємна гір чинка. За бажанням можна додати інші спеції: каpдамон, коpіандp, гвоздику, лавpовий лист, запашний перець, карамболь та фенхель”.

І Європа зігрівається гарячим вином

Словаччина ярмаркує. На вулицях міст продають медове вино, гаряче вино з винограду і фруктів та пунш. На ярмарку у Прешове келих “вареного вина” коштує 80 євро центов. М’яке терпкувато-солодке вино увібрало в себе аромат лікарських трав, спецій та плодів. Біля яток – черга, аромат – на цілу вулицю. Замовляю гаряче медове вино з кардамоном. Напій бадьорить, не б’є в голову, а лише приємно зігріває тіло.

“Маємо 10 видів гарячого вина, раджу скуштувати ще глінтвейн з корицею та імбиром. Варимо його за старовинним рецептом ченців, – розповідає продавець пан Марек. – До червоного вина додають трішки води та спеції: кілька скибочок імбиру, порізані райські яблука та апельсин і корицю. Наше вино – найкраще, – нахвалює. – Недарма “Медовевино” – отримало золоту медаль на міжнародному фестивалі вин у Бразилії”.

У Європі під час Різдвяно-Новорічних свят влаштовують ярмарки на яких лише приватні виробники мають право продавати свій продукт. Найпопулярніше – вино, солодощі, м’ясні вироби та сувеніри. На Україні скуштувати та придбати запашне вино від приватних виноробів можна лише під час винних фестивалів. Найвідоміший – “Червоне вино” у Мукачеві, який вже 13 січня збере понад 150 виробників ароматного напою з виноградного грона на головній площі міста. Закарпатські винороби кажуть, що цього року виноград вродив на славу, та обіцяють щедро пригостити гостей свята вином та медовухою, настоянкою, глінтвейном та пуншем.

Елеонора Савицька, "Панорама Мукачева"

13 січня 2012р.

Теги: глінтвейн, вино

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини