Закарпатці у Верховній Раді - один закон, мінімум виступів із трибуни, лобіювання інтересів Мукачева та Сваляви

Добігає кінця термін роботи депутатів Верховної Ради 6 скликання. Усі вони пройшли до парламенту за партійними списками на дострокових виборах 2007 року. До своєї депутатської роботи приступили 27 листопада того ж року. Сьогодні серед 450 обранців є й 5 наших земляків – Сергій Мошак (Партія Регіонів), Станіслав Аржевітін, Василь Петьовка та Ігор Кріль (усі троє – НУ-НС), Олександр Кеменяш (БЮТ).

Закарпатці у Верховній Раді - один закон, мінімум виступів із трибуни, лобіювання інтересів Мукачева та Сваляви

Оскільки обранці потрапили до парламенту від єдиного загальнодержавного округу, говорити про їх відповідальність за конкретний регіон країни де-юре не вірно. Проте де-факто кожен з них має свою вотчину. Багато з нинішніх парламентарів уже заявили про готовність знову балотуватися до Верховної Ради саме від округів на своїй «маленькій батьківщині».

Що стосується Закарпаття, то уже публічно підтвердив про намір йти до парламенту від нашої області Сергій Мошак. Передвиборчу активність в Рахівському та Тячівському районах ще з минулого року проявляє Василь Петьовка – там час од часу проводяться різні акції із врученням подарунків, а наближені до Єдиного Центру ЗМІ регулярно це висвітлюють. Щодо Станіслава Аржевітіна, Ігоря Кріля та Олександра Кеменяша, то поки від них не чути чіткого месиджу про намір балотуватися. Але все ще попереду.

Втім, які б розклади не склалися у майбутньому, ми оглянулися у минуле. А саме – ми подивилися, чим саме займалися наші земляки у парламенті.

Благо, інформація про це є відкритою, усе знаходиться на офіційному сайті Верховної Ради України. Усі описані нами дані стосуються терміну від 23 листопада 2007 року – часу початку роботи нинішньої каденції нардепів і до моменту, коли, власне, писався матеріал – 10 січня 2012 року.

Партія Регіонів – закарпатець виступив із місця аж… 3 рази

Сергій Мошак – обраний за списком Партії Регіонів, його номер 123 виявися «прохідним». Його вотчиною на Закарпатті вважається Перечинський район. Хоча офіційно пан Мошак проживає у Києві. І, до слова, є безпартійним. Принаймні так значиться на сайті парламенту.

У Верховній Раді нардеп трудиться у Комітеті з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики. А ще він є членом груп міжпарламентських зв’язків з Нідерландами, Австралією та Великобританією.

За майже 5 років каденції депутат Мошак ні разу не вийшов на трибуну, зате у 2010 році 3 рази виступив із місця.

Щодо законотворчої діяльності, то із 5-ти, поданих Сергієм Мошаком в авторстві або співавторстві, лише один законопроект став чинним актом. До слова, він стосується культурної сфери Закарпатської області. Це – Постанова про відзначення 120-річчя з дня народження засновників закарпатської школи живопису Адальберта Михайловича Ерделі та Йосипа Йосиповича Бокшая, котру прийняли 21 квітня минулого року. Співавторами документу є ще троє чоловік, серед яких і інший нардеп-закарпатець – Олександр Кеменяш.

За свою каденцію Сергій Мошак подав 22 депутатські запити. Із них, судячи із назв документів, лише один мав безпосереднє відношення до Закарпаття. 12 лютого 2010 року пан Мошак звертався до Генерального прокурора із запитом щодо притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб Перечинської районної ради.

На колишньому рейтингу «Нашої України» до парламенту «заїхали» 3 депутати

Станіслав Аржевітін – виходець із міжгірської Колочави, – у списку блоку «Наша Україна-Народна Самооборона» посів 63 місце, котре стало «прохідним».

Трудиться пан Аржевітін у Комітеті з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики. Є членом груп міжпарламентських зв’язків із сусідніми Словаччиною та Угорщиною, а також із Чехією. Офіційно проживає у Києві, є членом партії «Народний Союз Наша Україна».

За свою каденцію пан Аржевітін 167 разів виступав з трибуни, 322 рази – з місця.

У законотворчій діяльності значиться автором або ж співавтором 22 законопроектів, із яких лише 2 стали чинні. Перший документ стосується питань фінансів, другий – програмного забезпечення.

Станіслав Аржевітін подав всього 2 депутатських запити. Один із них стосувався переліку шкіл, які планують закрити із 2010 по 2012 рік, інший – щодо надання інформації від Прокуратури Київської області.

Василь Петьовка – у списку НУ-НС займав «прохідне» 60 місце. Місцем проживання на момент обрання на сайті ВРУ значиться Мукачево. Входить до складу фракції НУ-НС.

У парламенті пан Петьовка є колегою депутата Аржевітіна по Комітету. А ще цей депутат є членом груп із міжпарламентських зв’язків з Канадою, Великобританією, Нідерландами, Казахстаном та Словаччиною. А групою міжпарламентських зв’язків із Угорщиною пан Петьовка керує.

За свою каденцію нардеп жодного разу не виступив з-за трибуни, зате порадував колег і виборців 6 виступами з місця. Із них 4 припали на один день, а саме – на 18 грудня 2007 року. В історію України цей день ввійшов тим, що нардепи індивідуально підняттям рук затверджували Юлію Тимошенко вдруге на посаді прем’єр-міністра.

У співавторстві Василь Петьовка розробив 3 законопроекти, жоден з яких так і не став чинним актом.

Зате у депутатських запитах нардеп-виходець з Мукачева випередив свої колег-земляків – подав їх аж 45. Більшість їх стосувалася саме Закарпатської області. Цікавили пана Василя і ситуація з тепловими підприємствами Ужгорода та Мукачева, і робота Закарпатського лісового та мисливського господарства, і стан державних підприємств в агропромисловому комплексі нашого краю, і питання Солотвинського солерудника, і ситуація на Батьовському хлібокомбінаті тощо.

В окремих запитах нардеп лобіював інтереси Мукачева. Зокрема, ще у 2008 року Василь Петьовка направляв на ім’я прем’єра Юлії Тимошенко запит стосовно виконання робіт по капітальному ремонту квартир та будинків інвалідів війни, що мешкають у місці над Латорицею.

А у 2011 році на ім’я прем’єра Азарова Василь Петьовка відправив запит щодо включення Мукачева до переліку об’єктів для організації спортивно-тренувальних та рекреаційних баз в рамках проведення «Євро-2012».

Для Ігоря Кріля щасливим «прохідним» місцем виявилося 40 у списку НУ-НС. Він входить до того ж Комітету, що й Петьовка та Аржевітін. Належить до групи, що відповідає за міжпарламентські зв’язки із Німеччиною, Казахстаном, Угорщиною, Канадою, Великобританією, Нідерландами та Словаччиною. Згідно із відомостями, на момент обрання проживав у Мукачеві.

Пан Кріль в історію 6 депутатського скликання також ввійде як обранець, котрий жодного разу не звертався до колег-депутатів із парламентської трибуни. Натомість Ігор Кріль 4 рази виступив із місця. Усі ці виступи були в один день – в уже згадане 18 грудня 2007 року, коли в парламентів відбувалося голосування за друге прем’єрство Юлії Тимошенко.

У законотворчій діяльності Ігор Кріль відзначився в авторстві або ж співавторстві 12 законопроектів, жоден з яких так і не став Законом.

Пан Кріль подав 5 депутатських запитів, жоден з яких не мав відношення до Закарпаття.

3 запити Ігоря Кріля стосувалися питання про недопущення закриття Львівської дитячої залізниці. Водночас питання закриття такого ж об’єкта в Ужгороді нардепа-закарпатця, як бачимо, не хвилювало…

Кеменяш турбував Азарова залізничним переїздом

Від БЮТу у Верховній Раді представлений один закарпатський депутат – Олександр Кеменяш, вотчиною якого є Свалява. Прохідним місцем для нардепа стало 67 у списку БЮТ. Нині пан Кеменяш трудиться у Комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Є членом Постійної делегації у Міжпарламентській асамблеї Православ’я. Належить до груп з міжпарламентських зв’язків із Францією, Великобританією, Японією, Чехією, Польщею та Хорватією. На момент обрання рахувався жителем Сваляви.

За свою депутатську каденцію Олександр Кеменяш також жодного разу не виступив із трибуни, натомість, як і його колега Ігор Кріль, – 4 рази говорив із місця того ж 18 грудня 2007 року.

Пан Кеменяш у своєму авторстві або ж співавторстві розробив 6 законопроектів, із яких лише один, як уже було згадано, набрав чинності – постанова Верховної Ради «Про відзначення 120-річчя з дня народження засновників закарпатської школи живопису Адальберта Михайловича Ерделі та Йосипа Йосиповича Бокшая».

Олександр Кеменяш встиг подати 33 депутатські запити. Багато з них стосувалися як Закарпаття у цілому, так і Сваляви зокрема.

Так, нардеп цікавився необхідністю відселення людей рахівського села Чорна Тиса через зсув; проблемами реорганізації у нашому краї митниці; долею військового містечка у мукачівському селі Дерцен; дитсадком у тячівському селищі Тересва; проблемами Солотвинського солерудника; інвентаризацією земель парку «Синевир». Темою депутатських запитів пана Кеменяша стали і події у Баранинській сільраді (викрадення звідтіля документів), і неналежне реагування на злочин, котрий нібито скоїли стосовно однієї із родин мукачівського Кольчина.

Щодо питань Сваляви, то пан Кеменяш турбував Азарова запитом відносно облаштування у місті альтернативного залізничного переїзду, а також просив вжити термінові заходи через закриття у Сваляві сектору митного оформлення. 

Післямова

Як бачимо, лише один із 5 парламентаріїв із закарпатськими коріннями активно виступав із трибуни. Решта 4 чомусь вирішили бути не публічними.

Водночас жодного закону, котрий би стосувався покращення життя у Закарпатській області, наші обранці так і не пролобіювали.

Всього наші 5 нардепів стали авторами або ж співавторами 48 законопроектів, із яких 3 набуло чинності: один Закон та дві постанови. Закарпатські обранці виступили 339 раз з місця, із яких 322 припало на Станіслава Аржевітіна. Останній – єдиний із закарпатців, хто виступав із трибуни – 167 раз.

На п’ятьох нардепи із закарпатським корінням подали 107 депутатських запитів, із яких 45 належить Василеві Петьовці.

Тепер же слово щодо майбутнього парламенту буде за виборцем. І якщо закарпатець не купиться на «гречку», оцінка діяльності крайових нардепів може бути й цілком об’єктивною.

Ярослав Гулан, «Час Закарпаття»
 

11 січня 2012р.

Теги: депутати, вибори, Верховна Рада

Коментарі

Закарпатець 2012-02-04 / 11:23:52
Балоган розвели у ВР

прохожий 2012-01-25 / 23:17:55
туй сидять самі проплачені пасажири. Люди уберуть тих ко до душі...а ви бризкайте ядом..

реаліст 2012-01-23 / 16:25:16
Молодчина Федір. Каждий з тих хто читає інформацію неті хоче добавити 5 копійок, но але не таку всяку пургу нести, ГАНЬБА

Ігор 2012-01-15 / 07:38:23
Тошнить від цих рогульських з"ясовувань стосунків. Ідіть на інший сайт і там вправляйтеся у діалектизмах.

Федір 2012-01-15 / 02:26:45
Іщі ти раз кажу, сомаре, вадь пиши грамотно і підписуйся патріотом, вадь дале пиши, як бурсак із 31-го училища, і підписуйся валянком.Який ти патріот? Шо ти зробив для для своєї країни? Ти, лінюху, даже в школі спав на ослячій парті, не навчився написати 5 речень без 10 помилок, а тепирь розказуєш "поважним людям", кого вони мают гнати?Ти ци маєш хоть крихту совісти, марго збісна?
Я до туристів нич не маю, як і до перерахунку виборчих грошей.Шо значит "історію почитай"?Ци для тебе історія - то єдна книжка, підручник за 7-й клас?Мені тебе никус не шкода, я викашлятися хотів на таких пустозвонів, як ти.І вбим тя туй булше не відів.

Патріот-туристові Федові 2012-01-14 / 23:51:00
Шановний ,якщо ти корова то тобі я нелем хвуст подкручу, а для всіх поважних людей: женіть цю недоБЮТо-ПРегіональну злодійську банду.А вошколовному бловдарю-Історію почитай, а не гроші рахуй виборчі, дітино, мені тебе шкода.

Лікар 2012-01-14 / 19:59:02
завдяки Кеменяшу область отримала багато мед обладнання, якби не він то отримала б інша область, хай наші видні політики теж це робить, як видно це ще робить В. Балога

Федір 2012-01-14 / 19:24:57
ПАТРІОТОВИ - ти не патріот, а просто невошколований бловдарь.Юлка сидит лем тому, оби Янекови спокійніше ся газдовало, і се не розуміют лем докус забичені янучари і неучі, котрі роблят у кождому реченні по дві помилки і рядяться у патріоти, замість того оби крутити коровам хвости.

444 2012-01-14 / 18:52:01
інші не ЗЛОДІЇЇ а чесні люди !! не те що БЮТІВСЬКО-ГОЛУБА банда!! подивіться хтов них в депутатах вбивці ( Лозинський ) різні педофіли сектанти такі як ( Турчинов ) та голубі !! вся шваль !!

ПАТРІОТ 2012-01-14 / 18:40:51
То що ЮЛЯ сидить - це правильно, бо злодійка(згадайте 1994-98р.)ЧИ ТО НЕПРАВДА? Але чому неседять злодії та зеки голубі з нею, незрозуміло! Банда одна, крадуть вєдно______"злодюжки" Гнати неметинов мітлов!Навіть поцій статі видно , що віділи вони нас в одному місті--- ці срані депутати.Там ще Павлик намилився в обранці, повна гузиця.

до Справедливості 2012-01-14 / 18:30:30
А чого інші того не роблять, Мошак (був помічником Азарова),Ледида які зараз при владі.

до справедливості 2012-01-14 / 16:02:13
Примітивно

справедливість 2012-01-14 / 15:31:10
Каменяш на Закарпаття з Юльков дали медобладнання, а за які гроші це обладнання було закуплено, за їхі з ціею злодійкою ??, чи за державні ??, дайте відповідь !!! І скільки Каменяш з з злодЮлькою вкрали собі грошей з цього обладнання ??!!! Каменяш такий самий як ця злодЮлька, тільки одна у вязниці а інший ще бігае на волі !! ЯБЛУКО ВІД ЯБЛУНІ ДАЛЕКО НЕ ПАДАЕ !! яка голова такий і хвіст !!!!

Патріот 2012-01-14 / 13:02:39
Шановний "ЛЕКТОРАТ", як сесе злодійське "панство" нас називать, давуть гроші - беріть, се і так наші гроші,голосуйте за конкретних людей яких знаєте, яким довіряєте, думайте за дітей!!!

pfr 2012-01-13 / 22:00:20
про Олександра Сочку (БЮТ) забули згадати.

Туряник 2012-01-13 / 20:57:04
Ліпше би Данча ішов в депутати на Перечинщині би го підтримали.

Артут 2012-01-13 / 20:55:36
Так завдячуючи Кеменяшу за правління Юльки в Область прийшло багато медичного обладнання та техніки до речі допомагаю організовувати паломницькі поїздки в монастирі. А Мошак шо доброго зробив?

піп 2012-01-13 / 20:19:53
шкода, що люди оберуть аналогічних злодіів в 2012 р, бо лакомляться на їх 100 чи 200 гривнів, які наші потом депутати у сотні разів на нас відбивають. Позор

знаючий 2012-01-11 / 21:50:35
Стільки як Кеменяш пролобіював мед обладанання на Закарпаття, ніхто не зробив, честь і хвала йому, в Тячеві в Солотвинську лікарню до Чонки. Та і у всі ніші лікарні районні.

читач 2012-01-11 / 20:10:09
Тут, звичайно, погоджуюся. Але про цих 5 "діячів" мені особисто було також цікаво почитати )

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини