На Закарпатті зареєстровано 59 нещасних випадків на виробництві, з них 14 – смертельних

Шукати нові підходи виходячи з реалій сьогодення закликав інспекторський склад Територіального управління по Закарпатській області його начальник Михайло Саварин, підбиваючи минулорічні підсумки роботи на нараді, що відбулася 10 січня 2012 року.

На Закарпатті зареєстровано 59 нещасних випадків на виробництві,  з них 14 – смертельних

Аналізуючи зроблене, посадовець  наголосив, що основні зусилля протягом звітного періоду були спрямовані на посилення вимог до роботодавців, котрі, як того вимагає Конституція держави, повинні забезпечити співвітчизникам достойні та безпечні умови праці. Кількісні показники наглядової діяльності інспекторського складу закарпатського управління в основному на рівні або вищі за середні по Держгірпромнагляду України. Протягом минулого року проведено 1968 перевірок на більш ніж 1500 підприємствах, в установах та організаціях, виявлено  17875 порушень нормативних актів з безпеки виробництва та охорони праці. Заслухано 17 звітів керівників під наглядових підприємств про роботу з убезпечення травмування на робочих місцях. На посадових осіб накладено 1290 штрафів, з них 636 - на перших керівників. За порушення чинного законодавства з охорони праці до Прокуратури Закарпатської області  скеровано 43 матеріали.

Протягом 2011 року у регіоні зареєстровано 59 потерпілих від нещасних випадків на виробництві,  з них 14 – зі смертельними наслідками, тоді як у 2010 році на підприємствах, в установах та організаціях області травмувалося 62  працівників, 12 з яких – смертельно. У 2011 році сталося 3 групові нещасні випадки, внаслідок яких постраждало 14 осіб, з них 4 – смертельно на противагу 1 груповому нещасному випадку у 2010-ому з 2 потерпілими, один з яких загинув.

Зниження виробничого травматизму спостерігається у харчовій  промисловості та житлово-комунальному господарстві (по -3), будівельній, легкій та текстильній ( по-2) галузях економіки, найбільш помітно знизився травматизм  на підприємствах з виготовлення виробів з деревини (-8). Тенденція до зростання показника загального травматизму спостерігається у соціально-культурній сфері ( за рахунок групового нещасного випадку, що стався з  дев’ятьма працівниками ТОВ «Дастор-Ужгород»).

Зростання показника смертельного травматизму у порівнянні з аналогічним періодом 2010 року відбулося у лісовому господарстві (+4), на автодорожньому транспорті (+2),  у соціально-культурні сфері та на підприємствах гірничорудної та нерудної промисловості  ( по +1); зниження відповідно – у енергетиці, пошті та зв’язку ( по -1), харчовій промисловості, переробці сільськогосподарської продукції  та деревообробці (по -2),  Основними причинами нещасних випадків зі смертельними наслідками є організаційні: відсутність контролю за дотриманням працівниками технологічних процесів та виконанням робіт відповідно до вимог нормативних актів з охорони праці; допуск до роботи працівників без навчання та перевірки знань з охорони праці та належних інструктажів;  порушення трудової дисципліни; відсутність або невикористання засобів індивідуального захисту.

Серед пріоритетних напрямків роботи на рік наступний визначено особливий нагляд за дотриманням чинного законодавства  на підприємствах лісорозробки ( протягом минулого року зареєстровано 7 випадків виробничого травматизму, 4 з яких – смертельні); в галузі газопостачання та газозабезпечення ( рік, що минув, виявив слабкі місця як в організації роботи структурних підрозділів ПАТ «Закарпатгаз», так і  при використанні газу у побуті);  в охороні надр, будівництві, котлонагляді та експлуатації підйомних споруд.

«Практика показала, що системне управління охороною праці на всіх рівнях є найбільш ефективним інструментом посилення дієвості всіх вимог, програм, заходів і конкретних практичних дій, - наголосив, виступаючи на нараді перший заступник голови  Держгірпромнагляду України  Віктор Шайтан. – Тож з огляду на сучасні реалії, коли міністерства, держадміністрації, органи місцевого самоврядування не відіграють у цій царині належної їм ролі через відсутність у їхніх структурах відповідних  служб, основний тягар лягає на плечі саме наших управлінь. З цією метою в них здійснена реорганізація, збільшений чисельний штат, віднаходяться й застосовуються більш дієві важелі впливу на роботодавця. Залишається сподіватися на віддачу, аби кожна людина йдучи на роботу, могла бути впевнена, що повернеться додому живою і неушкодженою…»

Перебування  першого заступника Голови Служби Віктора Шайтана у регіоні завершилося зустріччю з першим заступником голови Закарпатської облдержадміністрації Іваном Бушком, в ході якої було дано оцінку роботи управління та обговорено проблеми промислової безпеки й охорони праці в області.

11 січня 2012р.

Теги: Держгірпромнагляд, нещасний випадок, виробництво

Коментарі

читач 2012-01-12 / 17:36:23
Не коментуйте ліві теми ліпше скажіть шось про Держгірпромнагляд

Рогач 2012-01-11 / 20:12:48
Яцина за вказівкою Шніцера скоро передасть обласну лікарню регіоналам у приватну власність. От тоді люди увидять, що за влада у керма держави.

Запитання до читачів 2012-01-11 / 13:18:04
Як ми будемо запобігати смертельним випадкам, якщо, до прикладу, в обласній лікарні НОвака хочуть об"єднати два відділення - гнійну хірургію з чистою хірургіє? До речі, все це робиться кулуарно, приховано, тишком-нишком, аби лиш догодити правлячій партії!!!!!!!!!!

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини