Закарпаття: Ефірна «цифра» – все по плану

2011-й рік увійде в історію телевізійного Закарпаття як рік інтенсивного розвитку нового способу розповсюдження телевізійних програм. Так само, як у далекі 60-ті, ефірне телебачення, тільки цього разу цифрове, прийшло до нас із Заходу.

Закарпаття: Ефірна «цифра»  – все по плану

Першими в нашій області запрацювали словацькі та угорські цифрові телевізійні канали. Але протягом року ситуація швидко змінювалася і сталося те, у що раніше просто не вірилося. В Україні, в тому числі і в  Закарпатській області, у стислі строки розбудовано мережу ефірних цифрових телевізійних передавачів. Вони встановлені в Ужгороді, Мукачеві, Хусті, Сваляві, Великому Березному, Рахові.

З листопада минулого року в краї почалося спочатку тестове, а згодом повноцінне мовлення каналів, що виграли конкурс на право цифрового мовлення.  Сьогодні в краї власники цифрових телевізорів формату DVB –T2 (або приставок до старих телевізорів – сет-топ-боксів цього формату) мають змогу дивитися з гарантованою якістю 28 телеканалів: Мега, Ентер-Музика, Star TV, Погода ТБ, Хокей (тест), НЛО-ТБ (тест), Real Estate, Голдберри (тест), Інтер, ТРК Україна, 1+1, НТН, К-1, Перший Національний, ICTV, Ентер-Фільм, MTV-Україна, Тоніс, СТБ, ТЕТ, К-2, Новий Канал, М-1, 5 канал, Кіноточка (тест), Банк ТБ (тест),  Вінтаж (тест), Ескулап ТБ.

З 1 січня вийшла в ефірну цифру і Закарпатська обласна держтелерадіокомпанія (Тиса-1). З місцевих телемовників очікується поява в цьому ж цифровому мультиплексі (пакеті каналів) телестудії, яку ужгородці знають як «21-й канал», а також мукачівської «М-студіо».

Таким чином, українське телебачення успішно готується до скорого відключення по всій Європі старих телевізійних передавачів, яке має відбутися не пізніше 2015-го року.

Ці заходи дозволять збільшити кількість ефірних телевізійних каналів, що обмежується законами фізики і в старому варіанті була майже в 10 разів меншою. Суттєво підвищується якість зображення. З’являються додаткові сервісні послуги, наприклад, телегід.

Що ж на практиці станеться з переглядом телепрограм за умов повного переходу на ефірну «цифру»? Для різних регіонів країни прогнози відрізняються. Наймовірніше, що новими можливостями примусово, через припинення існуючого зараз звичайного ефірного телемовлення, будуть користуватися малозабезпечені родини. Їх затрати обмежаться одноразово витраченою на сет-топ-бокс сумою від 300 до 600 гривень. Натомість далі вони зможуть безкоштовно дивитися певну кількість каналів. Уряд також планує частину цих пристроїв надати бідним безкоштовно. Ті ж, кому дозволяють кошти, частково перейдуть на кабельне обслуговування в населених пунктах з розвинутою інфраструктурою. А наші гірські населенні пункти, і зараз не баловані ефірним прийомом, продовжать користуватися супутниковими системами. Схоже, що існуюча зараз кількість ефірних телеглядачів дещо зменшиться.
Які поради можна дати пересічним телеглядачам сьогодні? Наразі ще точаться суперечки щодо остаточних технічних параметрів цифрового ефірного прийому в Україні. Ті, хто рік тому наперед придбав прийомне обладнання формату DVB-T зараз можуть використовувати його лише для закордонних телеканалів. Україна вибрала новіший формат DVB-T2. Такі сет-топ-бокси вже з’явилися в спеціалізованих ужгородських магазинах. Вони дозволяють приймати обидва цифрові формати. Але незабаром може бути прийняте рішення про кодування цифрового телесигналу і ці приймачі стануть непотрібними. Крім того зараз вони не можуть приймати канали вищої якості зображення HD. Отже варто зачекати кілька місяців, поки ситуація не стане зрозумілою і лише потім визначатися з покупкою.

Але глядачів, схильних до новітніх гаджетів все це не зупиняє. Ужгородський дистрибютор перших приставок запевняє, що попитом вони вже користуються великим.

Олександр Герешко, заступник генерального директора Закарпатської ОДТР, для Закарпаття онлайн

04 січня 2012р.

Теги: цифровий, ефір, телебачення, телевізійний

Коментарі

Словянин 2012-01-14 / 17:55:50
За великим рахунком, питання не в технічних нюансах, а в тому, хто формуватиме ідеологію глядачів.

мутіко 2012-01-06 / 20:00:12
почекайте трохи друзі поки конокради не зроблять деребан)таких ресіверів поки що нема передавачі просто гріють повітря в тому числі наше закарпатське!!а ціна такому ефірному приймачу дуже завишена тому раджу всім почекати зо пів року.

гуцул 2012-01-05 / 20:35:48
А взагалі ця проблема досить детально описано тут www.hdtv-ukraine.com/2011/10/dvb-t2-catastrophe.html
Наперед прошу вибачення в АДМІНА за ссилку для "просвітлення громадськості по суті питання.




корист

Телеман 2012-01-05 / 20:33:21
Севлюшу. Обыкновенная "тарелка" + телеканалы цифрового телевидения ВИАСАТ. Качество - супер! Видел у знакомых дома. Очень классная картинка на телеэкране. А то наш народ покупает дорогущие телевизоры с 40 дюймовыми экранами, а смотрит в большинстве своем на этих чудесных экранах жуткую "мыльную" аналоговую картинку. А потом и удивляются - за что деньги плачены...

гуцул 2012-01-05 / 20:25:46
"Цифрове ТБ у Закарпатті є ,але приймати його не рекомендовано",щоб не "лоханутись" з тюнером(сет-топ-бокс).Таке випливає резюме. Причина банальна - влада,в силу своєї дебільності ще не визначилась,яким способом урвати свій куш.

Еуропа 2012-01-05 / 14:51:19
То хлопці обясняву ош сигнал ТВ ся буде передавати із старих вишок у Новому формвтови (Цифровому),а аби тот сигнал ваш ящик міх йимити та треба буде купити цифровий СЕТОБОКС який йимать тот новий сигнал котрий ся буде пускати через старі вишки!А Тих ко має Кабельноє Чи Тарілку то ся не касать!Як будуть мати дяку най си куплять СЕТОБОКС (ті ко має іменно кабельноє бо они за нього платять) тай уже не будуть платити ,а будуть ся любовати цифровим ТВ без грош вообще!

севлюш 2012-01-05 / 12:27:52
що таке антена з ВІАСАТОМ?

Телеман 2012-01-05 / 11:07:31
А толку от этого перехода, если кабельное телевидение в Ужгороде только аналоговый сигнал транслирует. И не собирается в БЛИЖАЙШИЕ ГОДЫ (!!!!) переходить на цифровое вещание. Хотя цены на услугу постоянно растут. Уже с Нового года "Крам" дерет с абонентов по 35 грн. Еще чуток подумаю и прикуплю себе антену с ВИАСАТОМ.

вікуся 2012-01-05 / 00:05:37
Скоро дихати теж платним буде. Що, грошей за рекламу на ТВ мало?

Читич 2012-01-04 / 22:18:45
Тут під кодуванням мається на увазі те, що приймати цифровий сигнал зможуть тільки приймачі з особливим чіпом. А придбавщи такий далі платити не треба. Та не виключено, що частина каналів буде доступною тільки з платними картками.

бодя 2012-01-04 / 22:08:19
Хух, попустило! :-) Слава "умільцям"! :-) І смерть ужгородським фасадам, які скоро закриють сателітки. Наш народ платити не любить, тому краще купить тарілку, або купить оптом кабельне

Голос 2012-01-04 / 22:00:40
бодя користувачів супутникового ТБ це не стосується, супутникове ТБ і так давно цифрове.
І тиб платив як би не інтернет умільці, а цифрові регіональні ретранслятори ніхто взломувати не буде, невигідно

Голос 2012-01-04 / 21:56:42
Зрозуміло що глядачі ефірного ТВ потрапили в пастку, телебачення стане платним, хоча й так дорого платить за постійний цілодобовий перегляд реклами, яка нікуди не дінеться з ефіру цих каналів, але доведеться ще й платити за перегляд горілчаних напоїв та ліків в цифровому форматі.
На мою думку, якщо відбудеться кодування, і доведеться сплачувати за послуги транслювання, то в першу чергу, канали які хотять існувати в даному етері повині бути позбавлені рекламного права, або створений безкоштовний теле простір для подальшого звичного транслюваня тих каналів які не бажають відмовитись від реклами, інший варіант оплата трансляції за всі канали ляже на плечі тих каналів які продовжують трансляцію реклами.

бодя 2012-01-04 / 21:42:40
А тепер, будь ласка, поясніть хтось людською мовою для "чайника": я дивлюся ТБ через "тарілку" з тюнером. В мене щось може змінитися? І коли?

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини