Підприємства Словаччини, що спеціалізуються на виготовленні сільськогосподарської продукції, стали минулого тижня метою візиту української делегації. Перший заступник голови Ужгородської РДА Віктор Ледіда, начальник відділу АПК Олександр Ковач та селищний голова Середнього Емеріх Кріцький відвідали країну-сусіда й домовилися про реалізацію спільних проектів.
Закордонний підхід до вирощування винограду, переробки м’яса та молока вивчали закарпатські спеціалісти. Багато чому дивувалися, багато чого, як кажуть, «намотали на вус». Олександр Ковач, який також професійно займається виноробством та очолює Закарпатську федерацію приватних виноробів, каже: «Ми побачили молоді виноградники, закладені впродовж останніх кількох років на сучасному рівні, з використанням новітніх технологій. Відтак може бути плідною співпраця по виноградних саджанцях, адже ми знаходимося в одній географічній зоні, й їхні саджанці краще приживаються, ніж, скажімо, з Херсонщини».
Відвідала делегація й м’ясокомбінат «Mecom Group», керівництво якого запропонувало розмістити свою філію на Закарпатті. А на молокозаводі та сироварні «Humenska mliekaren» (м.Гуменне) обговорили можливість постачання українського молока як сировини до Словаччини.
Всі підприємства, які відвідала українська делегація, поєднує повна технологізація виробничого процесу. Це виводить галузь сільського господарства на новий рівень. Віктор Ледіда, який курує відповідний напрямок в Ужгородському районі, після поїздки відзначив: «Ужгородщина має дуже хороші кліматичні умови для розвитку виноградарства та плодових дерев, також може добре розвиватися тваринництво. Ми знаходимося зі Словаччиною практично в однакових природних зонах, тому, порівнюючи закордонні підприємства з нашими, їхню потужність, розуміємо, що є куди рухатися, до чого прагнути. Але в цьому контексті основне – залучення в галузь сільського господарства потужних інвестицій».
"Закарпатська правда", Karpatnews.in.ua