"Моду на Контратовича" зробила оригінальність художньої манери

Вчора виповнилося 95 років старійшині українських живописців, патріарху образотворчого мистецтва Закарпаття, народному художнику України Ернесту КОНТРАТОВИЧУ. Творчий шлях ювіляра уособлює цілу епоху становлення закарпатської школи живопису.

Ернест КОНТРАТОВИЧ.
Ернест КОНТРАТОВИЧ.
Завітавши напередодні ювілею до Ернеста Рудольфовича, колеги-художники застали метра за читанням «Теорії малярства» на французькій мові — дарунку із Парижа його вчителя Адальберта Ерделі.
Приємні спогади змінились обуренням, як тільки розмова торкнулася зруйнованого будинку А.Ерделі з настінними панно і пам'ятним двориком, де збиралися художники. Відомо, що одижз розписів («Процесія з хоругвами. Свято Йордана») належав пензлю молодого Контратовича.

Коли ж ювіляр нагадав повчальну сентенцію А.Ерделі «Художество єсть чувствованіє», стало зрозумілим, що в усвідомленні саме цієї істини — жити і творити відчуттями — полягає секрет творчого довголіття Ернеста Контратовича, людини духовно багатої, самобутнього і чесного митця.

Ернест Рудольфович Контратович народився 17травня 1912року в с.Кальна Розтока (нині Східна Словаччина) на Берез-нянщині в родині вчителя народноїшколи. Навчався в горожанській школі у Великому Березному та Ужгородській учительській семінарії (1928-1932 рр.), після закінчення якої працював учителем у найвіддаленіших верховинських селах — Ужку, Лузі, Сухому.

Щоб представити тогочасну культурно-мистецьку атмосферу у верхів'ї Ужанської долини, достатньо згадати, що священиком ужоцької парохії був Золтан Шолтес, в Ужку вчителювали батьки Мирослава Чайковського, подружжя Іван та Катерина Шелепці, а в сусідніх селах — Андрій Коцка та Шандор Петкі. До своєрідноїмистецькоі Мекки часто навідувався з мольбертом Йосип Бокшай.

Захоплення малюванням привело Е.Контратовича до Публічної школи-студії, заснованої А.Ерделі та Й.Бокшаєм в Ужгороді. Мотиви людських страждань і знедоленості поневоленого краю, які художник сприймав з болем, проявилися уже в його ранніх роботах, зокрема, в картинах «Бідна Верховина», «Жебрак-каліка», «Привид війни», «Голод», «Похорон бідняка», «Сумні мелодії», «Бездомна сирота», що виставлялися у Товаристві діячів образотворчих мистецтв на Підкарпатській Русі. Але митець не впадає у розпач. Він створює роботи, сповнені оптимізму, любові, віри в людину, в її високе призначення.

Пейзажі художника випромінюють казкову чарівність карпатської природи. В радісній кольоровій гамі та з виразною декоративністю Е. Контратович відображає народний побут і традиції обря-дових свят («Процесія», «Колядники», «Поливанка на Великдень», «Свячення води на Верховині» тощо). Із щирою безпосередністю він оспівує одвічні хліборобські турботи у творах «Косарі», «Збирання яблук», «Жниці», «В'язання снопів», «Праця в полі», «Збирання картоплі» та інших.

Гімном молодості та любові сприймаються жанрові роботи митця на весільні мотиви: «Зустріч молодих», «Весільна пара», «Молода з дружками», «Весілля», «Вбирання молодої», «Весільна процесія». Святістю і неповторною красою художник наділяє образ матерів-верховинок у серії картин «Закарпатська мадонна».

У повоєнний період, переїхавши в Ужгород, Е.Контратович поринає у мистецьке життя і сповна віддається професійному малярству. Він долучається до створення першої в історії краю Закарпатської картинної галереї та організації Ужгородського художньо-промислового училища.

Художник не припиняє плідної творчої діяльності, залишаючись вірним сільській тематиці. Цікаві з цього приводу нещодавні висловлювання Е.Контратовича: «...В ті часи від художників вимагали малювати тематичні картини, особливо на теми, пов'язані з історією парти... Я такі картини не малював. А коли брався за створення тематичних картин, то писав їх з життя сільського люду...».
На персональних виставках у Києві та Ужгороді в 2002 році художник представив роботи останнього періоду - монументальні краєвиди предковічних Карпат і ліричні полотна з квітучими польовими травами. Виконані з нев'янучою майстерністю, ці твори сповнені життєстверджуючоїсили і переконують, що справжнє мистецтво не знає віку. Твори художника прикрашають експозиції десятків музеїв, а народність та оригінальність живописної манери зробили «моду на Контратовича» неперехідною.

Серед багатьох титулів, звань і нагород найдорожчим для Ернеста Контратовича є диплом учителя народних шкіл, посвідчений о.Августином Волошином. Художник продовжує благородну місію НАРОДНОГО ВЧИТЕЛЯ, виховуючи почуття добра і любові до отчого краю.
Володимир ШЕЛЕПЕЦЬ, Ужгород
18 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини