У Мукачеві відсвяткували 45-річчя Євгена Тищука (ФОТО)

Ювілей… Ця визначна дата кожним з нас сприймається як підсумок частини нашого життя, пережитих важливих подій, результат праці, в яку вкладено сили, енергію, душу… Та для когось «кругла» дата – зовсім не лише свідчення того, що багато вже позаду, а навпаки, стільки ще попереду ідей, планів, проектів, і все це важливо встигнути здійснити, залишивши по собі добрий слід на землі… Та ювілей, про який далі піде мова, – це лише одна коротка мить, – мить тривалістю в 45.

У Мукачеві відсвяткували 45-річчя Євгена Тищука (ФОТО)

Того вечора, 11 грудня, на сцені Закарпатського державного російського драматичного театру відбувалося дійство – ювілейний вечір, присвячений 45-й річниці з дня народження та 20-річчю професійної діяльності головного режисера театру Євгена Тищука. В залі знаходились ті, хто прийшов поспілкуватися з творчістю людини, яка, безсумнівно, багато зробила для мистецтва, людини, що постійно самовдосконалюється, працює над собою і вимагає цього від інших – артистів театру, учнів, друзів. Людини, що без театру не мислить власного існування на цьому світі.

Творчий портрет Євгена Тищука  вражає своєю багатогранністю. Особистість, яка сумлінною, плідною, багаторічною працею і талантом від Бога довела суспільству і собі, що ця праця  не є даремною, а навпаки – дає свої плоди і примножується в наступних поколіннях – учнях, послідовниках, в його творчих досягненнях. Адже вибір професії був не випадковим, а став вирішальним в долі митця.

Дійство, що тривало протягом трьох годин, на одному подиху втримувало увагу слухача до останньої миті. Власна режисура автора вечора вражала щирістю, часом навіть інтимністю спілкування з публікою. Посеред сцени  знаходився невеликий кораблик, що ніби прямував від причалу до причалу, зупиняючись на певних етапах життя головного героя. Ювіляр розповідав цікаві факти з життя, виконував пісні, ділився частинкою своєї душі з присутніми. Звісно, були привітання, виступи його учнів, студентів, колег, артистів театру, вчителів, відеоряд з уривків поставлених ним спектаклів, демонстрація сімейної кінохроніки з далекого дитинства, та поза всім цим, безперечно, було розкриття образу маленького 4-річного хлопчика, батько якого вирішив придбати кінокамеру…

З цього все і почалося. Хлопець, що ріс в сімї робітників, вже тоді, з

дитячих років, розумів, чого прагне його неспокійна творча натура – до режисури. Його мрією завжди було знімати кіно, стати кінорежисером. Постійна потреба до пізнання, збагачення своїх знань і вмінь, цілеспрямованість  ніколи не залишали його, ні тоді, ні зараз.

Все, що відбувалося на сцені, створювало особливу, затишну атмосферу, в якій панувала неприхована, справжня творчість і, разом з тим, сповідь душі. Глядачі, неначе гортаючи сторінки біографічної книги про автора, все сприймали захоплено, з розумінням. А на сцені в той час відбувались цікаві події – сповідь героя, пісні, виступ і привітання дружини – Вероніки Тищук, авторське відео з видами Мукачева, музичні номери, незабутні імена тих акторів, що залишилися назавжди в пам’яті,  виступ доньки Вероніки з піснею-привітанням в дарунок батькові, виступ шоу-балету «Сучасник» під керуванням Олени Яцканич, виступ вихованців театральної студії «Ми» ДШМ №2 з цікавим номером на розвиток біомеханіки та привітання директора школи  Мар’яни Кешелі…і…та сама кінокамера, що в руках акторів на сцені переходила від одних до інших, наче символ подальшої визначеної долі. А потім знову лунали привітання від режисерів театрів, вчителів, представників влади  Мукачівської міської та обласної рад.

Приємно, що мукачівський міський голова Золтан Лендьел, висловив щиру подяку з приводу побаченого,  також вагомими були слова директора театру Юрія Шутюка та представників відділу культури.

Особливо теплими, конструктивними і мудрими прозвучали побажання і висловлювання вчителя Євгена Тищука – талановитого педагога КНУТКиТ ім. Карпенко-Карого, режисера,Заслуженого діяча Російської Федерації Костянтина Дубініна.

Очевидно, що, крім режисерського таланту, Євген Тищук, наділений прекрасними музичними даними – має гарний голос, зі шкільних років володіє грою на баяні, і що суттєво – має абсолютний музичний слух. Не дивно, що таланти від Євгена та його дружини, підтримка і турбота якої мають визначне місце у житті режисера, передалися їх доньці Вероніці, на яку чекає велике театральне майбутнє, завдячуючи Богу і своїм обдарованим батькам.

Поетичний талант Євгена, як бачимо, також переплітається з іншими формами самореалізації, а отже – багатогранність особистості знову невпинно нагадує про себе:
 

Мукачевский замок

Камень на камне. Кто ниже, кто выше.

Тем, кто внизу – всегда тяжелей.

Тем, кто повыше – у самой крыши,

Тем хорошо. Там солнце. Теплей.


Человек, ты слышишь?

Человек, ты слышишь?

В тебе играет пластинка.

Царапает железная игла

Линии жизни.

 

Человек, ты слышишь?

Внутри странные песни.

Они могут свести с ума.

Тебя.

 

Человек, ты слышишь?

Ритм стучащий наружу.

Он не хочет оставаться внутри,

Стучит – «отвори»!

 

Человек, ты слышишь?

Стяни нервы потуже.

Даже если ты больше не нужен,

Всё равно – лети!


Справді, за своє насичене творче життя Євген Тищук зробив і продовжує робити грандіозну роботу, що сама по собі заслуговує на визнання. Позаду – три чверті життя, та попереду ще стільки задуманого, і все це потрібно реалізувати… Головну мрію свого життя ювіляр ще не здійснив повною мірою, та зрозуміло, що для такої людини немає нічого неможливого, адже попереду ще не один ювілей.

Ювілей…

Тому що це лише одна коротка мить, один крок… до майбутнього.

Мар’яна Лиховид, музикознавець, ХайВей

13 грудня 2011р.

Теги: Євген Тищук, театр, режисер

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини