Польський генконсул зустрівся з керівництвом Закарпаття (ФОТО)

Зв’язки з регіонами Польщі міцнітимуть. Про це заявив недавно призначений Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дроздом під час сьогоднішньої зустрічі з керівництвом Закарпатської області.

Польський генконсул зустрівся з керівництвом Закарпаття (ФОТО)

З української сторони в зустрічі  взяли участь голова обласної ради Іван Балога, голова облдержадміністрації Олександр Ледида, заступник голови ОДА Володимир Приходько та заступник голови облради Андрій Сербайло, начальник  головного управління  з питань європейської інтеграції,зовнішньоекономічних зв’язків та туризму ОДА, депутат облради Ернест Нусер.  З польської сторони в зустрічі взяв участь також консул Генерального  консульства    у Львові Мар’ян Орліковскі.
Вітаючи польських гостей на Срібній землі, яка  межує з чотирма європейськими  країнами, голова облдержадміністрації Олександр Ледида  відзначив широкі  можливості для  українсько-польського співробітництва на  регіональному  рівні та місцевих територіальних громад. Основою такого співробітництва є як  міждержавні  угоди, так і Угода про транскордонне співробітництво між Закарпатською облдержадміністрацією та Підкарпатським воєводством,  численні  угоди між міськими,і сільськими та  районними радами Закарпаття та гмінами Підкарпатського й інших воєводств.
 
Традиційно на українсько-польському кордоні проводяться Дні добросусідства. Вагомість даного заходу в тому, що зустрічі  відбуваються безпосередньо на кордоні, де немає пункту пропуску через державний кордон. Під час свята відбуваються виступи самодіяльних колективів, зустрічі представників ділових кіл України та Польщі, керівників українських районів, польських повітів і гмін. Тут обговорюються питання подальшої співпраці, намічаються шляхи підготовки та реалізації спільних проектів, укладаються нові  угоди.

Закарпатська обласна адміністрація, органи місцевого самоврядування, неприбуткові  організації спільно з польськими партнерами беруть активну  участь і в Програмі транскордонного співробітництва ЄС “Україна-Польща-Білорусь 2007-20013», в рамках  якої  розроблено і реалізовано низку проектів, зокрема  проект “Стратегія розвитку прикордонних територій України та Польщі до 2015 року”.  З метою удосконалення інституційної інфраструктури українсько-польського співробітництва  розроблено та реалізується проект „Центр українсько-польських ініціатив”.
  
 Як  відзначив голова обласної ради Іван Балога,  Закарпатська  область   співпрацює з Підкарпатським  воєводством  і в рамках Міжрегіональної асоціації «Карпатський Єврорегіон». За  попередні  роки було  внесено цілий  ряд спільних пропозицій  щодо удосконалення діяльності цього  об’єднання.  І ми будемо  надалі  розвивати  ці добрі  напрацювання. В той  же час, з огляду на те, що через два роки до польської сторони в Раді  «Карпатського Єврорегіону» перейде головування, хотілося  б більш активної співпраці між Підкарпатським воєводством і Закарпатською областю.

У зв’язку з цим Ярослав  Дрозд  пообіцяв з свого боку зробити певні кроки для посилення  діяльності «Карпатського Єврорегіону»,  в його рамках більшої уваги  приділяти  зв’язкам з Закарпатською областю. 

В той же  час, на думку керівників Закарпатської області, розвиток такої міжрегіональної співпраці гальмує відсутність пункту пропуску на закарпатській ділянці українсько-польського кордону. Закарпатська обласна  рада та  обласна державна адміністрація вважають за необхідне продовжити переговори щодо можливості відкриття такого пункту пропуску на ділянці “Лубня-Волосате”. Адже протяжність кордону з Польщею на ділянці Закарпатської області 32,6 км., проте найближчий пункт пропуску знаходиться на відстані близько 100 км у Львівській області.   Жителям області, для того щоб перетнути українсько-польський державний кордон необхідно подолати значну відстань по території України, або ж їхати через Словацьку Республіку, що потребує додаткового часу та коштів.  Для руху туристів, які мандрують Карпатами це зайва перепона, що в свою чергу гальмує розвиток туризму.  

Відкриття пішохідного п/п “Лубня-Волосате” дало б можливість створити міжнародний замкнутий туристичний маршруту “Карпатський Єврорегіон”, проект якого схвалено та затверджено на засіданні міжрегіональної  асоціації “Карпатський Єврорегіон”. Це б відкрило шлях для близько 30-40 тис. туристів з Європи щороку,   дало б новий поштовх і в економічній співпраці наших регіонів, що у свою чергу сприяло б значному наповненню їх місцевих бюджетів. Тим більше, що попередні зустрічі з керівниками Підкарпатського воєводства засвідчили їх повну зацікавленість і підтримку цього проекту. Закарпатська область готова  взятися за реалізацію цього проекту. Тим більше, що з української сторони погодження щодо  відкриття такого пункту  одержано на  всіх рівнях. Облдержадміністрацією розроблено попередню схему генплану, а також  погоджено виділення земельної ділянки,  ведеться технічне та фінансове обґрунтування проекту будівництва.

На це Генконсул Польщі  пообіцяв більш активно лобіювати  в Міністерстві закордонних справ  Польщі питання розбудови прикордонної інфраструктури, бо і сам  вважає, що на  українсько-польському  кордоні недостатньо пунктів пропуску, їх має бути більше, в тому числі і на закарпатській ділянці.
 
В ході  зустрічі її учасники торкнулися  і питань візового режиму. Ярослав Дрозд інформував керівників області про спрощення видачі віз громадянам для бізнес-поїздок до Польщі. І цим повинні  скористатися  жителі Закарпаття. Він також висловив  своє задоволення тим,що в багатонаціональному  Закарпатті існує  міжнаціональна  злагода, створюються належні  умови для задоволення культурних і духовних потреб національних меншин, в тому  числі польської.

Іван Діус

13 грудня 2011р.

Теги: Польща, генконсул

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини