В Ужгороді завершила роботу сесія Закарпатської облради

Сьогодні, 13 грудня відбулося друге пленарне засідання сьомої сесії облради, яку провів її голова Іван Балога.

В Ужгороді завершила роботу сесія Закарпатської облради

У пленарному засіданні взяли участь голови районних державних адміністрацій, голови райрад та міські голови, керівники правоохоронних органів, окремих управлінь ОДА, установ і організацій області, а також представники засобів масової інформації.

На другому пленарному  засіданні, яке стало знаковим як імплементація чи впровадження плану дій на наступний рік,   крайова рада закцентувала увагу на питаннях життєзабезпечення  Закарпаття на близьку і  подальшу перспективи. Іншими словами, все, що  потрібно області в наступному році, району чи місту і має можливість на фінансову підтримку, знайшло своє відображення в програмних документах та рішеннях другого пленарного засідання сьомої сесії облради VІ скликання. А це – відновлення та створення нових виробництв, розбудова транспортної інфраструктури, підвищення рівня та можливостей медицини, освіти, культури тощо.

Для початку Іван Балога виконав приємну місію – ще раз привітав усіх з Днем місцевого самоврядування та вручив Грамоти Верховної Ради України, якими нагороджено: Степана Бобика – Іршавського міського голову, Володимира Павлика – Ключарківського сільського голову Мукачівського району, Василя Пашкуляка – першого заступника голови Мукачівської РДА , депутата Мукачівської райради, Василя Пилипа – голову Великокопанської сільської ради Виноградівського району.
Відтак головуючий інформував про те, що від першого пленарного засідання підписано Угоду про співпрацю між Закарпатською обласною радою, обласною державною адміністрацією та Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України, яка передбачає співробітництво з питань поліпшення інвестиційного клімату, залучення інвестицій, підготовки і реалізації на території нашого краю національних і пріоритетних регіональних проектів. Також 29 листопада за участю представників Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької обласних рад та облдержадміністрацій відбулося розширене засідання Української національної ради Карпатського Єврорегіону, яку очолив голова Закарпатської обласної ради. Розглянуто, зокрема, питання координації дій зазначених регіонів із підготовки Державної програми сталого розвитку Українських Карпат. Закарпатська делегація зайняла конструктивну позицію і на засіданні ради Карпатського Єврорегіону 30 листопада в місті Ніредьгаза.  Нещодавно в селі Часлівці Ужгородського району відбулося виїзне засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради. Розглянуто проблемні питання та перспективи водозабезпечення і водовідведення в сільських населених пунктах області та формування місцевих бюджетів на 2012 рік. 8 грудня під головуванням Президента України відбулося засідання Ради регіонів, під час якого учасників засідання ознайомлено з роботою держпідприємства «ВО «Південний машинобудівний завод імені О. Макарова» та корпорації «Агро-Союз».

Традиційно голова облради привітав іменинників,які відсвяткували дні народження у між пленарний період, серед яких – Мирослава КАЛАМУНЯК, Ернест НУСЕР, Ростислав ФЕДІВ, Михайло  ЛАНЬО, Микола РІШКО,Микола ВЕГЕШ, Йосип БРАЄР, Петро ГОЛУБКА, Михайло ШЕЛЕВЕР,Володимир  ШКРІБА та побажав їм міцного здоров’я, благодаті і успіхів у роботі та на депутатській ниві. 
Після цього інформував про нові кадрові призначення. Як відомо, створено головне управління Державної міграційної служби в Закарпатській області. Його начальником призначено Ігоря Михайлишина.

Та, користуючись нагодою, голова облради нагадав про одну важливу справу. Наближаються свята – вже менш як за тиждень до діток прийде святий Миколай, а там розпочинаються і Різдвяно-Новорічні свята. Тому закликав  всіх присутніх  особливу увагу звернути на одиноких людей похилого віку, малозабезпечених, багатодітні сім’ї, дитячі будинки, особливо сімейного типу, прийомні сім’ї та інших. Увага, добре слово, привітання, а по можливості і подарунки матимуть для цих людей велике значення.

Оскільки з першого пленарного засідання сьомої сесії обласної ради залишились не розглянутими 4 питання порядку денного, зокрема Про затвердження Статуту Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Федора Потушняка; Про затвердження Статуту Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру імені Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв; Про погодження клопотання ТОВ «Аква Поляна» та Про перейменування обласного комунального підприємства «Служба автомобільних перевезень», то вони й лягли в число перших щодо розгляду порядку денного пленарного засідання.   До слова, щодо  ТОВ «Аква Поляна». Це питання на засіданнях постійних комісій  та президії обласної ради рекомендовано зняти з порядку денного. Під час голосування депутати підтримали цю пропозицію. Як і пропозиція зняти питання стосовно «Служби автомобільних перевезень» з розгляду, оскільки облдержадміністрація подала новий проект рішення «Про ліквідацію обласного комунального підприємства «Служба автомобільних перевезень», який було підтримано в залі.

Обласною радою та облдержадміністрацією у період між пленарними засіданнями внесено низку питань до розгляду сесією обласної ради. Постійні комісії обласної ради на засіданнях, які відбулися 8-9 грудня цього року, та президія обласної ради рекомендували включити до порядку денного другого пленарного засідання цілий ряд додаткових  питань. Серед них - Про внесення змін до Програми інформатизації області на 2010 – 2012 роки, Про внесення змін до Програми підвищення ефективності функціонування Закарпатського обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Ужгород» на 2009 – 2012 роки (зі змінами від 5 листопада 2009 року № 980 та від 26 травня 2011 року), Про відміну дії Регіональних правил забудови населених пунктів на території Закарпатської області, Про внесення змін до Програми підтримки комунально-експлуатаційного, автотранспортного господарства облдержадміністрації та збереження будинку обласної ради і облдержадміністрації як пам’ятки архітектури на 2011 рік (зі змінами від 25 лютого, 26 травня та 4 листопада 2011 року), Про Програму підтримки комунально-експлуатаційного, автотранспортного господарства облдержадміністрації та збереження будинку обласної ради і облдержадміністрації як пам’ятки архітектури на 2012 рік, Про Обласну програму розвитку фізичної культури і спорту на 2012 – 2016 роки, Про Програму розвитку та підтримки галузі рослинництва на 2012 – 2015 роки, Про Орієнтовний план роботи обласної ради на 2012 рік, а також про надра, майно, зони санітарної охорони, зміну та встановлення меж населених пунктів та різне.
Проінформувавши депутатів про  хід виконання депутатських запитів (звернень) та протокольних доручень, даних головою обласної ради, Іван Іванович  скерував роботу пленарного засідання до розгляду питань порядку денного.

На засіданні президії обласної ради спільно з керівниками облдержадміністрації та обласних управлінь було опрацьовано зауваження і пропозиції, висловлені на засіданнях постійних комісій. Усього депутатами та постійними комісіями попередньо було висловлено 50 зауважень і пропозицій до 28 проектів рішень. Частина із них врахована, з інших частині дані доручення президією та отримані роз’яснення від управлінь, решта зауважень потребувала  розгляду депутатами на засіданні сесії.

У числі перших розглянули питання та ухвалили рішення Про ліквідацію обласного комунального підприємства «Служба автомобільних перевезень»,  Про затвердження Статуту Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Федора Потушняка, Про затвердження Статуту Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру імені Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв.
Далі  внесли зміни до Програми інформатизації області на 2010 – 2012 роки, а також  до Програми підвищення ефективності функціонування Закарпатського обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Ужгород» на 2009 – 2012 роки (зі змінами від 5 листопада 2009 року № 980 та від 26 травня 2011 року та ін.

Затвердили низку важливих обласних програм, а саме: Обласну програму розвитку фізичної культури і спорту на 2012–2016 року, Програму розвитку та підтримки галузі рослинництва на 2012 – 2015 роки, Програму підвищення ефективності виконання повноважень органами виконавчої влади щодо реалізації державної регіональної політики на 2012 – 2015 роки. А те, що питання розвитку медичної  галузі -   одне з пріоритетних   на Закарпатті свідчить затвердження кількох актуальних галузевих програм, зокрема Програму реалізації в області державної політики у сфері протидії поширенню наркоманії, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2011 – 2015 роки,    Програму протидії захворюванню на туберкульоз на 2012 – 2016 роки, Програму протиепідемічних заходів та боротьби з інфекційними хворобами в області на 2012 – 2016 роки.

Добре сприйнялась депутатами  Програма підвищення якості природничо-математичної освіти на період до 2016 року, яку презентував начальник управління освіти і науки ОДА Михайло Мотильчак. Вона сприятиме  оснащенню загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих закладів навчальними кабінетами хімії, біології, фізики, географії, математики з сучасним обладнанням (апаратура, прилади, пристрої тощо), зміцненню матеріально-технічної бази навчальних закладів, оновленню фонду шкільних бібліотек сучасною навчально-методичною, науковою, популярною  літературою з відповідних предметів.

Ухвалили депутати рішення Про затвердження Заходів щодо фінансування в 2012 році Програми розвитку туризму і курортів у Закарпатській області на 2011 – 2015 роки, що покликане  забезпечити більш ефективний розподіл бюджетних коштів, динамічний розвиток туристично-рекреаційної галузі краю, як однієї з пріоритетних   в економіці, та реалізацію регіональних  заходів з підготовки  та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Євро 2012 з футболу.

Інші позитивні рішення крайових депутатів  спрямовані на покращення якості життя закарпатців, а це -  Про Програму “Турбота” щодо посилення соціального захисту малозабезпечених категорій громадян у 2012 році та  Про обласну Програму подолання та запобігання бідності на період до 2015 року. Також крайовими парламентарями підтримано Програму діяльності громадських організацій області, які потребують соціального захисту на 2012 рік.

Не залишили обласні депутати без уваги й видавничі питання. Більшістю голосів схвалили рішення про Програму підтримки засобів масової інформації та розвитку інформаційної галузі на 2012 – 2014 роки, а також Про Програму підтримки видання місцевих авторів, популяризації закарпатської книги та сприяння книгорозповсюдженню на 2012–2014 роки.

На пленарному засіданні внесли зміни до рішення обласної ради від 28 грудня 2010 року № 127 «Про обласний бюджет на 2011 рік» (зі змінами від 25 лютого, 26 травня, 12 серпня, 4 листопада 2011 року).

Затвердили депутати Положення про обласну відзнаку – звання «Почесний громадянин Закарпатської області», взірців нагрудного знака «Почесний громадянин Закарпатської області» та відповідного посвідчення в новій редакції.

Підтримали низку рішень про надра і майно, а також Про зміну та встановлення меж населених  пунктів с. Астей Берегівського району та с. Соловка і с. Петрівка Саловківської сільської ради Ужгородського району.

Насамкінець депутати скерували кілька своїх звернень до вищих органів влади з важливих питань сьогодення. 

-Сьогодні рада спрацювала якісно. Ухвалені рішення  є важливими для області в плані соціально-економічного піднесення нашого краю , розвитку його територій, підвищення якості життя закарпатців, - прокоментував роботу сесії представникам ЗМІ голова обради Іван Балога. – Прийнято низку обласних програм на наступний рік. Також удосконалені вже діючі програми. Зміни до бюджету – головне питання, що нині розглядалося народними обранцями. Є управління, які є розпорядниками коштів, і які заощадили на енергоносіях, на поточних витратах. Головне фінансове управління обладміністрації дало пропозиції як раціонально використати ці кошти ще в цьому році. На жаль, є управління, зокрема капітального будівництва, яке було замовником будівництва та реконструкції соціальних об’єктів, освоїло лише третину коштів, тому їх потрібно було перенаправляти на інші об’єкти. Наступного року ситуація буде виправлена і управління капбудівництва отримає лише таке фінансування, яке зможе освоїти, решту – отримають міста та районі, які й будуть визначати організації, що проводитимуть  ремонти, реконструкцію та будівництво.
Також депутати критично висловилися щодо невиконання обласної програми з підтримки книговидання. Народні обранці ще на початку року виділили 100 тисяч на видання русинського словника Юрія Чорі. Але рішення не виконано. Ми дали доручення управлінню інформації та зв’язків із громадськістю виправити ситуацію до лютого. Це стосується й інших рішень – їх потрібно виконувати, якщо ж виникають труднощі, то депутатів треба інформувати не наприкінці року, а в той період, коли виникають проблеми.

Прийнято депутатами орієнтовний план роботи ради на 2012-тий рік. Це своєрідна дорожня карта, мої колеги наповнюватимуть її новими і якісними пропозиціями. На сесії, що відбудеться 30 грудня, я підсумовуватиму роботу ради за рік.  Головний результат роботи – ми залишилися єдиною закарпатською командою, - резюмував Іван Балога, - повідомили з прес-служби Закарпатської облради.
 

13 грудня 2011р.

Теги: сесія, депутати, облрада

Коментарі

ужгородец 2011-12-13 / 18:05:41
депутатки - то не плохие, довольно-таки симпатичные

НОВИНИ: Соціо

11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини