На Іршавщині вшанували пам’ять гончара Михайла Галаса (ФОТО)

Іршавщина відома багатьма талановитими митцями. Одним із таких обдарованих людей, «золоті» руки якого працювали із глиною, був відомий на весь світ гончар із с. Вільхівка – Михайло Галас.

На Іршавщині вшанували пам’ять гончара Михайла Галаса (ФОТО)

Цьогоріч видатному народному майстру мало б виповнитися 90 років. Вшанувати пам’ять визначного митця прийшло чимало гостей, зокрема, заступник голови Іршавської райдержадміністрації Мирослава Кула, начальник відділу культури і туризму РДА та земляк гончара – Юрій Микита, провідний методист обласного організаційно–методичного центру культури та учень народного майстра Володимир Мишанич, заслужений художник України, викладач Західного художнього інституту В’ячеслав Віньковський, викладачі шкіл мистецтв Антоніна Дурда-Приборжавська, Довжанська ДШМ, керівники гуртків будинку дитячої творчості Лариса Ісак, Марія Глеба, Лариса Щока, їх вихованці та молодий художник – гончар Олексадр Дворак.
 
У середу, 7 грудня,  в будинку митця вирувало свято. Всі, хто пам’ятав та шанував працю Михайла Івановича, мали змогу побувати та оглянути роботи в  музеї–садибі гончара. Керамічні  вироби дійсно унікальні, кожна із робіт майстра глини визнавалася як в нашій державі, так і за її межами. Приймала гостей онучка Анна, яка люб’язно зустрічала відвідувачів.

 

Далі присутні вшанували пам’ять народного майстра на сільському цвинтарі біля могили Михайла Івановича, де і була відслужена поминальна панахида о. Василієм, настоятелем греко-католицького храму м. Іршава. 


 
Після цього у фойє Вільхівської школи шанувальникам гончарства було запропоновано майстер-клас з участю наступника Михайла Івановича, молодого художника-гончара Олександра Дворака. Прямо на очах у аудиторії на світ з’явився глиняний глечик. Усі, хто бажав, могли спробувати себе у гончарстві. Також вихованці, викладачі шкіл мистецтв, керівники гуртків будинку дитячої творчості виставили свої вироби із глини, а правнук митця Михайло показав свої роботи з різьби по дереву.


 
А потім у актовому залі Вільхівської ЗОШ I-III ст. провели вечір – вшанування пам’яті Заслуженого майстра народної творчості. Ведучі свята Василь та Любов Філеші розповіли гостям про творчий шлях та здобутки гончара. Багато приємних слів про життя відомого майстра цього дня прозвучала з вуст його рідних та знайомих. Пам’ятає про його творчі роки  заступник голови райдержадміністрації Мирослава Кула. За її словами роботи Михайла Івановича завжди публіка приймала із великим захопленням. Люди його впізнавали, а ми просто ним пишалися, - зазначила Мирослава Василівна. Як сказав начальник відділу культури і туризму РДА Юрій Микита земляк та сусід майстра, роботи Михайла Івановича проникнуті душевною теплотою. Юрій Юрійович відмітив також те, що народний митець був завжди активним по життю. Він любив рибалити та цікавився футбольними матчами Іршавщини.  Внучка Михайла Івановича Анна, згадує дідуся лише за спогадами зі слів рідних. Сама вона пригадує, що дідусь ніколи не хотів сидіти без роботи. Попри проблеми зі здоров’ям він працював, бо любив справу всього свого життя.
 
Для присутніх прозвучали пісенні композиції від учасників художньої самодіяльності клубу с. Вільхівка, лауреатки Всеукраїнськийх конкурсів Надія Чийпеш та шкільного дівочого ансамблю «Розмарія».


 
Михайло Іванович Галас був постійним учасником обласних, республіканських та Всесоюзних виставок. Багато виробів гончара знаходяться в музеях Києва, Львова, Москви, Мюнхена, Нью-Йорку та ін. містах і музеях світу. У 1968 році був прийнятий у члени спілки художників СРСР, нагороджений золотою медаллю на Всесвітній виставці самодіяльних майстрів в м. Монреалі (Канада), а в 1975 удостоєний почесного звання Заслужений майстер України. У 1977 нагороджений золотою медаллю лауреата Всесоюзного фестивалю самодіяльної художньої творчості в Москві.

Іршавська РДА

09 грудня 2011р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
» Всі новини