Закарпатські комунальники навчались енергоефективним технологіям

17 травня 2006 року в рамках проекту „Розширення навчальних послуг і дорадчої допомоги АМУ” Закарпатським РВ АМУ організовано і проведено чергову фахову майстерню „Запровадження енергоефективних технологій в бюджетних установах і житлово-комунальній сфері міста”.

Впродовж одноденного навчання слухачі ознайомилися із світовою і українською практикою вирішення проблем запровадження енергоефективних і енергоощадних технологій при наданні комунальних послуг по теплопостачанню, водопостачанню, гарячому водопостачанню, вуличному освітленню, громадському транспорті, утилізації побутових відходів. Представники міст і селищ Закарпаття в ході навчання обмінялись і своїм власним досвідом вирішення проблем енергоощадності при наданні комунальних послуг. І хоча кожне місто, природньо, має свою специфіку функціонування комунальної інфраструктури, представники всіх міст одностайно відмітили спільні наболілілі проблеми: хронічна нестача коштів не те що на розвиток, а навіть на підтримку існування комунальних підприємств, неплатежі населення, неврегульованість тарифів, зношеність обладнання та інженерних мереж тощо. Різке підняття цін на енергоносії в подібній ситуації буде не тільки не по кишені пересічному споживачу, але й здатне привести загалом до комунальної катастрофи. Саме тому альтернативи запровадженню енергоощадних технологій просто не існує. Однак для нововведення на зразок заміни централізованого теплопостачання на будинкові і квартирні системи опалення, проведення теплосанації будинків, заміни інженерних мереж і др. потрібні немалі інвестиційні кошти. Де їх взяти? Є над чим ламати голову новообраним міським радам, виконкомам і міським головам. Але між тим деякі напрацювання існують. Так, представники м. Хуста поділилися досвідом реконструкції мережі вуличного освітлення міста з використанням сучасних енергозберігаючих технологій. Заміна повітряних електроліній на кабельні, старих світильників на сучасні натрієві лампи, повна реконструкція щита керування вуличним освітленням, що дозволило в 4 рази витрачати енергії менше, ніж раніше. Встигли перейняти досвід Хуста і у Виноградові, частина робіт вже зроблена, але економія бюджету відчувається одразу. Нове керівництво Ужгорода активно опікується проблемою зміни неефективної системи теплопостачання міста. Мова йшла про впровадження в обласному центрі програми з енергозбереження „Рідний дім”, яка передбачає поступовий перехід від централізованого теплопостачання до встановлення автономних систем опалення багатоповерхівок.
На фаховій майстерні слухачі ознайомились також із досвідом м. Ужгорода по організації та проведенню енергомоніторингу бюджетних установ міста – шкіл, дитячих садків, закладів охорони здоров’я і соціальної сфери. За рекомендацією ЗРВ АМУ у виконкомі вперше була введена посада енергоменеджера, який і реалізує на практиці ідею моніторингу. Вона полягає в систематичному зборі і аналізі інформації з об’єктів енергоспоживання для коригування і оперативного реагування на виникаючі технічні і організаційні проблеми. Навіть у Німеччині тільки за рахунок енергомоніторингу містам вдається заощаджувати 5-10% коштів на енергоносії. Про подібні результати в Ужгороді звичайно говорити ще зарано.

У доробку Ужгорода виконаний у 2001-2003 р.р. проект програми TACIS „Енергореконструкція житлових будинків в містах Ужгород, Міхаловце і Дармштадт”, який дозволив вперше на Україні закласти інформаційну, проектну і розрахунково-економічну основу для проведення теплосанації всього житлового фонду . Результати проекту як зразкові знаходяться у нещодавно презентованому у Міністерстві будівнитва, архітектури і житлово-комунального господарства України довіднику „Енергозбереження у житловому фонді”. А розробив його для України Інститут житла і довкілля з міста Дармштадта – побратима м. Ужгорода у Німеччині. Учасники фахової майстерні в роздаткових інформаційних матеріалах отримали копії окремих розділів саме цього довідники, оскільки тираж його видання надто обмежений.
Більшість учасників фахової майстерні висловили побажання на майбутнє – огляд кращих практик на місцях.Так як тематика наступної фахової майстерні, яку планує провести Закарпатське РВ АМУ 19 липня, буде присвячена кращим практикам організації надання комунальних послуг, то в програмі проведення навчання передбачається відвідання окремих комунальних підприємств міста.



Асоціація міст України
18 травня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини