Історія народу як частина життя одної людини або Про 75-річчя найвідомішого закарпатського етнографа

Популяризатор історії Закарпаття, наукового феномену Федора Потушняка, доктор історичних наук Михайло Тиводар, без сумніву, значна постать у закарпатській науці. Його «Етнологію» називають проривом у радянські часи. Бо тоді треба було писати дуже обережно, а він не побоявся розказати про витоки духовної та матеріальної культури.

Історія народу як частина життя одної людини або Про 75-річчя найвідомішого закарпатського етнографа

Цього року йому виповнилося 75 років. Людина, яка постійно знаходиться у творчому пошуку, навіть у такий поважний вік не полишає наукові дослідження: продовжує викладати в УжНУ, готує до друку історичний нарис про рідне село.

На цей час з-під пера закарпатського ученого вийшло п’ять монографій та чимало статей у наукових збірниках. Серед найвідоміших праць «Традиційне скотарство українських Карпат другої половини ХІХ — першої половини ХХ ст.», «Закарпаття: народознавчі роздуми», «Етнологія», «Життя і наукові пошуки Федора Потушняка», «Етнографія Закарпаття».

«Найсвіжіша» з опублікованих — «Етнографія Закарпаття», до якої увійшли польові дослідження, збирані автором протягом багатьох років. За розділами тут вміщені історіографія, етнічна історія, в тому числі й районування, традиційні заняття та світоглядні уявлення.

Уже три видання, останні два з яких зроблені у Львові та Києві, отримала і його «Етнологія», підручник для студентів не тільки закарпатських, але й всеукраїнських закладів вищої освіти.

Ще одна, не менш важлива праця   «Життя і наукові пошуки Федора Потушняка» присвячена вчителю Михайла Тиводара. Багато пошуків для неї було здійснено в університетських, сімейних архівах. Тут вперше постала і найповніша автобіографія вченого, листування з колегами, а також цінний рукопис неопублікованої до цього праці. Іван Ребрик, директор закарпатського видавництва «Гражда», каже, що книжки Михайла Тиводара можна перевидавати до безкінечності. Особливо захоплюється книжкою про Федора Потушняка: «Якби не Михайло Петрович, то не було би такої праці про відомого закарпатця. Бо ми живемо циклічно: від однієї конференції про Потушняка до іншої. А у цій праці є цілий світ вченого».

Сьогодні Михайло Тиводар з приємністю згадує, що під час навчання   на історико-філологічному факультеті УжНУ йому не раз віддавали ключі від університетського книгосховища, де студент проводив багато свого часу. Тому вже з другого курсу був задіяний у ґрунтовні історичні дослідження. Перша праця «Народне весілля українців Закарпаття» була і першою дипломною з етнографії в УжНУ. Після закінчення університету працював учителем у сільській школі. Під час заочного навчання у аспірантурі та не залишаючи учителювання написав кандидатську дисертацію.

Чимало зусиль доклав до створення Закарпатського музею народної архітектури та побуту. Збирав матеріали до багатьох будинків — експонатів музею.

Дмитро Данилюк, старший колега каже, що наввть перегляд палітурок тих книг, де зазначено ім’я вченого свідчить про його вагомий внесок у розвиток закарпатської науки. «Це найкращий спеціаліст з етнології та етнографії на Закарпатті. Я з упевненістю можу стверджувати це, бо виступав рецензентом його багатьох праць. Про громадську позицію цієї людини також можна говорити чимало. У складні часи, коли багато хто з нас, можливо, боявся приховував свої думки, Михайло Петрович виступав за злам старих систем і побудову нової історії», — каже пан Данилюк.

Колись активний громадсько-політичний діяч, сьогодні Михайло Тиводар нерідко згадує про буремні події 1990-х років, і зазначає, що політика забрала багато сил. У він був головою депутатської групи «Демократична платформа», яка була опозиційною до комуністичної більшості. Завдяки діям цих активістів вдалося зупинити авантюрний сценарій, нав’язаний Москвою після розвалу СРСР. Коли у квітні 1990 року написав заяву про вихід із КПУ і поставив синьо-жовтий прапор на робочий стіл в університеті, багато колег не зрозуміли такого вчинку. Тому коли його питають про те, чому так рано залишив політику, відповідає з упевненістю, що вчинив правильно, адже кожен повинен працювати за покликанням, тоді й результат буде.

Наталія Каралкіна, РІО

02 грудня 2011р.

Теги: Тиводар, Етнографія Закарпаття

Коментарі

Петро 2011-12-04 / 16:19:51
Михайло Петрович - цілеспрямована, цілісна, творча, продуктивна особистість. Це один з найкращих спеціалістів в галузі етнологіїв Україні, іза це йому шана.

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини