На Закарпатті замало пластика для облаштування його переробки – облСЕС

18 листопада 2001 року Державна санітарно-епідеміологічна служба Закарпатської області організувала та провела семінар-нараду з питань нагляду за виробництвом, застосуванням та реалізацією виробів з полімерних, синтетичних матеріалів, пластмас тощо, а точніше – нагляд за продукцією непродовольчої групи товарів. Складовою частиною нагляду є лабораторний контроль стану безпеки такої продукції, товарів з визначенням кількостей міграції хімічних речовин (формальдегіду, свинцю, кадмію, цинку, кобальту, стиролу, дибутилфталату та багатьох інших).

На Закарпатті замало пластика для облаштування його переробки – облСЕС

На нараду крім спеціалістів державної санепідслужби області були запрошені спеціалісти інших установ: з ТОВ ″Інтерфіл″, державного управління ″Закарпаттяекоресурси″, обласного управління житлово-комунального господарства ОДА,  ДП ″Держспоживстандарту″, обласного державного управління охорони навколишнього середовища, обласної державної екологічної інспекції.

В Закарпатській області фасуються парфумерно-косметичні вироби, виготовляється  штучне хутро, тканини, трикотажні, швейні вироби, меблі, спортивний інвентар у вигляді лиж, побутові вироби у вигляді тазиків,для прання, граблів для сільгоспробіт, відер, ковшів, підвазонників для квітів,  лопаток для побутових відходів, пакувальні вироби, вікна, смоли, продукція з деревного вугілля. Значне місце в промисловості області у минулі роки займали    фетро-фільцева та картонна фабрики, велика кількість деревообробних підприємств. Закарпаття  в радянські часи вважалося регіоном з виробництва меблів.

Вироби з  полімерів застосовуються  у вигляді тари при фасуванні  харчових продуктів: мінеральної та питної  води, різних напоїв (ПЕТ-пляшки, тетра-паки, пакети пакувальні, ковбасні оболонки, плівка, скляна та металева тара). У вартості готової продукції вартість тари становить 7%. Значне місце в нашому житті займає одноразовий посуд, будівельні матеріали, фарби, лаки, клеї та багато інших товарів та продукції, до складу якої надходять хімічні речовини, які при порушенні технологічних регламентів виготовлення такої продукції можуть негативно впливати на стан здоров’я споживачів.

Санітарно-епідеміологічні станції  здійснюють нагляд за умовами реалізації величезної групи нехарчових товарів, звертаючи увагу на надходження на ринок  безпечної продукції (будівельних матеріалів, товарів побутової хімії, продукції парфумерно-косметичної промисловості, товарів  дитячого вжитку, виробів медичного призначення та всього іншого, що не підпадає під харчові продукти).

Випадків  небезпечної дії будь-якої продукції, товарів, що виробляється, застосовується, реалізується в області, зареєстровано не було. Проблемою, яка ускладнюється з року в рік, є полімерні відходи, що утворюються на виробництві, а головне у побуті. З загальних обсягів твердих побутових відходів полімерні становлять 10-15%. У світі розроблені методи поводження з  такими відходами в залежності від їх складу (вторинне використання  з переробкою в мономери та штучне паливо,  спалювання, захоронення на полігонах, біорозклад).

Висновок стосовно полімерних відходів зроблений наступний: всі методи забруднюють навколишнє середовище, крім використання полімерних виробничих та побутових відходів в якості вторинної сировини. В Закарпатській області відсутні чіткі плани перш за все стосовно збору від населення полімерних побутових відходів. Навіть в обласному центрі відсутні контейнери для роздільного збору від населення використаної тари. Виробничі відходи  та частина побутових з сміттєзвалищ збираються та після часткової обробки вивозяться за межі області на переробку. На нараді було доведено, що в області немає такої кількості полімерних відходів, щоб організовувати виробництво з їх переробки. Необхідно впроваджувати інші шляхи поводження з такими відходами.

В Україні діє Закон ″Про відходи″, але він не спрацьовує в повному обсязі.  А така проблема повинна вирішуватися на державному рівні. Для цього необхідні кошти та, напевно, немалі. Вважаю, що частину  їх можна відраховувати з тих 7%, що складають вартість тари з загальної ціни готової продукції.

Сьогодні ще природа  справляється з надмірним своїм забрудненням відходами різних класів небезпеки, а ось що буде завтра, сказати важко. Поки кожен з нас, починаючи від пересічного громадянина до високо посадовця, не перейметься справою  охорони  оточуючого нас  середовища, позитивних  зрушень  важко чекати.

Зав. токсикологічною лабораторією облСЕС О. Пономарьова

25 листопада 2011р.

Теги: сміття, пластик, полімер

Коментарі

Пан Баклажан 2011-11-26 / 13:19:35
Яка єрунда!
Нехай не буде повної переробки, але закупити хоча б подрібнювач для ПЕТ-пляшко може собі дозволити кожен район.
Або навіть гранулятор - вимитий ПЕТ, перероблений на гранули, коштує тисячи євро за тонну, в Китаї та навіть Польщі на нього стабільний попит. Труднощі - із збором пляшок, не бажають наші "ковдоші" за копійки його тягати в заготконтори

Istvan 2011-11-26 / 11:01:02
В венгерском селе Тужер работает цех, из пластиковых бутылок изготавливают мешки.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини