На Закарпатті стартує автопробіг "На запчастини тільки машини"

29-30 листопада на Закарпатті триватиме масштабна всеукраїнська акція – Національний автопробіг «На запчастини – тільки машини!» у рамках міжнародної кампанії «16 днів протидії ґендерному насильству» та Міжнародного дня боротьби з рабством.

На Закарпатті стартує автопробіг "На запчастини тільки машини"

Про це організатори акції розповіли під час чергового засідання Ужгородського прес-клубу.

Інна Сабадош, керівник Закарпатської громадської жіночої організації (ЗГЖО) «Веста» розповіла, що мета цієї акції – підвищити поінформованість закарпатців про загрози такої проблеми, як торгівля людьми, зокрема, з метою вилучення органів. Автопробіг повідомить про ризики, які постають сьогодні перед більшістю людей, особливо – молоддю, фізично здоровими особами, незахищеними верствами населення.

«Як правило, вербувальники користуються уразливим станом людей, входять у довіру і пропонують кошти за, наприклад, продаж нирки, інших органів чи анатомічного матеріалу. При цьому про ризики для здоров’я і подальшого життя ніхто не говорить, -- зазначила І. Сабадош. – Злочинці навіть практикують розміщення оголошень в Інтернеті чи шукають тих, хто тимчасово перебуває у скруті. Пропонують при цьому великі кошти, але вони найчастіше не виплачуються. Люди, прагнучи легкого заробітку, піддаються, не задумуючись про наслідки. У Харкові навіть був випадок, коли молодий хлопець продав нирку, щоб купити мопед…»

Акція «На запчастини тільки машини!» триватиме упродовж 2 днів.

29 листопада о 9.00 автопробіг стартує на площі Народній в Ужгороді і проходитиме також через міста Мукачево і Воловець. Об 11.30 автоколона зробить зупинку для інформаційної акції у Мукачеві, на площі Миру, о 14.00 – у Воловці. Крім того, учасники закарпатського і Івано-франківського пробігів зустрінуться на Торунському перевалі.

У ці дні триватимуть інформаційні акції у Великому Березному, Перечині і Сваляві. Вони висвітлюватимуть ризики і небезпеки незаконної трансплантації органів, інформуватимуть закарпатців про загрозу такого явища, як торгівля людьми.
Оксана Гуранич, головний спеціаліст Управління у справах молоді та спорту Закарпатської ОДА повідомила, що 15 жовтня цього року в Україні набув чинності новий закон про протидію торгівлі людьми. «Досі ця проблема не мала законодавчої бази окрім статті у Кримінальному кодексі і окремих постанов Кабміну, якими затверджувалися держави програми у цій сфері, -- розповіла Оксана Гуранич. – Основні напрями державної політики – це запобігання торгівлі людьми, боротьба із подібними злочинами і надання допомоги постраждалим від них».

Завдання організаторів акції – поінформувати, щоб кожен міг зробити власний свідомий вибір.

Правоохоронці все частіше виявляють осіб, які постраждали від цієї проблеми. «Наша громадська організація надає соціальний супровід постраждалим від торгівлі людьми.

На Закарпатті, на жаль, також є люди, які стали жертвою злочинців і постраждали від вилучення органів. В обмін на це вони на все життя вони отримали певні обмеження і проблеми зі здоров’ям», -- розповіла Інна Сабадош.

Автопробіг пройде 29 листопада у 10 областях України: Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Хмельницькій, Вінницькій, Тернопільській, Рівненській, Миколаївській, Харківській та Дніпропетровській за підтримки Міжнародної Організації з міграції (МОМ).

Партнери акції: Закарпатська обласна державна адміністрація, Мукачівський міськвиконком, Великоберезнянська, Воловецька, Перечинська, Свалявська РДА, Управління ОДА: у справах молоді та спорту, охорони здоров’я, освіти і науки, з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи, інформації та зв’язків з громадськістю, Закарпатський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді,  служба у справах дітей облдержадміністрації, відділ боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми ГУМВС України в Закарпатській області, Обласний центр здоров’я, Закарпатська обласна організація Товариства Червоного Хреста України, Ужгородський прес-клуб.

Для довідки: Згідно із концептуальним документом, розробленим в якості інформаційного документа для Державної цільової програми розвитку трансплантації в Україні на 2006-2010 рр., річний попит на трансплантацію нирки сягає 2500 одиниць, а на трансплантацію печінки - 1500.
         
• В Україні протягом року проводять приблизно 1000 операцій з трансплантації нирки, легенів та серця.
• Із цієї кількості пацієнтів приблизно половина вмирає.
• Лікування гемодіалізом отримують приблизно 2000 хворих, або 40 хворих на 1 мільйон громадян України.
• На території України зараз є лише 5 хірургів та 5 клінік, які сертифіковані на проведення операцій з трансплантації органів.
• На території України є лише 5 медиків, які мають необхідну нефрологічну кваліфікацію (теорія та практика застосування імунодепресантів, які необхідні для будь-якої операції з трансплантації органів).

Для вербування потенційних донорів використовують різні методи: газетні оголошення, повідомлення в Інтернеті, вербування за допомогою агентів, медиків та приватних повідомлень. Часом колишні донори органів поверталися додому та виступали у ролі вербувальників для торгівців людськими органами. В інших випадках, нові донори самі шукали брокерів та добровільно пропонували свої послуги, почувши чутки про великі гроші, які можна отримати за нирку.

24 листопада 2011р.

Теги: автопробіг, акція, насильство

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини