Угорці Закарпаття вшанували пам’ять жертв Свалявського концентраційного табору (ФОТО)

19 листопада у Сваляві пройшов мітинг-реквієм, приурочений вшануванню Дня пам’яті закарпатців – жертв сталінських репресій, що загинули у Свалявському концентраційному таборі, та солдат, що загинули у ІІ-й Світовій війні.

Угорці Закарпаття вшанували пам’ять жертв Свалявського концентраційного табору (ФОТО)

На території Свалявського меморіального парку  хвилиною мовчання світлу пам''ять про жертви нацистів, поклали вінки й квіти пам’яті:

- Жолт Фодор – консул консульства Угорської Республіки в м. Ужгород;

- Крістіна Кокаї – консул Консульства Угорської Республіки в м. Берегово;

- Ласло Майороші – провідний спеціаліст відділу у справах національностей Закарпатської ОДА;

- Андраша Балог – заступник голови Угорської Соціалістичної Партії;

- Вільмош Сабов – депутат угорського парламенту, заступник голови фракції Угорської Соціалістичної Партії;

- Міклош Гаднадь - радник фракції Угорської Соціалістичної Республіки;

- Шандор Кіш – депутат угорського парламенту партії Jobbik;

- Шандор Ковач – заступник голови обласної ради області Саболч-Сатмар-Берег;

- ЛАНЬО Іван Іванович – Свалявський міський голова;

- Георгій Уліганинець – голова Свалявської РДА;

- Іван Гартавел – голова Свалявської районної ради;

- Іштван Гайдош – мер міста Берегово, голова Демократичної спілки угорців України;

- Іштван Медвідь, Чаба Пийтер, Кароя Резеш – Депутати Закарпатської обласної ради;

- Елеонора Крец – голова Державного товариства німців Угорщини;

- Антал Шміт та Жолта Бенце – заступники голови;

- Георгій Дупка – відповідальний секретар Свалявського меморіального парку;

- Михайло Товт – голова Свалявського меморіального парку;

- Олексій Корсун – науковий дослідник, автор книги «Реабілітовані історією».

- працівники Свалявського меморіального парку;

- представники історичних релігійних конфесій.

Із болем та сумом про трагічні події згадували 1944 рік вже літні люди, які, не пізнавши батьківської ласки, так і не дочекались з концентраційних таборів своїх чоловіків та  батьків.

Цей скромний обеліск не тільки пам’ять по загиблим, він німе та скорботне нагадування нам, живим, про своє призначення на землі, свою відповідальність за долю інших.

«Позиція міської ради залишається незмінною: перед Богом всі рівні і всі мають однакові права і обов’язки» – зазначив у своєму виступі міський голова Іван Ланьо.

На завершення заходу разом із священнослужителями всіх конфесій присутні помолилися за невинних жертв сталінських репресій.

Історична довідка
 
Відразу по проходженню фронту на околиці міста Свалява пізньої осені 1944 року був спішно організований пересильний табір, до якого загнано із закарпатських сіл та міст чимало цивільних осіб – чоловіків, здебільшого угорців, нібито нелояльних до визволителів і нової влади. Без будь-якого слідства і суду сотні простих людей замучено в табірних холоді та голоді, а також закатовано та розстріляно, поскидано у великі ями вище військового цвинтаря. На місці масового захоронення останків загиблих (прилеглому до військового цвинтаря пагорбку), на згадку про угорців, невинно репресованих і замордованих сталінським режимом у 1944 — 1945 роках, в 1994 році споруджено підпорну стіну жалоби з висотною стелою. Заодно впорядковано й військове кладовище, огороджено декоративною кам’яною стінкою весь меморіальний комплекс.

За інформацією Свалявської міськради

21 листопада 2011р.

Теги: концентраційний, меморіал, угорський

Коментарі

Це я 2011-11-27 / 01:18:38
С.Ф. Вам би книгу з історії писати. Так, від лампочки. Ні про яку фронтову службу не йшлося. Всі ті хто пережив, говорили мені, що відправляли на 3-х дневні відновлювальні роботи. Забирали всіх угорців 18-50 річного віку поголовно, одні комуністи полишалися. Якби їх було призвано до чехословацького корпусу, вони пішли би воювати. Бо ті були часи, коли люди були законослухняними. А їх до Сваляви водили під конвоєм. А в корпусі Свободи хоч і була незначна кількість угорців, основу складали русини. З нашого села на мирних роботах у лагерях померло 36 чоловік, а добровольцем у боях пятеро.

С.Ф. 2011-11-25 / 23:05:41
Це я 2011-11-23 / 01:07:55
С.Ф. 00:27 Місцеві комуністи напевно знали, що буде з людьми, бо моему сорокарічному на той час дідові шепнули, щоб назвав себе русином. Дід, якому раніше ніколи не потрібно було брехати, назвався угорцем.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Так я уже чітко написав – місцеве керівництво прекрасно було ознайомлене з наказом Сталіна - у свій корпус Свобода не мав права набирати українців і росіян. До речі, цим користувалися угорці греко-католики. В деяких чехословацьких і старих угорських документах писалося, що вони віри руської (орос воллаш). І якщо хтось показував такий документ (навіть не спеціально), то його відправляли додому навіть тоді, коли він доказував, що він угорець. Ніхто не насмілювався порушити наказ Сталіна - руських не брати, бо за таке запросто могли розстріляти...

С.Ф. 2011-11-25 / 22:59:50
Це я 2011-11-23 / 01:07:55
С.Ф. 00:27 Були випадки, коли окремі люди, аби вирватися з лагеря, погодилися піти на фронт.
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Судячи з цієї репліки Ви прекрасно ЗНАЄТЕ, що всі, хто „погодилися піти на фронт” в лагеря не потрапляли – їх після нетривалої підготовки відправляли на фронт, служити в корпусі Свободи. А в лагеря потрапляли виключно ті, хто ВІДМОВЛЯВСЯ служити в корпусі Свободи і йти на фронт. Тільки з пропорціями у Вас не все гаразд. Я цією темою окремо не займався, але за даними людей, яким я довіряю, відмовилися „іти на фронт” і потрапили в лагеря - близько 7 тисяч чоловік, а ось тих „окремих” людей, які погодилися „іти на фронт” і служили у Свободи – було більше 10 тисяч...

С.Ф. 2011-11-25 / 22:26:51
Hungi 2011-11-23 / 12:41:26
С.Ф. 2011-11-22 / 22:59:33 (ц)"А чи можете Ви сказати, кого і куди насправді там сортували..?..." Для быстрого ответа привожу данные Википедии, хотя, конечно, более серьёзных источников — очень много...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ви, як і багато подібних вам офіційних угорських „істориків”, наводите дані про осіб НІМЕЦЬКОЇ національності, які до 1938 року були громадянами Угорщини і були депортовані на підставі документу, який називається „Постановление № 7161cc ГКО СССР” від 16 грудня 1944 року.
В листопаді 1944 року через Сваляву проходили виключно особи, які до 1938 року були громадянами Чехословаччини. Осіб, які до 1938 року були громадянами Угорщини в корпус Свободи НЕ брали. Відповідно таких не було і серед людей, які пройшли Сваляву в 1944 році (хіба були там випадково через помилки в списках, які складали сільські старости-бірови, але таких відпускали додому чи відправляли в Угорщину).
Стверджувати, що події в Сваляві в листопаді 1944 року є виконанням наказу Сталіна від 16 грудня 1944 року – повне безглуздя і маячня...

С.Ф. 2011-11-25 / 22:20:56
Це я 2011-11-23 / 01:07:55
С.Ф. 00:27 Не знаю, де ви черпаєте свої знання, але про призов до корпусу Свободи взагалі не йшлося. Під приводом 3-х дневних відновлювальних робіт чоловіки угорської та німецької національності, як ненадійні на думку радянського командування, були зібрані порайонно, відправлені під конвоєм до Сваляви.
- - - - - - - - - - - - - -- - - - -
Я черпаю свої знання зі свідчень очевидців, з якими я розмовляв особисто. Переважна більшість тих, з ким я говорив на цю тему (більше 10 чоловік) чітко пригадували, що вони отримали від військового комісара „папірця” на якому було написано з’явитися на вказаний там день у вказаний там час на призовний пункт, адреса якого вказувалась і мати при собі всі особисті документи (як цивільні, так і військові), комплект запасної нижньої білизни, харчів на три дні...
Тобто принаймні всі міські жителі отримали стандартну повістку, якою призивали в армію як за 10 років до того, так і через 40 років після того.
Мене також свого часу призивали в Радянську армію і я отримав повістку такого же змісту, як отримали призвані в 1944 році, різниця була тільки в тому, що в мирний час треба було мати харчів тільки на один день. Ніде і ніколи в повістках по призову в армію не писали, що тебе призивають в Радянську Армію – коли отримував повістку, в якій було написано про необхідність з’явитися в комісаріат і мати з собою харчі на один день (у воєнний час - на 3 дні), то всім нормальним людям було зрозуміло, що тебе забирають служити в армію...
Очевидно, що в отриманих у 1944 році повістках також не вказувалось, що призивають на військову службу саме в корпус Свободи...
По моїм даним, в деяких селах повістки не розносили, а щоб економити на папірцях – по традиції проводили тільки загальне публічне оголошення, але текст по суті був тим же самим. Це була самодіяльність сільських старост, які мали бронь від призову, але несли відповідальність за явку всіх мобілізованих своєю головою. Радянському командуванню було байдуже, яким чином старости (бірови) забезпечували явку людей і які казочки при цьому вони людям розказували – головне для них було, щоб була стовідсоткова явка.

С.Ф. 2011-11-25 / 21:41:50
P. jegyző 2011-11-23 / 17:12:28
С.Ф. 2011-11-23 / 00:27:59 "Після визволення Закарпаття Сталін вирішив..." Оказываеться, Сталин Ваш освободитель! Меня удивляет только одно: почему одни бандиты Вам не по душе, а перед другими преклоняетесь ?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Шановний! Я вже Вам писав – що це за манери брехати про опонента, а потім його притягати за це до відповідальності. Я вже також на цьому форумі зазначав – тільки повний дебіл може стверджувати, що він краще за мене знає, що мені по душі, а що – ні.
Не соромте своєю маячнею угорську націю. На будь-якому солідному предметному угорському форумі за заявочки такого роду Вас давно б уже забанили...

С.Ф. 2011-11-25 / 19:39:52
Це я 2011-11-23 / 01:07:55
на думку радянського командування
- - - - - - - - - - -
Ви мабуть Сталін, чи принаймні маршал Жуков... В радянській армії навіть генерали не знали думку радянського командування ... І навіть маршал Жуков інколи дізнавався про свої думки, тільки як приходив до Сталіна....А Ви тут ніби „думку радянського командування” знаєте краще за Сталіна і Жукова разом взятих...

P. jegyző 2011-11-23 / 17:31:30
С.Ф. 2011-11-22 / 22:59:33
"...ніякого КОНЦЕНТРАЦІЙНОГО табору там не було..."
Аналогичные рассуждения я где-то уже читал: кто-то отрицает голокост, а кто-то сомневается в голодоморе. К сожалению,подобных индивидов человечество всегда способно воспроизвести, без них, ведь, и названные события не призошли бы.

P. jegyző 2011-11-23 / 17:12:28
С.Ф. 2011-11-23 / 00:27:59
"Після визволення Закарпаття Сталін вирішив..."
Оказываеться, Сталин Ваш освободитель! Меня удивляет только одно: почему одни бандиты Вам не по душе, а перед другими преклоняетесь ?

Hungi 2011-11-23 / 12:41:26
С.Ф. 2011-11-22 / 22:59:33
(ц)"А чи можете Ви сказати, кого і куди насправді там сортували..?..."

Для быстрого ответа привожу данные Википедии, хотя, конечно, более серьёзных источников — очень много...
«Гражданские лица поступали в распоряжение Главного управления по делам военнопленных и нтернированных (ГУПВИ) НКВД, со своей собственной системой лагерей, аналогичной ГУЛАГу. Депортированных перевозили в транзитные лагеря в Западной Украине. Выжившие сообщают о высокой смертности в лагерях и во время перевозки по различным причинам, включая эпидемию дизентерии, плохую погоду и недостаток питания. В СССР венгры были размещены примерно по 2000 лагерям. Большая часть этих лагерей была позднее идентифицирована исследователями: 44 лагеря в Азербайджане, 158 в балтийских республиках, 131 в Белоруссии, 119 на севере РСФСР, 53 в окрестностях Ленинграда, 627 в Центральной России, 276 на Урале и 64 в Сибири.»

По непроверенной информации, один из моих дедов погиб в Самборе, якобы от голода-холода-тифа, по второму - запршивалась информация, но ответа нет ... пропавший безвести ... Может по-тихоньку открываются секретные архивы, - можно будет больше узнать ...

Це я 2011-11-23 / 01:07:55
С.Ф. 00:27

Не знаю, де ви черпаєте свої знання, але про призов до корпусу Свободи взагалі не йшлося. Під приводом 3-х дневних відновлювальних робіт чоловіки угорської та німецької національності, як ненадійні на думку радянського командування, були зібрані порайонно, відправлені під конвоєм до Сваляви. Були випадки, коли окремі люди, аби вирватися з лагеря, погодилися піти на фронт. Місцеві комуністи напевно знали, що буде з людьми, бо моему сорокарічному на той час дідові шепнули, щоб назвав себе русином. Дід, якому раніше ніколи не потрібно було брехати, назвався угорцем. Дід, як і більшість угорців, подумав що три дні поробить та вернеться додому. Йому повезло, через 13 місяців повернувся та дожив до 94. річного віку.
21:56
"Так якої вони були національності"
Відповідь проста: русинської.

С.Ф. 2011-11-23 / 00:52:57
Spectator 2011-11-22 / 23:37:19
Пан С. Федір, тобто С. Ф.! Мій батько та дід не відмовилися воювати, угорці їх просто не брали до армії: один був замолодий, інший старий...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Розсмішили... Судячи з Вашої репліки, Ви навіть собі уявити не можете, щоб під час другої світової війни Ваш батько і дід могли би воювати не на боці фашистів, а проти них...І це незважаючи на те, що я про це вже тричі чітко написав....

С.Ф. 2011-11-23 / 00:27:59
Spectator 2011-11-22 / 22:52:45
Федіре! Хочете сказати, що всіх угорських чоловіків Червона Армія хотіла брати на війну, а не знищити?!
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Після визволення Закарпаття Сталін вирішив, що Закарпаття має дати поповнення для армії в 100 тисяч чоловік. При цьому, за угодою з тодішнім чехословацьким урядом, українців і росіян (хто розмовляв по-руськи), мали оформляти в Радянську Армію. Тобто мали набрати десь 85 тисяч (приблизно) „добровольців” в Радянську Армію і десь 15 тисяч призвати в чехословацький корпус Свободи.
З 85 тисячами українців проблем не було, а з 15 тисяч для корпусу Свободи було не так просто. Свобода мав право набирати тільки тих, хто до війни мав чехословацьке громадянство, не був українцем чи росіянином, мав вік від 18 до 50 років, підходив за станом здоровя і не мав якоїсь броні. Таких на всьому Закарпатті набиралось десь чуть більше 20 тисяч чоловік, переважно угорців. Оскільки, на відміну від українців, добровольців серед них практично не знайшлося, то вирішили всіх призвати в армію просто поголовно.
Не буду про деталі, але мене цікавило би питання – Ви самі в армії служили?
Щодо Сталіна, то він мені не цімбор. Але якщо Ви вважаєте, що замість того, щоб направити на фронт воювати проти Гітлера, Сталін дуже хотів цих майже 10 тисяч угорців без усякої від них користі кормити (чи як Ви пишете – морити голодом) в лагерях – то Ви дуже недооцінюєте розумові здібності Сталіна. Але що він мав робити з людьми, які у воєнний час будучи призваними в армію – служити і воювати проти фашизму відмовлялись???

Spectator 2011-11-22 / 23:37:19
Пан С. Федір, тобто С. Ф.! Мій батько та дід не відмовилися воювати, угорці їх просто не брали до армії: один був замолодий, інший старий... А Сталін всім їм приказав зібратися на 3 дні відновлювальних робіт, але замість цього одного покалічив, іншого вбив... Почитайте дослідження пана Корсуна, буде Вам на користь! Якщо ні, наступної осені приїдьте до Сваляви, та поговорить з людьми, які пережили ті лагеря. Можливо, все зрозумієте...

Ще раз наголошую: суть тих подій у цілеспрямованому, планованому знищенні, у геноциді угорського населення, якого Ви всіляко прикриваєте, захищаєте... Більше того, виходить що ви і Голодомор заперечуєте, адже діяла та ж тоталітарна система, морили людей голодом, хворобами, стріляли в нещасних і тут і там!!!!!!!!!!!!!

P.S. Шкода, що деякі "діячи" використовують ці сторінки історії для того, щоб воювати з угорцями... Шкода, тому що вони могли б об’єднати угорців та українців, адже і перші і другі зазнали непоправимої шкоди від тоталитарного режиму. Провокаторам це, звичайно не до вподоби... Їм треба за любу ціну посварити нас... Ганьба!!!!!!!!!!

С.Ф. 2011-11-22 / 22:59:33
Hungi 2011-11-22 / 13:54:03
Правда 2011-11-21 / 21:46:11 (ц)"Не ми вас окуповували у 1939 році! Треба було сидіти вдома..." Наші діди НІКОГО НЕ ОКУПОВУВАЛИ !!! ВОНИ, ЯКРАЗ, СИДІЛИ ВДОМА НА СВОЇЙ РІДНІЙ ЗЕМЛІ !!! Цивільні люди - ні проти кого вони не збиралися воювати (С.Ф.2011-11-21 / 23:15:46(ц)"Ваш батько і дід також відмовилися воювати ...?" ВОНИ, КОНКРЕТНІ, ЛЮДИ БУЛИ НЕВИННІ за те, що політики різних країн затияли войни між собою! Крім того, Свалявський "концентраційний табір" - це був лише розподільчий пункт, де сортували людей "по можливостям" до різних радянських таборів.
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Правда потихеньку випливає назовні –
1.Йшла друга світова війна, Ви не заперечуєте, що "Ваш батько і дід також відмовилися воювати” , але по-вашому вони були НЕВИННІ, бо війну затіяли не вони, а політики... Судячи з Вашої логіки, за те, що "Ваш батько і дід також відмовилися воювати” проти фашизму, Сталін в нагороду мав їм виділити по путівці на один з кращих радянських курортів...
2. Свалявський "концентраційний табір" - це був лише розподільчий пункт.
Тобто ніякого КОНЦЕНТРАЦІЙНОГО табору там не було. І всі, хто стверджує, що там був КОНЦЕНТРАЦІЙНИЙ табір – просто брехуни...
3. А чи можете Ви сказати, кого і куди насправді там сортували..?...

Spectator 2011-11-22 / 22:52:45
Федіре! Хочете сказати, що всіх угорських чоловіків Червона Армія хотіла брати на війну, а не знищити?! За масштабами також не в тему... А про подвійні стандарти взагалі мовчите, тому що не маєте що сказати: проти угорців вам і Сталін цімбор!

С.Ф. 2011-11-22 / 22:10:36
Spectator 2011-11-22 / 10:19:06
С. Ф. "Ваш батько і дід також відмовилися воювати проти фашизму, чи вони все таки воювали у чехословацькій армії у Людвига Свободи?" Вони не воювали ні з ким: 18 річний батько вчився - мріяв вчителим стати, а дід, якому тоді було 49 років, працював на своїй землі, щоб ця мрія збулася... Хочете довести, що вони були ворогами, яких треба було знищити? Цікаво ведуть себе деякі
- - - - -- - - - - -
І я про це. Коли в 1940-42 роках закарпатців, в тому числі угорців, призивали в угорську армію і відправляли воювати на Дон, то що робили угорці з тими, що відмовлялися йти воювати? Хочете сказати, що вони були ворогами, яких треба було знищити?

C.Ф. 2011-11-22 / 21:56:42
Rusyn Val 2011-11-22 / 10:32:43
2С.Ф В корпус Свободы лиц немецкой или венгерской национальности не брали(некоторые исключения были,но это были евреи,которые имели немецкие или венгерские фамилии).Был декрет Бенеша насчет этогою
- - - - - - - - - - - - - -
Це ви про декрет від 2 серпня 1945 року? Корпус Свободи формувався на підставі цього декрету? А тоді хто служив у Свободи? Сталін видав чіткий наказ – закарпатські українці і росіяни мали призиватись до Радянської армії, а Свобода мав поповнювати резерви тільки з ІНШИХ національностей. Так хто тоді служив у Свободи? Після визволення Закарпаття в корпус Свободи влилися більше 10 тисяч закарпатців. Ніби ВСІ вони пройшли через Сваляву... Так якої вони були національності???

Ember Zolt'n 2011-11-22 / 15:49:56
Одному деду "повезло": пянные "осовободители" организовали дебош в его селе. Началась стрельба и одна пуля попалава в его руку. Через два-три дня отправка в Свааляву. Когда офицер увидел его с повязкой, отпустил (и такое бывало видимо!)
Другому можно считать, тоже повезло: ему было 48 когда отправили. Он вернулся тяжело болен. никогда не выздоровил. Умер очень рано.
Но один, другой не воевал ни на чей стороне.
Отец два года был военнопленным. Он воевал в рядах венгерской королевской армии против Сталина, против коммунизма.

P. jegyző 2011-11-22 / 15:26:44
С.Ф. 2011-11-21 / 23:15:46
"Ваш батько і дід також відмовилися воювати проти фашизму, чи вони все таки воювали у чехословацькій армії у Людвига Свободи?"

А воевать на стороне коммунистов - это почетно ?
Следуя Вашей логике, как оценить деятельность УПА ?

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини