На Закарпатті відкрито реконструйований міжнародний пункт пропуску "Бараваш-Косино"

Минулої п’ятниці, 11 травня ц.р., на українсько-угорському кордоні відбулося урочисте відкриття реконструйованого міжнародного пункту пропуску "Бараваш-Косино".

На Закарпатті відкрито реконструйований міжнародний пункт пропуску "Бараваш-Косино"З вересня минулого року по травень нинішнього активно проводилася реконструкція угорської частини пункту пропуску, профінансованої відповідно до Шенгенської угоди та завдяки спів фінансуванню з державного бюджету Угорщини. Водночас, згідно доведених Держмитслужбою України асигнувань (в сумі майже 290 тис. грн), було здійснено капітальний ремонт будівель із українського боку.

Тому, природно, серед учасників урочистого відкриття було чимало поважних гостей.

Серед них, зокрема, Міністр фінансів Республіки Угорщини, доктор Янош Вереш, спеціальний уповноважений угорської митно-фінансової служби, генерал-майор, доктор Янош Надь, Посол України в Угорщині Дмитро Ткач та Посол Угорщини в Україні Ондраш Баршонь, заступник голови обласної ради Василь Брензович, керівники митної та прикордонної служб області, інші офіційні особи, представники громадськості прикордонних районів Закарпаття та сусідньої Саболч-Сатмар-Березької області.

На офіційній церемонії відкриття, зокрема, зазначалося, що керівництво Закарпатської області Україна високо цінує зусилля Угорщини щодо розширення мережі пропускних пунктів на спільному кордоні між нашими країнами, протяжність якого становить понад 130 кілометрів, удосконалення прикордонної інфраструктури, сучасного облаштування міжнародних пунктів пропуску відповідно до високих європейських вимог.

Доречно згадати, ще 26 лютого 1993 р. в Будапешті було підписано Угоду між Урядами Угорщини та України про пункти пропуску через державний кордон, за якою пункти перетину на українсько-угорському кордоні "Дзвінкове-Лоня", "Косино-Барабаш", "Лужанка-Берешурань" та "Вилок-Тісобеч" були відкриті, як пункти спрощеного переходу.

А вже після вступу Угорської Республіки до Євросоюзу їх статус було змінено з пунктів спрощеного переходу на статус міжнародних пасажирських пунктів пропуску.

Отже сьогодні оновлений пункт пропуску "Барабаш-Косино" має статус міжнародного пасажирського руху, за винятком автобусного – з режимом роботи з 8-ми до 20 години за середньоєвропейським часом.

Відрадно, що внаслідок реконструкції його пропускна спроможність зросла більше ніж удвічі: до двох тисяч осіб та до тисячі 600 транспортних одиниць на добу.

Помітно поліпшилися і прикордонна інфраструктура пункту пропуску, по-сучасному облаштувалася й прилегла територія, що нині сповна відповідає європейським стандартом.

Принагідно слід зазначити, що міжнародний пункт пропуску "Косино-Барабаш" знаходиться дещо осторонь основних транспортних магістралей і через це, переважно, використовується для перетину кордону мешканцями с.Косино та навколишніх сіл Берегівського району Закарпаття.

Однак це зовсім не применшує вагомості значення його відкриття.

Як зазначив під час відкриття заступник голови Закарпатської обласної ради Василь Брензович: "Ми розцінюємо сьогоднішній факт відкриття реконструйованого міжнародного пункту пропуску "Барабаш-Косино", як переконливий приклад невпинного розвитку наших давніх добросусідських відносин, як новий крок у зміцненні українсько-угорських партнерських взаємин, традиційної дружби наших братніх народів, які прагнуть жити в єдиній європейській сім’ї. Мабуть у цьому – головний політичний і суспільний підсумок цієї приємної і водночас знакової події".
Владислав БИЛЬОВ, прес-служба Закарпатської обласної ради
14 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини