У Хусті подорожчала вартість проїзду

Аби проїхатися у переповнених міських «ПАЗиках», городяни замість гривні вже платять 1,75.

У Хусті подорожчала вартість проїзду

Вже майже місяць хустяни та жителі прилеглих до райцентру сіл їздять у міському транспорті за новими тарифами. Рішення про погодження вартості проїзду на міських маршрутах загального користування ухвалив виконавчий комітет Хустської міської ради. Чиновники кажуть, що пішли на такий крок під тиском перевізників. Останні звернулися до виконкому міськради з пропозицією підвищити плату за проїзд, оскільки за нині діючих тарифів робота на деяких маршрутах є збитковою. З іншого боку 75 копійок зверху не покращило якість перевезень, а лише відчутно вдарило по кишенях більшості хустян, котрі користуються міським транспортом...

Водій автобуса: " Ця галузь у нас — забута Богом..."

Підвищення ціни за проїзд перевізники мотивують збільшенням мінімальної заробітної плати, зростанням цін на енергоносії, ремонт, автозапчастини. Також, кажуть, що на цінову політику міського транспорту вплинув і негативний стан доріг.

У коментарі щодо причин подорожчання проїзду, заступник хустського міського голови Іван Фетько розповів нашому кореспондентові, що таке рішення далося не легко. Однак, Хуст міг опинитися без громадського транспорту. Принаймні, чимось на кшталт відмови возити пасажирів погрожували перевізники.

— З одного боку вимоги перевізників можна зрозуміти, — каже Іван Фетько. —Зараз через подорожчання палива, підвищення вартості запчастин і підвищення мінімальної заробітної плати доцільним є підвищення тарифу до 1 гривні 75 копійок. І ці цифри насправді є об'єктивними, а не взятими зі стелі. До того ж, основним джерелом для необхідного оновлення автобусного парку є саме оплата за перевезення пасажирів. Відтак, наше завдання — забезпечити стабільну роботу транспортно-дорожнього комплексу, зокрема, безперебійний рух автотранспорту та перевезення громадян.

За словами співробітників АТП, підвищення тарифу продиктовано не тільки зростанням цін на бензин і підвищенням мінімальної заробітної плати, але і різким стрибком цін на самі автобуси. Хоча, Хустом та навколишніми селами їздять, в основному, старенькі "ПАЗики", які, до прикладу, в Ужгороді, перевозять лише пільгові категорії громадян. Якихось мікроавтобусів, "Еталонів" чи сучасних "Богданів" тут — зась.

— І 75 копійок за проїзд нічого не вирішують,— висловив своє ставлення до підвищення тарифу пан Іван, водій одного із автобусів. — Адже ця галузь у нас забута Богом, і людьми, отож щорічно має купу збитків.

На думку водія, сьогодні в місті немає такої кількості пасажирів, аби плата за проїзд давала можливість перевізникам працювати без збитків.

Водії "забувають" давати пасажирам здачу з двох гривень...

Різницю у ціні за проїзд особливо відчули ті з пасажирів, котрі змушені користуватися громадським транспортом щодня.

— Не до радості, коли за проїзд доведеться платити значно більше,— розповідає Надія, що якраз очікувала на прибуття потрібного автобуса на автовокзалі. — Підвищення тарифів на проїзд ані трохи не змінило якість перевезень. Ми продовжуємо їздити у переповненому транспорті, а про вихованість водіїв годі вже й говорити...

У те, що, у зв'язку з ростом цін, може покращитись якість обслуговування, жінка не вірить. Каже, що такого уже давно не було. Такої ж думки й інші пасажири...

— Абсолютно не здивувало подорожчання тарифу за проїзд, але по гаманцеві вдарило відчутно, — зауважує пані Галина. — Хоча й тепер я плачу на 75 копійок більше, але не розумію їх — ціни піднімають, а дороги не ремонтують. Поки доїдеш, то розтрясе.

Як зауважує жінка, до збільшення вартості вона ніде не чула про те, що таке планують зробити невдовзі. Каже, що людей у місті про це ніхто не попереджав. Новиною це стало й для інших пасажирів, принаймні тих, котрі погодились поспілкуватись. На диво, частина хустян сприйняла підвищення байдуже: стільки, так стільки.

Повертаючись до якості перевезень, зауважимо, що до редакції "Нарцисової долини" звернулося чимало пасажирів з прилеглих до Хуста сіл Крива, Іза тощо. Люди скаржаться, що водії автобусів часто-густо не видають їм здачу з двох гривень. Мовляв, не має у мене дрібних. Але ж "дрібні" то — не клопіт пасажирів. Люди кажуть, що не тих так грошей тих шкода, як обурює таке ставлення водіїв.

Відтак, у міській раді нашій редакції пообіцяли для початку провести профілактичні бесіди з тими перевізниками, у котрих працюють такі недобросовісні водії. А якщо стан справ не покращиться, то підніматимуть питання про позбавлення таких перевізників ліцензій...


 

Павло Білецький,"Час Закарпаття"

11 листопада 2011р.

Теги: Хуст, маршрутка

НОВИНИ: Соціо

23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
» Всі новини