Цукровий діабет — не хвороба, це — спосіб життя (ФОТО)

Занадто втомлюєтесь, час від часу відчуваєте сильну спрагу та різко втратили у вазі? Сходіть на консультацію до ендокринолога!

Цукровий діабет — не хвороба, це — спосіб життя (ФОТО)

"Епідемією неінфекційного характеру" називають у світі цукровий діабет. І хоча на Закарпатті показники на захворюваність є меншими, все ж кількість зареєстрованих випадків — 30,5 тисяч осіб — вражає. Однак цю цифру сміливо можна множити на два, — стверджує начальник управління охорони здоров'я ОДА Роман Шніцер, — адже ще стільки ж людей навіть не підозрюють, що вже відносяться до категорії "діабетиків". За його словами, щороку закарпатські лікарі реєструють 2,5 тисячі нових випадків захворювання. Під час прес-конференції у прес-центрі "Закарпаття" Роман Іванович розповів, що на діагностику та лікування (в тому числі на препарати інсуліну) щороку в області виділяють 15 мільйонів гривень. Все лікування для хворих є безкоштовним. 

"Діабет характеризується порушенням обміну речовин і високим рівнем цукру у крові, в той час, як у хворого визначається низький рівень гормону інсуліну", — пояснила головний ендокринолог області Ольга Олексик. За словами Ольги Томівни, це не та хвороба, на яку можна не звертати увагу, адже нелікування закінчується одним — смертю. В кращих випадках це призводить до ампутації однієї чи обох кінцівок. "Дуже часто до нас звертаються люди, коли зробити щось уже неможливо, або практично неможливо. А в даному випадку, хоча це актуально до всіх хвороб, якраз дуже важливий час вживання заходів. І чим раніше починати лікування — тим більше шансів у людини вести спокійне і щасливе життя", — запевнила лікар. Ольга Олексик назвала чотири основні симптоми, на які необхідно звертати увагу і, у випадку їх виявлення, обов'язково навідатися до фахівців.

Отже, про підвищений цукор у крові сигналізують:
• загальна слабкість, надмірна втомлюваність;
• часте сечовиділення;
• "сухість у роті" — збільшене відчуття спраги;
• суттєве невмотивоване схуднення при хорошому апетиті.
Однак, ці симптоми можуть бути відсутні, якщо рівень цукру в крові не надмірно великий.

 Цукровий діабет буває: першого типу, який виявляється у ранньому дитячому віці (сьогодні їх на Закарпатті — 188), другого типу, котрий вперше реєструють у дорослих, та гестаційний — виникає під час вагітності. Та крім них є ще одна категорія — люди так званої групи ризику. За словами Романа Шніцера, на Закарпатті на сьогоднішній день її становлять майже 292 тисячі осіб. Це люди, що мають генетичну спадковість (хтось у родині хворіє на діабет), а також стани, що можуть спровокувати розвиток хвороби (ожиріння, хронічні панкреатити, артеріальну гіпертензію тощо). Та наскільки б важким не було дане захворювання, сьогодні медики схильні стверджувати, що цукровий діабет — не хвороба, а спосіб життя. Справа у тому, як зазначив начальник управління охорони здоров'я Закарпатської ОДА Роман Шніцер, хворим людям дуже важливо проводити профілактику ускладнень: вести правильний спосіб життя, при потребі зменшити вагу, дотримуватися дієти та самодисциплінуватися, адже цукровий діабет вимагає від людини систематичного введення певних доз інсуліну.

Аби привернути увагу громадськості до цього складного захворювання, щороку 14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. На Закарпатті також проводяться різноманітні заходи. Цього разу, як повідомили учасники прес-конференції, заходи проводитимуться впродовж двох днів — 13 та 14 листопада. У неділю відбудеться солодке свято для дітей-діабетиків, під час якого кондитер Валентин Штефаньо проведе для них майстер-клас з виготовлення оригінальних солодощів, котрі можна вживати діткам з таким діагнозом. Наступного дня, у понеділок, у шести місцях Ужгорода стоятимуть пункти перевірки крові на рівень цукру. Обстеження є абсолютно безкоштовним і триває кілька секунд. Тому, хто має намір перевіритися, наголошуємо, що такі мобільні пункти розташовуватимуться у таких місцях: площа Театральна,  вулиця Корзо, площа Шандора Петефі, площа Кирила та Мефодія, перехрестя пр. Свободи (біля "Білочки").

Того ж дня, о 12 годині, розпочнеться святкова програма, в рамках якої — ознайомча лекція стосовно проблем цукрового діабету, концерт, демонстрація фільму про життя хворого на цукровий діабет, розповідь про те, якою має бути дієта при захворюванні, виступ Сета Фрітша зі США, котрий хворіє на цю недугу з чотирирічного віку.  Крім того, присутні зможуть взяти участь у безпрограшній лотореї, а також виграти один із двадцяти п'яти сучасних глюкометрів. Люди, хворі на цукровий діабет, отримають подарунки.

10 листопада 2011р.

Теги: діабет, Шніцер, Олексик

Коментарі

Радікал 2011-11-12 / 23:16:00
Хвороба, дійсно, жахлива і підступна. На жаль не обходить і дітей. Про неї потрібно говорит не тільки один-два рази на рік, але й проводити планові перевірки здоров я населення. В будь-якому випалку своєчасно виявлену хворобу легше(і значно ешевше) лікувати, ніж застарілу. Потрібно прищеплювати думку ще з малих років, що бути здоровим престижно та економічно вигідно, і що шкідливі звички - це показник безкультур я.

Ольга 2011-11-10 / 22:29:00
Чудово, що почали звертати увагу на діабет. Але пане Шніцер, коли Ви останній раз проходили медогляд. Ваш вид далеко від здорового. Настійно рекомендую схуднути, займатися якимось спортом і здати аналізи

Макс 2011-11-10 / 19:59:00
Насправді жахлива хвороба. Бабуся в мене хворіє на неї і що можу сказати це постійний контроль. Постійне контролювання свого раціону. Мій респект, що на цю проблему звертається увагу!!!

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини