В Ужгороді на День писемності відбудеться урочисте відкриття конкурсу П.Яцика

9 листопада відбудеться відкриття Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Михайло Слабошпицький в прес-центрі "Закарпаття"
Михайло Слабошпицький в прес-центрі "Закарпаття"

До Дня української писемності та мови розпочато проведення Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка та Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, метою яких є піднесення престижу української мови та літератури у молодого покоління.

Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, започаткований у 2000 році Міністерством освіти України з ініціативи Ліги українських меценатів та Освітньої фундації імені Петра Яцика, проходить у чотири етапи серед учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів, у три етапи – серед студентів вищих навчальних закладів.

Організація та проведення зазначених етапів здійснюється під керівництвом та за участю Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Підготовка та проведення завершального етапу змагань відбувається спільно з Лігою українських меценатів. За підсумками щорічних мовних змагань та відповідно до Указу Президента України від 3 жовтня 2008 року № 899 "Про Положення про стипендії Президента України переможцям Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика" 14 найкращим переможцям фінального етапу призначаються стипендії Президента України, виплата яких здійснюється з державного бюджету. Цьогорічне урочисте відкриття XII Конкурсу відбудеться у м. Ужгороді 9 листопада – в День української писемності та мови.

Нагадаємо, Міжнародний конкурс знавців украї́нської мови імені Петра Яцика — конкурс, який має на меті утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури й традицій українського народу.

Організатори: Міністерство освіти і науки України, Ліга українських меценатів за підтримки Міністерства культури і туризму України.

За традицією, конкурс щороку стартує 9 листопада, в День української писемності та мови.

Конкурс проходить у 4 етапи за олімпійською системою: шкільний, районний, обласний та загальноукраїнський. Переможці конкурсу, крім цінних подарунків, отримують грошову винагороду (2006 року вона становила 3-7 тисяч гривень — залежно від вікових груп учасників).

Перший Міжнародний конкурс знавців української мови відбувся 2000 року.

За ухвалою Ліги українських меценатів, конкурсу надано ім'я Петра Яцика, а його дочка Надія стала почесним головою конкурсу.

Певні особливості мав VII конкурс (відкрився 9 листопада 2006 року в Чернігові). Вперше мовний марафон проходив без участі Освітньої фундації Петра Яцика (Торонто), якою керує Надія Яцик. Очолювана нею фундація зняла з себе відповідальність за проведення мовного конкурсу, бо, на її переконання, "не може українська діаспора врятувати українську мову в Україні". На її думку, це може зробити тільки уряд України.

Одним із натхненників конкурсу є виконавчий директор Ліги українських меценатів, відомий письменник і громадський діяч Михайло Слабошпицький.

25 жовтня 2010 року міністр освіти і науки України Дмитро Табачник підписав указ, яким фактично ліквідував міжнародний конкурс ім. Петра Яцика. Це рішення не підтримала українська інтелігенція та письменники (Дмитро Павличко, Михайло Слабошпицький, Іван Дзюба, Павло Мовчан, Марія Матіос, Василь Шкляр інші), котрі написали відкритого листа до президента Віктора Януковича, з вимогою скасувати рішення міністра освіти.

У 2011 р. відбувся ХІ Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. За останні роки кількість учасників конкурсу сягала 5 млн. чол з-понад 20 країн світу.

07 листопада 2011р.

Теги: Яцик, конкурс, Слабошпицький

Коментарі

ІВАН 2011-11-08 / 09:06:00
Де відбудеться і о котрій годині відкриття конкурсу?

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини