Віктор Балога: "Переводити стрілки потрібно разом з Європою..."

Міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога в ексклюзивному інтерв'ю Weekly.ua розповів про український час, європейський курс, Чорнобильську зону, справу Тимошенко і мільярди на запровадження єдиного телефонного номера служби порятунку

Віктор Балога: "Переводити стрілки потрібно разом з Європою..."

Керівник МНС ще до початку розмови зауважив, що він сьогодні все-таки "більше Балога, ніж міністр", тому розмова дещо вийшла за рамки поточної роботи Міністерства надзвичайних ситуацій. Тим більше, що нинішню політичну ситуацію в Україні багато експертів характеризують саме як надзвичайну.

Вікторе Івановичу, весь минулий місяць країна була в невіданні, за яким же часом їй доведеться жити наступні півроку. Чи то за літнім, як вирішили депутати, чи то по зимовому, як було всі останні роки. У результаті парламент скасував своє ж рішення і повернув зимовий час. В останню неділю жовтня громадяни України, як завжди, перевели стрілки на годину назад. Так навіщо потрібна була вся це метушня?

У мас-медіа з'явилося багато уїдливих коментарів про маніпуляції парламенту з часом. Особисто мені не хочеться іронізувати з цього приводу, оскільки все набагато серйозніше, ніж здається на перший погляд. І справа не в очевидній абсурдності скасування природного для країни астрономічного часу. А в тому, що парламент показав приклад вільного поводження з питанням, що зачіпають інтереси всіх українців. Запропоновані зміни в порядку обчислення часу перевертали шкереберть практично всю країну. Тому в МНС було проведено роботу з авторитетними експертами з різних сфер, їхня думка була єдиною: так званий літній час в жодному разі не можна встановлювати як основний. Усі зібрані аргументи були передані президенту і до парламенту. У результаті здоровий глузд переміг: скасоване скасування зимового часу і стало тим компромісом, про який говорили у Верховній Раді.

Чи будемо ми навесні переводити годинник?

А ось тут, як казав відомий кіноперсонаж, "поспішати не треба". Є аргументи на користь того, щоб залишити зимовий час і далі не крутити стрілки. Досить прихильників і у збереження зимового і літнього часу. На моє особисте переконання, нам потрібно бути синхронними з Європою Україна ж іде в Євросоюз. Тому, якщо Європа в останню неділю березня поки переводить стрілки, і Україні слід це робити. Втім, у нас є час, щоб всебічно вивчити всі за і проти і прийняти зважене рішення. МНС спільно з експертами вже готує пропозиції щодо законопроекту: або залишити зимовий час, або по-європейськи переводити стрілки. Але остаточне рішення все-таки за парламентом.

Питання до вас як до  політика: останні події договір про вільну торгівлю в рамках СНД, перспектива входження в Митний союз і зрив діалогу з Брюсселем, як буде розвиватися ситуація?

Те, що більшість українців хочуть йти європейським шляхом аксіома. Таку ж перспективу для країни бачить і правляча еліта. Вірю, що нинішній президент приведе Україну до Європи. Однак якщо в суспільстві залишаються найменші сумніви з приводу того, куди нам треба рухатися, слід провести референдум. Україна цим доведе, що є державою, яка реально втілює принципи демократії. Не досягнувши суспільної злагоди, країна зіткнеться із серйозними внутрішніми ускладненнями.

І я не вважаю, що діалог Києва з Європою зірваний. Параметри угоди про зону вільної торгівлі визначені, грудневий саміт не відмінено. А що стосується недавнього обміну заявами, так на те і політика з дипломатією, щоб відстоювати свої позиції. Думаю, Європа чудово розуміє українські реалії і віддає собі звіт у зролі України в континентальній геополітиці. Так само і офіційний Київ чує те, про що турбуються в Європі, і не відмовляється від діалогу. Ми йдемо туди, а не вони йдуть до нас.

Ми повинні це чітко розуміти і не зупинятися. Адаптація до світових стандартів ось наша мета. Немає підстав стверджувати, що ми змінили зовнішньополітичний курс.

Як може вирішитися проблема із засудженням Тимошенко, чи є для неї альтернатива відбування семирічного ув'язнення?

Справа Тимошенко після винесення вироку перейшла з юридичної площини в політичну. Тому й вирішитися має політичним способом, причому найближчим часом. Тимошенко вже давно не сприймається як втілення демократичних цінностей і особистої чесності. Наївно сподіватися, що проблема відпаде сама. Потрібно приймати політичні рішення, змінювати закони, робити інші кроки. Є президент, є парламентська більшість, тепер це їхня прерогатива, оскільки справа вже не в Тимошенко, а в перспективах цілої держави.

Ваша партія "Єдиний Центр" має намір йти на вибори самостійно, або піде за прикладом "Сильної України", що зливається з Партією регіонів? Яким в цілому може виявитися результат парламентських виборів?

Злиття з ким-небудь сьогодні не стоїть у нашому порядку денному. Та й про формат участі партії у виборах говорити передчасно. Важливо інше: нам необхідно продовжувати курс на асоційоване членство в ЄС. У цьому запорука демократичності будь-яких виборів, а значить і демократичності України як повноправного члена західного співтовариства. Тоді вибори будуть дійсно актуальними, незалежно від їх результатів, і суспільство повірить в їх дієвість. І тоді вже буде неважливо, яким в деталях буде виборчий закон. Якщо в його основу буде покладено рівність всіх суб'єктів, то цей крок буде позитивним для нинішньої влади.

– МНС минулого тижня оголосило про те, що має намір відновити туристичні поїздки в зону відчуження. Наскільки доцільним є розвиток туристичного бізнесу навколо ЧАЕС? Які ще проекти використання території зони ви вважаєте гідними втілення?

Доцільність викликана давнім, постійним і великим інтересом до Чорнобильської зони як в Україні, так і за кордоном. Відкрити її для вільного доступу було однією з моїх перших ініціатив після приходу в МНС. Ідею, до речі, підтримала адміністратор Програми розвитку ООН Гелен Кларк, коли приїжджала до Чорнобиля. Мета не в тому, щоб заробляти на чорнобильському туризмі. Оскільки все віддано у ведення турфірм, в обов'язки міністерства входить тільки організація перебування і забезпечення безпеки відвідувачів. Мій задум у тому, щоб люди вчені, експерти, журналісти всіх країн змогли побачити зону такою, яка вона є, позбутися від похмурих стереотипів, отримати правдиву інформацію. Це кращий засіб проти чуток і домислів. Зона взагалі дуже цікавий об'єкт. Зрозуміло, що як мінімум половина з двох тисяч квадратних кілометрів площі ніколи не стане придатною для повністю безпечної діяльності. Але навіть цю територію, не кажучи вже про решту тисячі "квадратів", цілком можна використовувати. І потрібно! Наприклад, поставити сонячні електростанції, сумарною потужністю рівні ЧАЕС, причому лінії електропередач для них вже є. Можна вирощувати ріпак: ця рослина і виводить радіонукліди з грунту, і служить біопаливом. Ще один напрямок деревина. Ми все одно рубаємо ліс у санітарних і протипожежних цілях. А його можна спалювати в спеціальних установках, це може дати 100-200 млн. ват щорічно. Ще розвиток заповідної справи та інші проекти тут існують перспективні напрями роботи для цілих галузей!

– На початку жовтня відбулася урочиста закладка першого каменя на місці будівництва в зоні централізованого сховища відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання, навколо якого досить суперечлива інформація. Проясніть, що саме і навіщо будуємо?

Це ще один аспект використання зони для концентрації та зберігання небезпечних, брудних відходів. Приміром, елементів обладнання, яке використовується в науці та медицині: в рентгенівських апаратах, при лікуванні раку. Це такі невеличкі капсули з високоактивними речовинами, тим же цезієм або стронцієм, і їх накопичилося достатньо, причому навколо міст-мільйонників. Тому, щоб повністю убезпечити жителів і екологію мегаполісів, почали будувати сховище. Ціна питання 120-125 млн. грн. Нам допомагає європейське співтовариство: Британія дала 8 млн. фунтів стерлінгів, ще 2 млн. євро виділив Євросоюз. Будує українська компанія, яка виграла відкритий тендер. Закінчити плануємо влітку 2013 року. Сховище дозволить за 10-12 років зібрати й надійно захоронити в спеціальних контейнерах всі джерела іонізуючого випромінювання. Ефект, сподіваюся, очевидний.

Зараз тільки в Києві розпочато будівництво 16 вертолітних майданчиків, і цей вид транспорту називають необхідним саме для МНС. Наскільки оптимальним є його використання у співвідношенні витрат і результату?

Вертольоти швидкий і зручний спосіб врятувати людське життя, в цьому їх перевага та унікальність. рахувати витрати потрібно, але при цьому пам'ятати, що життя безцінне. Тому будувати треба не тільки в Києві, а й в обласних центрах, великих містах. Подивіться на ту ж Росію, з її досвідом ліквідації катастроф і терактів. У них вертольоти використовуються по повній програмі. У Європі це давно в порядку речей. І ми будемо розвивати рятувальну і медичну авіацію.

Коли говорять про вертолітних майданчиках, чомусь згадується термінал у Каневі. Але для цілей МНС і медицини такі великі об'єкти не потрібні. Досить майданчики з під'їздом транспорту, куди вертоліт може безпечно сісти. Це не коштує великих грошей.

Ваше міністерство оголосило вартість проекту "112" близько 4 млрд. грн. і термін реалізації до 2015 року. Які проблеми будуть вирішені за рахунок таких істотних бюджетних асигнувань?

Названа сума орієнтовний порядок цифр. Точніше можна буде говорити після підготовки проектної документації в грудні. Winbourne Consulting, американська компанія, яка на $700 тис. від свого уряду працює над ТЕО, повинна запропонувати оптимальні рішення. Від цього і залежатиме підсумковий кошторис. Побудова системи має кілька головних складових. Потрібно створити центри "112" в регіональних підрозділах МНС. Розгорнути по всій країні телекомунікаційну мережу за єдиним номером. Утворити національного оператора "112". Об'єднати в єдине ціле диспетчерські служби різних відомств і органів влади. Навчити персонал. На все це і підуть бюджетні гроші. Важливо розуміти, що система "112" найважливіший елемент безпеки людини і суспільства в цілому. Це як all inclusive в критичній ситуації, тільки безкоштовно для споживача цієї послуги. Потрібно буде пам'ятати лише цей номер. Набравши його, людина потрапляє в диспетчерський центр і говорить про свою проблему. Решта компетенція співробітників служби "112", вони вирішать, як швидко допомогти в конкретному випадку. Надіслати медиків, ДАІ, пожежників, рятувальників.

–  Як вирішується давня болюча проблема Україні - захист населення західних областей від повені?

Справді, це залишається проблемою, і поясню, чому. В Україні висока вода заливає 165 тис. км2, на яких проживає третина населення. У зоні постійно високого ризику повеней басейни Тиси, Дністра і Прута в п'яти західних областях. Наші фахівці ведуть безперервний моніторинг погодних умов, але все передбачити не може ніхто, і не тільки у нас. Якби всі прогнози були завчасними і точними, то в світі не було б катаклізмів з людськими жертвами. Так що залишається один ефективний спосіб протидії будівництво захисних споруд. У нас вже створено їх цілий комплекс, це майже 4 тис. км дамб, понад тисячу кілометрів берегових укріплень, більше 600 насосних і компресорних станцій. Але цього недостатньо.

Більшість протипаводкових заходів проводяться в рамках державних цільових програм. Але, наприклад, у проекті бюджету-2012 на ці цілі виділяється всього 1,5 млн. грн. Через недофінансування на початку нинішнього року програму "Тиса" взагалі скасували, правда, у вересні відновили знову. Але виділення коштів знову болюче питання. Так-сяк викручуємося за рахунок ресурсів спецфонду, але це ніяк не може вирішити проблему в цілому.

ДОСЬЄ

Балога Віктор Іванович

Міністр надзвичайних ситуацій України

Народився 15 червня 1963 року в с. Завидово Мукачівського району Закарпатської області.

З травня 1999-го до червня 2001-го обіймав посаду "губернатора" Закарпатської області.

У квітні 2002-го обраний народним депутатом України. У парламенті увійшов до опозиційної фракції "Наша України", після перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах в лютому 2005-го повернувся на Закарпаття "губернатором".

27 вересня 2005 призначений на посаду глави МНС в уряді Юрія Єханурова. 4 серпня 2006-го перепризначувалися Верховною Радою України знову-таки главою МНС, але вже в уряді Віктора Януковича. З вересня 2006-го по травень 2009-го обіймає посаду керівника Секретаріату президента Віктора Ющенка.12 листопада 2010-го року  указом президента Віктора Януковича призначений головою Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Марія Старожицька, Weekly.ua

04 листопада 2011р.

Теги: Балога, зимовий час, Чорнобиль, Тимошенко

Коментарі

2011-11-08 / 21:01:00
Потяги як їздили, так і їздять, ніяка швидкість не упала. Геть кремлівську агентуру з Закарпаття онлайн!

2011-11-08 / 20:53:00
Чего добились? В расписании поездов - бардак, скорость поездов, упала. Как дальше, и что будет потом, неясно.

А всё из-за идиотов, которые привязывают к стрелкам - биоритм организма.

2011-11-08 / 20:51:00
анонім, 04.11.2011 18:32
Не чіпайте стрілки! Скільки можна знущатися над дітьми?!!!!

Что мешает делать "летний" и "зимний" график? Зимой, не переводить стрелки, и начинать занятия в садиках - на час позже?

Іван 2011-11-07 / 11:32:00
Що анонім хворий?

oleg 2011-11-06 / 15:48:00
Бачу М.Старості віддали команду "фас" аби він перевів розмову від Балоги до інших посадовців. Невже посіпаки Балоги не можуть обґрунтовано захистити свого покровителя, який кидає їм кістку, щоб висвітлити його у позитивному іміджі?? Хоча, дивлячись на Балогу це запитання виглядає більш риторичнішим.

Гарні коментатори 2011-11-06 / 11:58:00
І скільки ж Тобі заплатили щоб Ти обливав бурудом БУШКА! Що серйозний конкурент на виборах?!

2011-11-06 / 11:35:00

Я, Микола Староста з "Трьох дубів" у Виноградові, є найбільшим фанатом сайта Закарпаття онлайн. Це найкращий сайт Закарпаття, який один пише правду про свинства мого брата, заступника "губернатора"  Івана Бушка - читайте статтю "Депутатством по сирітству"

2011-11-06 / 11:35:00

Я, Микола Староста з "Трьох дубів" у Виноградові, є найбільшим фанатом сайта Закарпаття онлайн. Це найкращий сайт Закарпаття, який один пише правду про свинства мого брата, заступника "губернатора"  Івана Бушка - читайте статтю "Депутатством по сирітству"

2011-11-06 / 11:35:00

Я, Микола Староста з "Трьох дубів" у Виноградові, є найбільшим фанатом сайта Закарпаття онлайн. Це найкращий сайт Закарпаття, який один пише правду про свинства мого брата, заступника "губернатора"  Івана Бушка - читайте статтю "Депутатством по сирітству"

2011-11-06 / 11:34:00

Я, Микола Староста з "Трьох дубів" у Виноградові, є найбільшим фанатом сайта Закарпаття онлайн. Це найкращий сайт Закарпаття, який один пише правду про свинства мого брата, заступника "губернатора"  Івана Бушка - читайте статтю "Депутатством по сирітству"

2011-11-06 / 11:34:00

Я, Микола Староста з "Трьох дубів" у Виноградові, є найбільшим фанатом сайта Закарпаття онлайн. Це найкращий сайт Закарпаття, який один пише правду про свинства мого брата, заступника "губернатора"  Івана Бушка - читайте статтю "Депутатством по сирітству"

правда 2011-11-06 / 11:29:00

Я, Микола Староста з "Трьох дубів" у Виноградові, є найбільшим фанатом сайта Закарпаття онлайн. Це найкращий сайт Закарпаття, який один пише правду про свинства мого брата, заступника "губернатора"  Івана Бушка - читайте статтю "Депутатством по сирітству"

Правда 2011-11-06 / 11:13:00

Я, Микола Староста з "Трьох дубів" у Виноградові, є найбільшим фанатом сайта Закарпаття онлайн. Це найкращий сайт Закарпаття, який один пише правду про свинства мого брата, заступника "губернатора"  Івана Бушка - читайте статтю "Депутатством по сирітству"

2011-11-06 / 10:59:00

Я, Микола Староста з "Трьох дубів" у Виноградові, є найбільшим фанатом сайта Закарпаття онлайн. Це найкращий сайт Закарпаття, який один пише правду про свинства мого брата, заступника "губернатора"  Івана Бушка - читайте статтю "Депутатством по сирітству"

Мигаль 2011-11-05 / 23:01:00
s.30., Ха-ха-ха-ха... Цікаво мені просто одне, а скільки він готовий за таке крісло заплатити, бо в Обласну раду, за голос 150 грн. давав!

KK 2011-11-05 / 18:48:00
Не дивлючись на те що Балога працює сьогодні при уряді Януковича, треба його шанувати за те що він не хоче тратити свій особистий партійний ідендифікат, як наприклад Тигіпко. Він дуже мудро лишає собі місце рятунку від навал який чикає ПР, і зберігає собі місце як провідником опозиції.

s 40 2011-11-05 / 14:02:00
до s.30 та ти шо??? иды суби помиряй горячку!!!!

s.30. 2011-11-05 / 12:55:00
Віктор Балога майбутній премєр України якщо нецьго року так слідуючого.Нормальна людина державний діяч хороший менеджер бізнесмен вихована людина.

Faust 2011-11-05 / 12:07:00
Іштванам-тарасам-шміргліям-анонімам. - не "зубоскальте" своїми беззубими писками.. Віктор - сильна і розумна людина, справжній державний діяч.. Нам слід гордитись, що В.Балога - закарпатець. А щодо "стрілок годинників" - то у теперішній ВРУ завжди знайдеться не одна така-собі недовчена "надоша", яка вигавкає все і всюди про те, що їй скажуть.. Думати такій "недоші" не треба, бо вона не здатна це робити, та і немає чим треба думати... А ми, закарпатці, маємо поважати один одного і пишатись кращими нашими братами!...

??? 2011-11-05 / 10:59:00
2 шмірглі- попір , 04.11.2011 20:15

"Треба файно обгородити Закарпаття колючков ... а потом уже мож і в Европу вступати)) "

- обгородити з боку Галіції ???

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини