На "мілководному" Закарпатті, виявляється, є де займатися дайвінгом (ФОТО)

Чотири з половиною хвилини без дихання. Саме стільки перебувають під водою деякі закарпатські фрідайвери.

На "мілководному" Закарпатті, виявляється, є де займатися дайвінгом (ФОТО)

"Пірнати в Ужгороді чи на Закарпатті?" — зазвичай в'їдливо усміхаються скептики, особливо ті, котрим пощастило неодноразово відпочивати "за бугром". Тим не менше, це не вигадка. Адже, суть підводного плавання у, вибачте за тавтологію, плаванні, тобто у пірнанні на затримці дихання чи із додатковими дихальними пристроями. Звичайно, що краса підводного світу відіграє не найменшу роль. Та це не означає, що дайвінгом та підводним полюванням на Закарпатті займатися не можна. Тим більше, що у нас є дуже цікаві місця, як-от озеро у селі Дідово Берегівського району, в якому, крім щуки, судака, карпа, білого амура можна побачити ще й медуз!

Пре це у прес-центрі "Закарпаття" розповіли представники Ужгородської міської федерації підводних видів спорту та підводної діяльності, яку рік тому створили ентузіасти, аматори-екстремали. За словами Сергія Дмитрієва, голови федерації, на Закарпатті досить багато людей пірнають та займаються підводним полюванням, та зазвичай вони не пересікаються між собою. Саме тому виникла ідея створити організацію, котра об'єднала б людей за інтересами, аби вони могли ділитися власним досвідом, підвищувати рівень і навіть спільно проводити вільний час. На сьогодні Ужгородська "підводна" федерація нараховує 16 постійних членів. До речі, інформація для тих, хто бажає долучитися до членів: вступний внесок становить 300 гривень, а щорічний — 100. На час тренувань членів забезпечують спорядженням. Далі, якщо є бажання, необхідність і, звичайно, гроші, можна купити своє особисте. Комплект дайвера складається із гідрокостюму, панчох, ласт, перчаток, маски, аквалангу, ножа і пояса із додатковими вантажами. Якщо людина бажає займатися фрідайвінгом (тобто не дихати киснем із балонів, а пірнати на затримці дихання), то замість аквалангу їй видається трубка. Наші закарпатські фрідайвери затримують дихання в середньому на 2-2,5 хвилини, а деякі — і на 4,5! Підводний мисливець до комплекту фрідайвера повинен мати спеціальну рушницю (влучає в рибу стрілами, один кінець якої тримається на мотузці). До речі, тут варто відзначити, що полювання на рибу із аквалангом суворо заборонено і вважається бракон'єрством.

До речі, про бракон'єрів. Як повідомив інший учасник прес-конференції Сергій Свида, плаваючи у закарпатських водоймах, іноді можна побачити шокуючі картини. Наприклад, величезну кількість риболовних сіток. Крім того, що за їх допомогою масово знищується риба, вони становлять реальну небезпеку для людей, що плавають на поверхні, адже людина, заплутавшись у сітці, може і не виплутатися з неї, особливо, коли поруч нема кому допомогти. Як розповів Сергій, йому з товаришами вже неодноразово доводилось рятувати водойми та їх жителів, ріжучи сітки та спалюючи їх. Та якщо в цій ситуації члени федерації можуть зарадити, то інший вид бракон'єрства — рибальство з електровудицями — залишається непокараним. "Іноді пливеш і бачиш: у великій кількості мальок по дну лежить. Значить — нещодавно тут побували електрорибалки", — розповідає Сергій Свида. А нещодавно ужгородські "підводники" на берегах Ужа в Невицькому зібрали сміття: скляні і пластикові пляшки, папір і обгортки з-під продуктів харчування. Загальна маса сміття становила понад 100 кілограмів! Не менш чистим є і ужгородський кар'єр, де час від часу тренуються чоловіки. Там можна побачити колеса, рами, пляшки, велосипеди і навіть "запорожець". 

Учасники прес-конфереції наголосили, що перед тим, аби пірнати, необхідно пройти базову підготовку. Справа в тому, що дайвінг відноситься до найнебезпечніших видів спорту. Перед ним лише — стрибки з парашутом. Кожен, хто має бажання випробувати свої сили у цьому виді спорту, повинен усвідомити, що йому потрібно спочатку ознайомитися із правилами поводження у воді, вивчити основні прийоми і, як кажуть фахівці, натренувати "дихалку". До речі, спочатку навчання (перші 7 занять) проводяться у басейні, а далі людей випускають "на велику воду". По завершенню курсів видають сертифікат міжнародного зразка. До речі, вікових обмежень в даному випадку не існує: навчатися можуть і діти (з 12 років), і жінки. П'ятеро юних закарпатців уже пройшли навчання і вже звуться дайверами. Крім того, звертаються у федерацію і люди із обмеженими фізичними можливостями. Справа в тому, що їм не можна займатися іншими видами спорту, оскільки йде відповідне навантаження на м'язи та скелет, а у воді відбувається його перерозподіл. Та все ж слід відзначити, що забороняється цей вид спорту людям із захворюванням вух, гайморових пазух та гіпертонікам. І якщо вже хтось і вирішив спробувати себе у даному виді спорту, то спочатку необхідно пройти елементарний медичний огляд. Ця умова є обов'язковою.  

Наостанок Сергій Дмитрієв повідомив, що незабаром силами федерації буде проведено відкриту першість із підводного полювання, участь у якій можуть взяти не тільки члени організації, а всі, хто має навички і досвід такої діяльності. Для реєстрації необхідно звертатися безпосередньо до керівництва федерації. За словами пана Сергія, змагання відбудуться у селі Дідово, однак точну дату буде повідомлено додатково, оскільки на сьогоднішній день видимість у воді не є такою, якою вона повинна бути (хоча б 1,5 метра). Інформацію про умови і дату проведення змагань найближчим часом буде розміщено на сайті Закарпаття онлайн. Слідкуйте за нашою стрічкою новин.

03 листопада 2011р.

Теги: дайвінг, фрідайвер, риба, полювання, річка

Коментарі

ол 2011-12-04 / 23:29:49
ті дайвери то є ті самі браконьєри які ради наживи готові виловити всю рибу.в нас на каналі вже дві зими підряд нищать рибу бють всю підряд.на вудочку вже ні чого не клює лише дрібна плотва і верховодка.поза минулої зими вони вибивали по три тони риби за раз один раз приїхав буркут з рибною інспекцією то лише поговорили і розійшлися а ті далі нищили рибу.коли вже вони нажеруться ті свині

мирослав онопко 2011-11-03 / 18:34:00
о, прикольно, я пішов би! а як їх знайти?

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини