Свого тритомника Петро Скунць уже не побачить...

Петро Скунць не дожив до свого 65-річчя якихось три тижні. Уже готувалися ювілейні урочистості, та ба... В останній час письменник дуже хворів.

Петро СКУНЦЬ.
Петро СКУНЦЬ.
Узимку я заніс йому книжку «Закарпатське століття: ХХ інтерв'ю», одним із героїв якої був і він. У хвилину, коли дружина вийшла з кімнати, схудлий і висушений поет, в якому, здається, крім великих, по-дитячому здивованих очей, нічого не залишилося, несподівано промовив: «Я помираю, Сашко. У мене — рак. Мені не кажуть, але я знаю...».

Я був ошелешений новиною, адже нічого такого не чув. Ми домовилися про ще одне інтерв'ю. Не хотілося говорити — «останнє». Потім була журналістська круговерть — відрядження, статті в номер... А далі хтось сказав, що стан Петра Скунця значно покращився. Я полегшено зітхнув. І справді, у пресі знову з'явилися його дописи. Ще 29 квітня він обговорював деталі свого майбутнього тритомника, робив останні зауваги та правки. А над ранок його зболене серце впокоїлось...

Із чотирьох Шевченківських лауреатів, яких дала закарпатська література, троє відійшли від нас в останні кілька років. Олекса Мишанич, Іван Чендей... Тепер от — Петро Скунць. Петро Скунць був не просто нашим великим поетом, найбільшим із нині сущих у Закарпатті. Він був ще й трибуном, борцем, громадянином, людиною, яка не могла миритися з неправдою та несправедливістю. Коли в народу нема героїв, ними стають поети.

Його біографія звивиста і крута, як стежина в горах. У 19 років став наймолодшим членом Спілки письменників СРСР. Здавалося б, пряма дорога до вершин визнання. Та у 1971 році тираж книжки «Розп'яття» знищений за вказівкою згори. Настали вісім років забуття. Наступну книжку «Розрив-трава» врятував тільки Борис Олійник, висунувши її на здобуття Шевченківської премії. У 1989 році поет очолив Народний Рух України за перебудову — першу опозиційну організацію в комуністичному Закарпатті. Згодом стає редактором однієї з перших незалежних ужгородських газет «Карпатська Україна».

Та всього Скунця нам ще належить осягнути. І йдеться не тільки про поетичну спадщину, адже він був одним із кращих закарпатських публіцистів — есеї, статті потребують впорядкування і видання як яскравий приклад вершин крайової журналістики.

І нарешті Петро Скунць став «батьком» у літературі для десятків молодих талантів. Він благословив у світ чимало книжок. Його передмови, літературно-критичні дописи (адже довгі роки пропрацював у видавництві «Карпати», де, зокрема, писав і «закриті» рецензії) — окрема грань талановитої постаті. У час, коли літературна критика — рідкісне явище, така книжка мала би величезну вагу.

Його знали. Його любили. Його шанували. Бо було за що. А найкращою пам'яттю про цю світлу і багатогранну постать стане тритомник вибраних творів, який готується до друку, але якого Петро Скунць, на жаль, не побачить.
Олександр ГАВРОШ
12 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини