В Ужгороді відбулося останнє цьогорічне вуглеходіння (ФОТО)

У суботнє надвечір'я, 29 жовтня, в Боздоському парку Ужгорода знову зібралося кілька десятків людей, аби відчути ні з чим незрівнянні емоції, що супроводжують процес проходження босоніж кількаметровою стежкою розпеченого вугілля.

Вуглехідці не ходять "протоптаними" стежками :)
Вуглехідці не ходять "протоптаними" стежками :)

Утім, справа аж ніяк не виключно в емоціях, бо і ті, хто приходить на вуглеходіння, і його організатори ставку роблять на значно тонші духовні матерії, які дають учасникам сеансів можливість краще відчути самих себе і налагодити (чи, швидше, відновити втрачений) органічний зв'язок з оточуючим світом і поколіннями предків..

Саме тому медитативна частина таких заходів розпочинається з налагодження контакту з вогнем як одним із проявів Божественної Суті, проходить, по можливості, у вишиванках, супроводжується мелодією гуцульського "Аркану" і ритмічним скандуванням  гасла "Я сильний Духом!" , а завершується висловленням вдячності Богові, духам рідної землі і душам предків, чия допомога в налаштуванні на правильну ментально-медитативну "хвилю" – неоціненна.

Як повідомив засновник української методики вуглеходіння, голова Закарпатської обласної Асоціації здорового способу життя "Закарпатський морж" Богдан Дикий, у світі існує багато автентичних методик ходіння по розпеченому вугіллю, але українська (власне, закарпатська) не має аналогів і зараз перебуває в процесі патентування. А проте, на Закарпатті останнім часом вже появилося кілька осіб, які, нахапавшись поверхневих вражень в якості учнів пана Богдана, роблять спроби перевести вуглеходіння в русло комерції. Зокрема, областю поширюються рекламні оголошення, в яких "практикуючий психолог, спеціаліст школи Причинності, космоенергет" пропонує за гроші досвід вуглеходіння, один до одного скопійований з методики Богдана Дикого, однак без врахування багатьох його основоположних, визначальних  моментів. Через це чимало тих, хто щиро бажав відчути та віднайти себе в процесі долання природнього стаху перед вогнем, вже мали проблеми за наслідками отих комерційних шоу, влаштованих, зокрема, в Чинадіївському замку "Сент-Міклош" – хто з опіками, хто з додатковими психологічними проблемами, набутими під час нефахових вуглеходжень. Згодом, порівнявши той свій негативний досвід з практикою вуглеходіння під час сеансів Богдана Дикого, всі вонив один голос твердять, що атмосфера і енергетика тих дійств – неспіввідносні.

Шарлатани були, є і будуть, і завдання кожного – не втрапити в їх тенета, усвідомлюючи, що духовність і гроші – речі несумісні, і щось добре на вкраденому заснувати не можливо.

Ось і цього разу ті, хто прийшов на вуглеходіння на традиційне місце в Боздоському парку, не були обмануті в своїх очікуваннях і сподіваннях. У таких випадках завжди особливо цікаво спостерігати враження неофітів вуглеходіння, які щойно здолали свій страх перед кількаметровою доріжкою жевріючої грані. Досвідчені ж вуглехідці засвідчують цінність відчутого і пережитого тим, що щоразу використовують найменшу можливість очистити духовні канали, здобути новий досвід, користуючись безкорисливою ініціативністю пана Богдана, котрий власним коштом і витрачаючи власні час і зусилля подорожує останнім часом Закарпаттям, безкорисливо ділячись набутими знаннями з усіма, хто цього потребує.

Некорисливе добро повертається і самому організаторові новою якістю пізнання, що дозволяє поступово підкориговувати методологію практичних занять, щоразу її вдосконалюючи. От і цього разу у вуглеходінні взяли участь кілька діточок, а досвідчені вуглехідці освоювали практику парного і зустрічного проходження вогняною доріжкою, танці на вугіллі і баторазове безперервене – туди-назад – проходження. Останнім рекордом стало безперервне 6-разове проходження по 6-метровій доріжці (для початківців ця доріжка була коротшою), тобто, як не важко порахувати – безперервні 36 метрів, подолані босоніж по розпеченій грані (яким, завважмо, передували багаторазові ходіння в межах цього ж сеансу). Схоже, і цей рекорд не буде останнім...

Наступного тижня Богдан Дикий організовує вуглеходіння в Мукачеві. Далі, каже, зарядять листопадові дощі і "розганяти хмари" нема смислу і потреби. Адже надходить сезон "моржування" і чимало хто з закарпатських прихильників нетрадиційних, але перевірених способів оздоровлення вже відкрив його в холодних осінніх водах Ужа та Латориці.

А вуглехідці, спраглі за зиму за старими-новими відчуттями, зберуться знову навесні.

Може, тоді серед них вже будете й ви?..

30 жовтня 2011р.

Теги: вуглеходіння, розпечене вугілля, Богдан Дикий, морж

Коментарі

Олег Диба 2011-10-31 / 21:24:00
Пані Ольго, дуже радий вас тут читати... ))

І дякую на доброму слові. Колись, коли буде трохи більше часу, напишу краще...)

Ольга 2011-10-31 / 20:26:00
Браво, Олеже
Нарешті хтось відкрито написав про вуглеходіння Це не тільки перемога над своїми страхами ( хоч це також), а повернення до своіх витоків, до своїж найглибших коренів, де шанували предків і поклонялися їх духам,а не чужинським богам, де є тільки гріх і страх
Справжня українська дохристиянська релігія була світлою, радісною, де молодь навчалася шанувати укр звичаі і обряди, де було єднання із Матірю Землею, Сонцем, усім живим Де людина була Єдиною із навкіллям, а не ''завоєвателем і покорітелем ''
Слава Україні

Словянин 2011-10-31 / 20:17:00
KK, 31.10.2011 06:53
Пане ОД: було б цікаво прочитати щось більше про світогляду п.Дикого. Напевно він знанна людина, але не всім...помогло б більше познайомитись зі філософією прихильників цього руху, щоби глибше було б зрозуміти смисл статті...(але ваша коротка відповідь в низу уже трохи помогло, дякую).
На жаль, прочитати щось самодостатнього із світогляду Дикого Вам не вдастся, при всій повазі до пана Богдана. Протягом століття ураїнців занадто сильно пошматували. Тим не менше, окремі мислителі від окремих західноєвропейських народів, а також руського народу розвивали філософську думку, яка Вас хвилює. При нагоді представлю цілий список самостійно мислячих людей.

Горянка 2011-10-31 / 19:36:00
Дуже шкодую, що ні цього разу ні на Покрова не мала можливості пробігтися іще раз тією вогняною доріжкою. Богдан молодчага.

Словянин 2011-10-31 / 19:29:00
Пан Дикий свідомо чи не свідомо продовжує гарну українську словянську традицію

О.Д. 2011-10-31 / 11:26:00
Пане КК, в планах - створення блогу громадської організації "Закарпатський морж" на сайті Закарпаття онлайн. Там, сподіваюся, все буде розказано детальніше.

KK 2011-10-31 / 06:53:00
Пане ОД: було б цікаво прочитати щось більше про світогляду п.Дикого. Напевно він знанна людина, але не всім...помогло б більше познайомитись зі філософією прихильників цього руху, щоби глибше було б зрозуміти смисл статті...(але ваша коротка відповідь в низу уже трохи помогло, дякую).

О.Д. 2011-10-31 / 00:01:00

Пане КК, традицій вуглеходіння на Закарпатті як таких не було, їх освоїв в руслі своїх оздоровчих практик пан Богдан Дикий. Але, що суттєво, він розвинув їх на акценті єднання з рідною землею, культурою, відчуттям зв'язку з предками. І це повертає в наше життя цілий пласт дохристиянської українськості - багатий, кольоровий, органічний у своїму світобаченні та світовідчутті. І це надзвичайно добре...

О.Д. 2011-10-30 / 23:57:00
Demon Killer, 30.10.2011 16:09
Я не сприймаю філософії "контакту з вогнем як одним із проявів Божественної Суті")..., але факт залишається: люди ХОДЯТЬ БОСОНІЖ по гарячому вугіллі
----------------------------------------------------------------------
У кожного своя дорога до Бога...))

А за добрі слова - вдячність. Ці люди справді на це заслужили.

Зрештою, вуглеходіння може стати справжньою (навідміну від багатьох несправжніх, роздутих) туристичною родзинкою Закарпаття. Якщо об'єднати вуглеходіння з фаєр-шоу і ще якимись атракціями, то, в цілому, це може бути гарний "вогняний" фестиваль.

Зрештою, це чудово було видно на фестивалі "Купальська містерія", коли до вуглеходіння доєднали пускання зі схилу в річку палаючого колеса і свічки на воді.

Дух, духовність, долання страху і методологі я оздоровлення - окрема велика тема...

Досвід 2011-10-30 / 19:44:00
Молодці!
Все наше життя складається із маленьких перемог над собою. Іноді треба докласти більше зусиль щоб перебороти внутрішній страх перед невідомим. Вуглеходіння прекрасна методика духовного і фізичного вдосконалення.

LTZ 2011-10-30 / 18:43:00
Яка різниця хто що сповідує, гоовне люди вчатся контролювати своє тіло та свій дух.

KK 2011-10-30 / 16:26:00
Чи ж цей процес (вуглеходіння) 'важливе' чи 'успішне' для когось, це питання особливості. Але я не бачу ніякої причини приховувати коріння і історії цього соціального (релігійного?) руху на закарпатті?

Звідки воно взялося, коли воно почалося, чи є
якась організація яка займається цим всім, і чи вона пропагує ще якісь 'альтернативні' духовні ціності??



Demon Killer 2011-10-30 / 16:09:00
Я не сприймаю філософії "контакту з вогнем як одним із проявів Божественної Суті" та інших подібних речей, які проповідують такі нетрадиційні групи (це ж стосується і Болгарії, Індії тощо), але факт залишається: люди ХОДЯТЬ БОСОНІЖ по гарячому вугіллі. Це , без сумніву, досягнення. І, думаю, не так важливо, чи має це вуглеходіння підгрунтя на Закарпатті, чи прийшло до нас невідомо звідки. Навіть якщо пан Дикий його придумав сам, це у будь-якому разі успіх.

KK 2011-10-30 / 15:46:00
П. Олеже - Але ж чи справді 'вуглеходіння' має якесь культурне/історичне підґрунтя на закарпатті? Цікаво, коли і як це 'суспільне явище' появилося на закарпатті, чи це якесь 'соціальне' позичення з іншого культурного світу??....

Іван до аноніма 2011-10-30 / 15:43:00
Всіх не знаю, Але Дикий і Яхвак. Люди сильні і порядні.

2011-10-30 / 14:36:00

Невдаха це той, хто з-під тишка, гадісно, під ніком пробує обгадити те, на що сам не здатен за недолугістю...))

Р 2011-10-30 / 14:17:00
Зборище невдах

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини