Ірина Надворна: «Мій логос чистий мов лотос»

Творчість Ірини Надворної - феномен сучасної молодої української поезії. Феномен радше не в змісті видатного, бо про видатне не хочеться говорити зарано, а в змісті того, що дуже рідко трапляється.

Ірина Надворна: «Мій логос чистий мов лотос»У багатоголоссі постмодернових ліричних текстів так рідко виловлюєш кавалок думки або роботу зі словом, що тексти поетки при їх освоєнні здаються просто-таки непролазно щільними, наче набої в патронташі. І головне в цьому - що ці набої вистрілюють.

Напевно, таке порівняння приходить не просто так, адже кожен вірш Надворної - це наче перестрілка з світом, з своїм внутрішнім "я", зрештою, з усталеним світосприйняттям, замуленим і засможеним заяложеними буднями, спроба привернути увагу до чогось, небайдужого ліричному герою поетки.

Ірина Надворна, незважаючи на свій надзвичайно юний вік, вже настільки присутня у словосфері Закарпаття, що здається, ніби вона була тут завжди.

"Рухопис" - це від неї. "Інформаційний привид" - це від неї. "Мій садомазохист" - це від неї. "Інтелектуалет" - це від неї. "Люблюз", "Прокрустова лажа" - це теж від неї.

"Мій логос чистий мов лотос" - каже Надворна, і це правда. Бо не йдеться про жодну еквілібристику словом, а лише про пильне і трепетне відкриття-відкривання його глибинних змістів, метаморфоз і відтворень.

Це надчуттєве відчуття морфем і словоформ робить талант Ірини Надворної абсолютно унікальним. Унікальним не в сенсі "НАДзвичайним", а в сенсі "НЕповторним".

Слово в її письмі оживає, міниться барвами, брунькує і проростає новими змістами, такими природними і такими несподівано-звичними, що одразу знаходить собі місце в лексиконі сучасної доби.

"Так позитивно// поза зоною досяжності// позасинає світ // поза селом",  "Випадає негода й нагода//Постаратись не постарітись, //але подорослішати", " Вірші - молитва всує//білів у самотність міст //believe, вона є, існує// вір, she еxists"... її хочеться цитувати без кінця, але вирвана цитата - це лише цитата, а вірші Надворної - це як обшліфований морем камінець - приємні на дотик, пахнуть і мають вагу.

І "текстСтильна проМисльСловість" (2008), і "Данина Modi" (2010) - це ходіння "по рядок":


Ось і осінь

Літально-летальна

Я у ній

унікально розчинна

Через те я

усіх унікальна

Провулок...

Нічний, нічийний...

 

Зіпсований -

весь у псах

Засмічений,

що аж верне

Засмучений,

як монах,

пізнавши

in vino inferno

 

Провулок...

І хто б що не верз

І чия би не

стрі´ла стріла´,

я подужаю все

Who cares!

Наші душі -

це антитіла

 

Ось і осінь

Повзає повз

згабок листя    

і ленту згадок

Я крокую. Куди?

Who knows!

Та мабуть по рядок.

Порядок

 

Бо цинічний

сценічний номер

проживаючи

день у день

щось підштовхує до

game over

А рятує лиш

overgame

 

Данина Моdі - це алюзія. Бо Модільяні таки присутній не лише на обкладинці її книжки, а й у її світобаченні і світовідтворенні.

Вона й сама наче з його картин - уособлення і відтворення того чару, який вловити вдається тільки одиницям вибраних.

Але цей чар не заважає читачеві відчути її іронічно-глузливе прискіпливе ставлення - до світу і до себе:

 

Займаюся нерухомістю

Колапс

Щось ти рано, тиране

Колапс

Щось ти радий тирадам

Я ж ними зцілилась не повністю

 

Кап-кап - мій мейкап

А серце -

Лиш м"яз, що вдавав хороброго,

Що плутав добро та добриво

Щемить

(іще мить, не сердься

 

Бо зробиш із мене

Генія

Тобі те вже майже вдається)

Так пізно усе пізнається

І не в порівнянні -

В сравнєнії

                  

Поезія Ірини Надворної - як нашептана мольфаром вода: питомі прадавні звукосполучення, а діють зовсім по-иншому.

Критики ше скажуть і про свіжі рими, і про плоть тексту, і про стиль, і про "постмодерністський коктейль із пародії, іронії, десакралізації, розвінчування, змішування стилів, зламування кодів" (С.Федака).

Я не критик. Я просто хочу сказати: зустрічаймо! До нас прийшов Поет!

Галина Малик, Буквоїд

28 жовтня 2011р.

Теги: Надворна, вірш

Коментарі

Руслан Скоблей 2012-09-12 / 01:16:11
Щодо Надворної... Чудова поетеса і прекрасна дівчина: людяна,НЕньюйоркська, і НЕзверхня. Щодо віршігівна: авторка тих слів видається ПОверхевою особою. На тему "Моді": вишукано і легко(від Шаповалової був би Тобі респект:-)). Для розуміння постмодерністичної літератури варто мати чималий масив знань.Це до пустих коментарів. Ірині. Радий чути про Тебе і привіт з Відня!

Галина Малик 2012-02-21 / 14:24:14
Ні, пане Михайле, це не до Вас. Той Міша знає, кот рий мовчить...

Махайло Фединишинець 2012-01-02 / 02:40:10
Пані Галинко,я лише рівно через два місяці випадково (!)прочитав ваш комент. Маю кілька серйозних підстав вважати, що ви звернулися саме до мене (до речі, правильно "Мишо"). Я - заздрісник? Се новина для мене... Повірте, на "ЗакОнлайні" я маю лише один нік - і той прозорий, як вода в криниці. Я в студентські роки захоплювався поезіями, приміром, Андієвської, Бойчука й Рубчака. До чого веду? Ірина Надворна - талановита, самобутня поетка, з добротним потенціалом...

Галина Малик 2011-11-01 / 10:31:00
ДО "для необізнаних" : Міша, будь ласка, конкретно цитати, імена, Такі заяви просто так не кидаються. Ох, яка, виявляється, підступна Надворна: вивчила нью-йоркську школу і викрала у неї всі знахідки! Нічого, ми її викриємо в плагіаті. А вам я раджу не ховатися під різними ніками, а взяти один - "Заздрісник". Заздрість - страшга штука. Вона виїдає в людині серцевину, залишаючи саму шкаралупу...

Ужгороду 2011-10-31 / 21:25:00
Ірину Надворну любили б, якби вона була людяною, привітною і не зверхньою!

Ужгород 2011-10-31 / 18:48:00
Вірші гарні. Не забувайте, що це молода дівчина. І вона тільки починає свою літературню стезю. А ви вже судити її, як сивочолого класика, який вже все сказав.

Якось придбав перші збірки Ліни Костенко. Далеко їй до відомих нині всім її поезій. Галина Малик цілком має рацію: важливо помітити той росточок, з якою вродять рясні плоди.

Ірина Надворна саме з таких.

марина 2011-10-31 / 16:17:00
вибачайте, але вірші гівно

Словянин 2011-10-30 / 11:44:00
Погоджуюся з паном Баклажаном. Додам до сказаного, що т. зв. постмодернізм - класичний вияв антикультури - є штучним, неорганічним, інородним тілом не лише для Болгарії, але і для України та інших європейських народів. Це нагадує абстрактний живопис - багнато шуму з нічого.

без образ 2011-10-30 / 09:03:00
"Я не критик. Я просто хочу сказати: зустрічаймо! До нас прийшов Поет!"

Пані Малик, так розумію, що ви звертаєтеся до суспільства, аби зустріло "поета"? Правди ніде діти: суспільство зустрічає того поета, митця, котрий є світлом, Прометеєм для людей. Розуміють свою місію у суспільстві. До таких належать, до прикладу, Франко, Ліна Костенко.

Будьмо об"єктивними, а не багатослівними.

Пан Баклажан 2011-10-29 / 21:02:00
"прихильнику" - зачот.
Постно-модерністські вірші пише не гірше, ніж будь-який представник сучукрліту.

Ось цікавий діягноз, винесений сучасній болгарській літературі. Як на мене, його ж можна приписати й нашій:

"Что такое болгарский постмодернизм? Совершенно запоздалое явление, если вспомнить то, что произошло в начале прошлого века во Франции, скажем. Сейчас у нас преподносятся как последний писк моды произведения и эксперименты, которые родились век назад на Западе. Это считается очень оригинальным. А на самом деле это недоизжитое детство. Вся наша литература, да и, наверное, не только наша, но и балканская литература вообще, страдает комплексом неизжитого детства. Это такая детская болезнь... К сожалению, все наше развитие происходило ненормальным образом.

Постмодернизм, на мой взгляд, - это не литературный процесс. Он искусственно привнесен в Болгарию. Он неорганичен для нас по духу и поэтому распадается внутри себя; писателей-постмодернистов у нас мало, и их никто, кроме самих же постмодернистов и их переводчиков, не читает..."

Георги Борисов о литературном процессе и жизни в Болгарии

Не дуже гарний хлопець 2011-10-29 / 18:59:00
Симпатична дівчина Ірина зробить значну послугу українській літературі, коли вийде заміж, створить гарну сімю, народить не менш стмпатичну дітинку.

Грубіян 2011-10-29 / 18:44:00
сорри, 29.10.2011 15:26
2Грубіян, 29.10.2011 15:19

Може вам так здається через те, що ви просто не виросли з примітивної тваринної фізіології до вищої духовної якості?..
Чесно кажучи, приємніше споглядати зовнішність цікавої дівчини, аніж влізати у муть новомодних жанрів.

Для не обізнаних! 2011-10-29 / 16:26:00
"Рухопис" - це від неї. "Інформаційний привид" - це від неї. "Мій садомазохист" - це від неї. "Інтелектуалет" - це від неї. "Люблюз", "Прокрустова лажа" - це теж від неї. - вирвано з контексту....

Пані Малик помиляється, бо всі ці неологізми давно вже на озброєнні у поетів-емігрантів. Їх придумала нью-йоркська школа поетів!

сорри 2011-10-29 / 15:26:00
2Грубіян, 29.10.2011 15:19

Може вам так здається через те, що ви просто не виросли з примітивної тваринної фізіології до вищої духовної якості?.. )))

Грубіян 2011-10-29 / 15:19:00
Зовнішність Ірини Надвірної значно привабливіша, ніж її творчість.

поЧитатель 2011-10-28 / 23:03:00
умнічка

Олег Диба 2011-10-28 / 22:02:00
Буду лаконічним: я є палким прихильником поетичного таланту Ірини Надворної. Як філолог за освітою отримую величезний кайф від її володіння словом

прихильник:) 2011-10-28 / 21:42:00
Мого пегаса вчора вкрав "лексус",
Докурю сьогодні - матиму сексус.
Дочитаю вірша, посаджу фікус,
Іра, ти не ідеал, але мій плюсомінус.

56 2011-10-28 / 18:20:00
Поетку?! - в iнтелектуалет!!

бовван 2011-10-28 / 17:55:00
Пані Малик, так розумію, що у особі Надворної Україна матиме продовжувачку Лесі Українки, Ліни Костенко?!!!!!!!! Це так?

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини