Ужгородці боргують майже 7 млн. гривень за утримання будинків і прибудинкових територій.

На вже четверговій прес-конференції перший заступник міського голови Володимир Бобков акцентував увагу журналістів на найбільш актуальних міських питаннях.

ХАОСУ ЗІ ВСТАНОВЛЕННЯМ АВТОНОМОК БУДЕ ПОКЛАДЕНО КРАЙ

Як ми вже повідомляли, виконком Ужгородської міської ради ухвалив рішення про те, що будинки, які на 80 % забезпечені автономним опаленням, від центрального теплопостачання від’єднуються. (Перелік таких будинків ми подавали на стор. «Ратуша» за 28 квітня. — Авт.). Відповідне рішення міськвиконкому передане в Закарпатгаз, а також у житлово-експлуатаційні організації. Газовики невдовзі мають надати технічні умови на ці будинки. Відповідна робота зі встановлення автономного опалення тут проводитиметься надалі, й до жовтня, є сподівання, буде завершена в комплексі (з висновками, чи потрібно збільшувати діаметри труб).

Наразі накопичилося понад 700 заяв від ужгородців на встановлення систем автономного опалення й вони продовжують надходити. Управління міського господарства їх систематизує поадресно. Не виключено, що на кінець травня дозволи на встановлення автономного опалення отримають також у тих будинках, звідки надійшла максимальна кількість заяв, й уже проведені певні роботи з підготовки житла до переведення на індивідуальне опалення. Таким чином, порівняно з минулим роком процес переходу на індивідуальне опалення з дещо хаотичного набуває організованого характеру, що є необхідним, адже це створює певні труднощі з утриманням водогону, каналізації, особливо за умов суворої зими, й вимагає відповідного комплексу заходів.

ЖРЕРИ ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ! ОДНАК ТІЛЬКИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ

Тарифи на утримання будинків і прибудинкових територій буде змінено, звичайно ж, у бік зростання. Чим це обумовлене? Тарифи не переглядалися кілька років, за цей час мінімальна заробітна плата зросла майже удвічі , на 15—20 % плата за електроенергію, змінилася система оподаткування — комунальні підприємства перейшли на сплату ПДВ у розмірі 20 % (раніше був фіксований податок 10 %), зросла вартість матеріалів тощо. «До 400 тис. грн. становлять збитки підприємств від неоподаткованих тарифів. Згідно з законодавством, якщо цей період затягнути, то різницю в тарифах буде виплачувати міська громада в цілому, а це аж ніяк не є соціально справедливим, — наголосив Володимир Олександрович.— Тому майже місяць управління економіки й управління міського господарства серйозно працюють над цим, визначили, які саме види послуг залишаються, адже згідно з постановою Кабміну їх може бути 26. Ми визначили 12 основних послуг. Серед них прибирання прибудинкової території, прибирання підвалів і дахів, технічне обслуговування внутрішньо-будинкових систем (тепло-, водопостачання), боротьба з гризунами й комахами, поточний ремонт різного роду конструкцій, що є в будинку, підготовка житла до зими, ремонт і обладнання дитячих майданчиків у мікрорайонах» (два останні пункти нові. — Авт.).

Як запевнив п. Бобков, усі ці дванадцять основних позицій та їхній кошторис будуть оприлюднені. На громадські обговорення вирішено винести такі розцінки: 66 копійок за кожний квадратний метр для впорядкованих будинків з ліфтами, 62 копійки для будинків без ліфтів та 25 копійки за квадратний метр для будинків без каналізації. Ці цифри не є остаточними, пропозиції будуть подані для висновків Антимонопольного комітету, профспілок, управ-ління з ціноутворення ОДА, й на кінець червня питання виноситиметься на засідання міськвиконкому, де набуде чинності.

До слова, на сьогодні борг населення з цього виду комунальних послуг в Ужгороді становить близько 7 млн. гривень.

Місто спроможне провести капітальний ремонт даху або внутрішньо-будинкових транзитних мереж, інші ж послуги ( їхній перелік поданий вище. — Авт.) можливі з коштів за утримання будинків і прибудинкових територій. Найближчим часом розпочнеться укрупнення житлово-експлуатаційних підприємств, кількість ЖРЕРів з десятка планується зменшити вдвічі. Щодо відповідальності ЖРЕРів за якісне надання послуг, то вона визначена в угодах між ними та мешканцями будинків й домагатися її можна в судовому порядку.
Людмила Сушко, РІО
11 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини