Сергій Федака. З’їзд письменників: ні бе, ні ме, ні кукуріку

У Києві відбувся 6-й з’їзд Національної спілки письменників України. Із 1800 членів спілки на нього було обрано щось із 360 – більше не вміщалося у тому залі, де проходило зібрання. Закарпатців приїхало шестеро.

Сергій Федака. З’їзд письменників: ні бе, ні ме, ні кукуріку

"Зірок" найпершої величини було зовсім не багато – ні І.Драча, ні М.Матіос, ні В.Шевчука, ні А.Куркова, не кажучи про найбільш відомих сорокарічних. Тільки під кінець з'явився Д.Павличко. Взагалі, вік делегатів був в основному від 50 років. Серйозної розмови не вийшло, хоча поговорити було про що. Звичайно, спілка – це сталінський колгосп, яка не може зараз існувати за тією програмою, котру вклали у неї при створенні. Але і створити якусь альтернативу цьому тоталітарному породженню поки не змогли – ні Асоціація українських письменників, ні тим більше дрібніші структури такими не стали. Спілка продовжує існувати по інерції. Свого часу вона була головним середовищем, в якому зародився Рух, потім помаранчеве рушення. То ж і досі Спілка розглядається багатьма як певний політичний інструмент. На початку з'їзду навіть створили редакційну комісію. Явно передбачалося прийняття якихось відозв, але до них так і не дійшло. Коефіціент корисної дії від подібних відозв зараз близький до нуля – письменники просто не мають належного авторитету, аби до них прислухалися. Влада була представлена на з'їзді аж на рівні радника міністра культури. Все – далі вже падати нікуди. Інколи з'їзд просто нагадував ліквідаційну комісію. В принципі було весело – але як на гуцульських поминках, бо трупний запах вчувався дуже сильно.

Так, письменництво в сучасній Україні ще зберігає певний статус. Не можна сказати, що він надто високий. Він, навпаки, залишковий, але він ще є. Сформувався він у ті далекі десятиліття, коли книжка була дешевою, масовою і доступною, рівень життя пересічного громадянина значно вищим за нинішній, бібліотечна і книготоргова мережа – у багато разів ширшою, а читання було однією з головних форм дозвілля, причому дуже престижною. Нічого цього зараз немає. Минулого року робилися спроби реанімувати читацький інтерес до сучасної літератури через створення хітів і досить грамотну, професійну розкрутку їх. Ідеться про книжки Ліни Костенко і В.Шкляра – дуже несхожі між собою, але таки резонансні. Вони показали, що інтерес можна відроджувати, але для цього потрібні планомірні зусилля великої кількості людей. Жити же рештками колишньої популярності, що вряди-годи збереглася ще з радянських часів, уже неможливо. Тому Спілка  мала би еволюціонувати у бік літературної агенції, яка працювала би на авторитет кожного зі своїх членів і всієї громади в цілому. На жаль, на з'їзді про це не йшлося.  Типові виступи з регіонів зводилися до того, що нам не вистачає грошей на електрику в обласному письменницькому офісі, то давайте поділимо ті копійки, які є на центральному рахунку, між областями, тоді цю зиму зможемо пережити. На жаль, наші письменники – плоть від плоті нашого суспільства, тому там ідуть такі де процеси дебілізації, як і всюди. Але оскільки ми на виду, то ту тут маразм кидається у вічі найбільше.

Видається, що зараз магістральним шляхом розвитку письменництва є не так політизація, як професіоналізація. Політичні заяви від письменників ніхто не хоче слухати – це їхня приватна позиція, до якої масам зараз байдуже. Якщо маси чогось і чекають від письменників, то це якогось цікавого чтива, котре давало би поживу серцю і розуму. Якісь політичні позиції зараз можна виявляти тільки через художні тексти, але не через прямолінійні заяви – останні не сприймають. То ж іншого щляху, ніж професіоналізація письменницької роботи, підвищення авторської відповідальності перед читачем, іншої альтернативи просто немає. Продукувати отой політичний фольклор, який був у 2004-2005 роках – це тупцювати на місці і остаточно втратити будь-яку перспективу.

Про це вголос не мовилося, але десь підсвідомо це відчувало більшість делегатів. Проте до рішучого розвороту Спілка виявилася так і не готовою. Головним питанням було, звичайно, вибори першого керівника. Результати:  за чинного голову В.Яворівського 148 голосів, за його альтернативу – голову столичної організації В.Баранова – 156. Ще якась кількість проголосувала проти всіх, чиїсь бюлетені були недійсними, хтось проголосував за третього у списку Л.Талалая. У результаті  необхідні 50% плюс один голос не набрав жодний з двох реальних кандидатів. Провести же другий тур виявилося неможливим, оскільки цілий ряд делегацій, кинувши свої бюлетені до урн, зразу же поспішили на поїзд. Було заявлено, що десь через місяць доведеться зібратися знов, аби проголосувати вдруге. Але не виключено, що цей термін і затягнеться. Наразі ситуація патова, бо крісло голови – це електричний стілець. Ніхто із справді потужних фігур туди не рветься. Письменницька громада чекає від нового голови, аби він  встановив певний статус-кво із владою і зайнявся пропагандою літератури. Останні десять років голова поєднував свій мандат із депутатством у Верховній Раді. Після виборів-2012 цього вже не буде. Щоб за нинішніх умов до парламенту пройшов якийсь письменник, цього  просто неможливо уявити. Кампанія буде дуже дорогою, то ж на прохідні місця братимуть тільки людей, здатних самофінансуватися. Взагалі, менше, ніж через рік політичний ландшафт стане зовсім іншим. Нині у парламенті є кілька членів Спілки, вони нічого особливого для стимуляції літературного процесу там не вчинили, але формально письменники там все-таки представлені. Через рік цього вже не буде. Якщо письменство і далі переоцінюватиме свій вплив на політичну ситуацію, воно може втратити  взагалі усе. Боюся, що саме до цього і йдеться.

Сергій Федака, Час Закарпаття

22 жовтня 2011р.

Теги: письменник, з'їзд

Коментарі

Мирослава Мацо 2011-10-26 / 13:16:00
Чудово, Сергію! Було б вже ліпше "ко, ко, ко..." :)

Оросові 2011-10-25 / 13:51:00
Нас було шестеро... Беремо кількістю, позаяк з якістю тугувато й тупувато...

Пан Баклажан 2011-10-23 / 14:58:00
Мамма мія, 1800 членів Спілки, + нечленів, певно, стільки ж - а читати немає чого...

На днях зайшов у мукачівську книгарню (що в Ратуші), беру в руки всіх цих карп - нудить, ні, че не читатиму я оціх перекривлянь російського суржику, матів та описів їхніх злягань. Розумниця Забужко, вочевидь, не для моїх мізків - бо то скільки б часу треба витратити, аби осилити її талмуди?
Думав купити щось з Федаки (чесне слово, а саме - його детектив про Унгвар 17-го століття), а отут облом-с: закарпатьскої літератури в мукачівській книгарні взагалі нема...

Ноу коментс, як кажуть бездуховні янкі

Кришеник 2011-10-23 / 12:30:00
Здалеку це виглядає як черговий пленум ЦК КПРС. І на чолі цієї реліктової радянщини (СПУ) збанкрутілий Яворівський як пародія на Леоніда Ілліча Брежнєва. До повного маразму вже недалеко.

Таня 2011-10-23 / 09:09:00
Пане Сергію, з вашими висновками повністю згідна. На жаль, більшість українських письменників не розуміють своєї місії у суспільстві. І їхні книги не те що купувати не хочеться, а брати задарма. На щастя, ви до таких не належите. Ваші книги читаю і черпаю з них багато корисного. Бажаю вам подальших успіхів на ниві літератури.

KK 2011-10-23 / 03:37:00
'В принципі було весело – але як на гуцульських поминках, бо трупний запах вчувався дуже сильно.'

п. Сергію, сміявся пару хвилин коли це прочитав! Можна написати хотя маленький, суріалістичний сюжет кругом цеї ідеї??...

А щодо втрати культури книжок, то це буває кругом світу. В США, останньо то дуже багато великі, шикарні книжкові магазини закриваються. Причин цього багато. Доступу до інтернету...вживання нових ілектроних книжок...сама замороженість економики ітд. Світ міняється, і не все у доброму напрямку...

ярослав орос 2011-10-22 / 21:54:00
...шестеро було делегатів на з*зді від закарпаття... забагато... як від такого маленького краю...

Очевидець 2011-10-22 / 20:04:00
Шкляр був на зїзді і відмовився від головування

Юрій 2011-10-22 / 18:36:00
Вчора чи позавчора Яворівський брав участь в програмі Мустафи Найема на ТВІ, то казав, що хотів зняти власну кандидатуру, але цим самим полегшить Баранову шлях до керівництва Спілкою, чого не хоче. Він виступив лоббістом кандидатури Шкляра, однак той на з"їзді не був, кандидатури не висунув. Що Ви думаєте з цього приводу?

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини