Микола Мушинка представив в Ужгороді доповнене видання про президента Гуцульської Республіки і міністра Карпатської України (ФОТО)

У понеділок гостем прес-центру «Закарпаття» знову став невтомний подвижник української справи зі Словаччини професор Микола Мушинка. У травні він презентував тут свою унікальну книгу-дослідження з життя нашої діаспори в Східній Словаччині «Národnostná menšina pred zánikom?» («Національна меншина перед зникненням?»), а тепер – книжку, у якій відтворено сторінки життя і діяльності одного із найвидатніших громадських і політичних діячів Срібної Землі Степана Клочурака.

Микола Мушинка представив в Ужгороді доповнене видання про президента Гуцульської Республіки і міністра Карпатської України (ФОТО)

Власне, йдеться про друге видання "Лицаря волі" (перше презентували в Ужгороді у 1995 році), що містить більше цікавої та необхідної для науковців та поціновувачів історії інформації, адже доповнене новими архівними матеріалами, фотоматеріалами та фоторепродукціями. Як повідомив професор Микола Мушинка, нову інформацію він взяв із московської судової справи над Степаном Клочураком та його соратниками. Історія ж, яким чином документи потрапили до автора, взагалі дуже цікава. "Коли я презентував перше видання, до мене підійшов чоловік, котрий повідомив, що прочитав книгу і вона йому дуже сподобалась. Він сказав, що може видобути мені справу із московського КДБ. Я, звичайно, погодився, і через 2 тижні матеріали вже були у мене. Я страшенно вдячний цьому чоловікові, хоча прізвища його не знаю дотепер", — зазначив пан Микола.

Микола Мушинка розповів, що, як завжди буває у подібних ситуаціях, аби видрукувати вже готову працю важко було знайти спонсорів. Зрештою книжка вийшла на замовлення та коштом Рахівської районної ради. До речі, у неділю у селі Ясіня було відкрито пам'ятник Степану Клочураку (скульптор Михайло Белень) і презентовано друге видання "Лицаря волі".

Іван Ребрик, директор видавництва "Ґражда", в якому побачило світ доповнений життєпис Степана Клочурака, зазначив, що він з колегами "із великою охотою взялися за видання, оскільки усвідомлювали, наскільки важливим як для громадськості, так і науковців є дане джерело". За словами Івана Ребрика, на сьогодні відчувається брак достовірної інформації стосовно реальних історичних подій початку-середини минулого століття, та завдяки цій праці тогочасна історія Закарпаття відтворюється дуже об'ємно.

"Постать Степана Клочурака є надзвичайно цікавою. Крім усього іншого, він був поважним хазяїном — людиною заможною, багатою та підприємливою. Маючи достаток, можна було спокійно жити і нічим не перейматися, однак Степан Степанович не міг і не хотів стояти осторонь суспільних процесів. Служіння народу, мабуть, було закладено в нього генетично, і це він довів конкретними діями", — зазначив Іван Ребрик. За словами видавця, всім дуже пощастило, що є Микола Мушинка, котрий взявся за таку важливу справу, завдяки роботі якого можна розставити крапки над "і" в деяких історичних питаннях.

Степан Клочурак був справді визначною постаттю для Закарпаття. Він був ініціатором антиугорського повстання на Закарпатській Гуцульщині, а у 1919 році став засновником і президентом Гуцульської Республіки в Ясіні, командиром Закарпатської сотні Української Галицької Армії (УГА) в боротьбі з більшовиками та денікінцями. У міжвоєнний період був співорганізатором "Просвіти", торговельних, економічних, молодіжних, військових та педагогічних спілок на Закарпатті, керівником українських фракцій Соціал-демократичної й Аграрної партій та головним редактором їх друкованих органів – "Народ", "Вперед" та "Земля і воля". В автономному уряді  Карпатської України займав посаду політичного секретаря прем'єр-міністра Августина Волошина, а згодом – міністра господарства та народної оборони. Після розгрому Карпатської України очолював ліквідаційну канцелярію уряду Карпатської України в Празі. У травні 1945-го року Степан Клочурак був заарештований органами "СМЕРШу". Після 20-х років і 4-х місяців повернувся із таборів Воркути у Прагу. Помер у Празі, навідавши перед смертю рідну Гуцульщину.

Книга "Лицар волі. Життя і політично-громадська діяльність Степана Клочурака" проілюстрована фоторепродукціями переважно з архіву автора. Частина фотоматеріалів – із приватного музею історії Гуцульщини Едуарда Зелінського в готельному комплексі "Скіфське полювання" в смт. Ясіня.

Придбати книгу можна безпосередньо у видавництві "Ґражда" за 60 гривень та у книгарнях Ужгорода.

17 жовтня 2011р.

Теги: Мушинка, Клочурак, Ребрик, Лицар волі

Коментарі

вуйко 2011-10-19 / 18:35:00
матеріали з Російського КДБ про Степана Клочурака професору передав один Гуцул з Ясіня,(догадайтеся Хто)!!

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини