Ігор РИБАКОВ: "Обіцяю, скоро під нечесними митниками горітиме земля"

Наприкінці минулого року було створено міжфракційне депутатське об’єднання Верховної Ради України «Контрабанді — стоп». Кореспонденту нашої газети вдалося поспілкуватися з його очільником – співголовою об’єднання, народним депутатом України, головою підкомітету з питань законодавчого забезпечення і парламентського контролю за діяльністю податкової міліції та дізнання в органах Державної митної служби України Ігорем Рибаковим.

- Пане Ігоре, скажіть, які першочергові завдання ви окреслили, ініціювавши створення депутатського об’єднання «Контрабанді – стоп»?

- Сама назва нашого об’єднання досить красномовна, тому завдання чітко визначені: безкомпромісна боротьба з явищем контрабанди; наповнення Державного бюджету за рахунок відповідних митних платежів; притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб митниць, винних у зловживаннях службовим становищем та корупційних діях; покращення митного законодавства.

- У поточному році ви провели перевірки Вінницької, Житомирської та Ужгородської митниць. Які порушення були вами зафіксовані?

- На першому етапі діяльності об’єднання «Контрабанді – стоп» ми з колегами перевіряли імпорт транспортних засобів. На усіх згаданих митницях застосовувалися однакові злочинні схеми. Найпоширеніша з них – це заниження митної вартості. При ввезенні майже кожного автомобіля реальна вартість занижувалась від 5-ти до 10-ти разів. Втрати бюджету з кожного автомобіля склали в середньому 50 тис. гривень.

За іншою схемою - пасажирські авто оформлюються як вантажні з метою уникнення сплати акцизного збору. Наприклад, на Вінницькій митниці середні втрати Держбюджету на одному автомобілі — близько 35-ти тисяч гривень. Виявлено 44 випадки. Ось і порахуйте! Недобори митних платежів сягають 1,5 мільйона гривень. Так само ввозяться автомобілі, старші восьми років (що взагалі заборонено законодавством) і декларуються як гуманітарна допомога.

Вибірковою перевіркою виявлено 244 випадки імпорту в Україну транспортних засобів з ознаками митних правопорушень на суму 5,6 млн. гривень – це лише через Вінницьку митницю!

- Ігоре Олександровичу, хто винен у ситуації, що склалася на вказаних митницях? Чи будуть винуватці покарані?

- Я вкотре впевнююся, що українські митниці — справжнє Ельдорадо для корупціонерів. Яскравий приклад: під час поїздки на Вінницьку митницю нас навіть не хотіли допускати у зону митного контролю, яка, до речі, належить суб’єкту підприємницької діяльності Княжуку. Тут немає постійних чергувань робітників митниці, відсутній суворий контроль з боку митниці за збереженням вантажу, що знаходиться на митному терміналі. Відсутній журнал обліку прибуття-відбуття транспортних засобів. Комісією також виявлені факти «загадкового зникнення» автотранспортних засобів, котрі не пройшли митне оформлення. Тому нинішня ситуація на митницях України жахлива.

Що стосується покарання винуватців — так, уже є певні результати. На вимогу депутатів нашого об’єднання Держмитслужбою України прийнято рішення про звільнення з митних органів усього керівного складу Вінницької митниці, окремі справи передано до прокуратури. Це питання ми узяли під особистий контроль: постійно направляємо письмові звернення і запити до прокуратури, аби винні були покарані.

- Ігоре Олександровичу, чи залучаєте ви громадськість до спільної боротьби з контрабандою?

- У нас діє «гаряча лінія» – телефони довіри (8(044)255-39-30, 255-35-22), за якими свідомі громадяни можуть надавати інформацію щодо фактів порушень, зловживань службовим становищем, корупції, хабарництва, незаконного звільнення з роботи, що мають місце на українських митницях.

- У світлі сучасних політичних подій якими будуть ваші дії?

- Політична криза, що склалася в Україні, безумовно, не йде на користь економіці країни. У суцільному хаосі, у послабленні контролю з боку владних органів деякі митні чиновники прагнуть «легкої наживи», усвідомлюючи, що можуть бути усунені від владного керма. Але ми не припиняємо нашу роботу, адже наш обов’язок залишається незмінним – служити нашому народу і діяти в його інтересах. І це не лише красиві слова, за кожним словом має бути дія.

Ми наполягаємо, аби уряд збільшив надходження митних платежів до бюджету: з планових 45,7 млрд. гривень до 82 млрд. І це реально можна зробити, якщо зламати контрабандні схеми і здійснювати жорсткий контроль за митними органами. Якщо митники будуть боятися свого керівництва, розуміти, що за порушення їх можуть притягнути до кримінальної відповідальності і посадити, то вони будуть по-іншому ставитися до своєї роботи. Зараз вони знають, що можуть безкарно «відкупитися», тому ці злочинні схеми набирають обертів.

Наразі до нас надійшла інформація про те, що на згаданих митницях (Вінницькій, Ужгородській, Житомирській – прим. авт.) знову функціонують злочинні корумповані схеми і зловживання службовим становищем. На мою думку, це зумовлено тим, що керманичі регіональних митниць послуговуються народною мудрістю, «що блискавка в одне і те ж місце двічі не влучає». Хочу їх «порадувати» — у наших найближчих планах протягом 10-ти днів здійснити наступні рейди.

Запевняю усіх тих, хто хоче скористатися нинішньою ситуацією у країні «на користь власного гаманця», – ми не допустимо свавілля на українських митницях! Обіцяю, скоро під нечесними митниками горітиме земля.
Світлана РУДИК, "33 канал"
10 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
» Всі новини