Держава позбавилася конфіденційної інформаціі, а громадяни отримали право контролювати дії представників влади

Це стало можливим завдяки тому, що 13 січня 2011 року було прийнято Закон України «Про доступ до публічної інформації».

Держава позбавилася конфіденційної інформаціі, а громадяни отримали право контролювати дії представників влади
Про це розповіли під час прес-конференції у прес-центрі "Закарпаття" Голова правління "Центру Громадянських Свобод" Олександра Матвійчук та експерт Інституту Політичної Освіти, співкоординатор Закарпатського "Громадського центру" Олександр Солонтай.. Вони презентували учасникам цікаве і корисне видання (як не дивно, і для громадськості, і для представників влади) під назвою "Методичні рекомендації щодо практичного запровадження Закону України "Про доступ до публічної інформації". Крім, власне, пояснення Закону, у посібнику подані зразки документів, приклади заяв та інша інформація довідкового плану, що може стати в нагоді будь-кому. Як наголосив Олександр Солонтай, це — унікальне видання, наполеглива праця величезної кількості авторів, в якому "розжовується сухий закон". Він зазначив, що в Україні уже багато разів приймали подібні документи, однак жоден з них не зміг втілитися належним чином. В свою чергу, Закон "Про доступ..." актуальний і для службовців, котрі відтепер відповідатимуть на інформаційні запити, і для журналістів, котрим часто необхідна різнопланова інформація, і для простих громадян, котрі до прийняття Закону взагалі не мали доступу до суспільнозначимих відомостей.
           
"Демократичні країни зацікавлені відкривати інформацію про свою діяльність, щоб більше громадян могли брати участь в управлінні державними справами, однак авторитарні країни, чи перехідні, як люблять називати Україну, не звикли відкривати інформацію, оскільки, таким чином, приховують корупційні діяння, непрофесіоналізм або ж грубі порушення прав людини", — розповіла Олександра Матвійчук. Говорячи про "Методичні рекомендації", Олександра відзначила, що в даному Законі чітко прописується ряд важливих понять, зокрема, що таке службова інформація. Це означає, що тепер кожен окремий орган або ж чиновник не має права особисто визначати, що засекречувати, а що робити доступним для аудиторії.

До речі, вищезгаданий Закон значно спрощує процес одержання інформації. Наприклад, тепер запити на її отримання можна подавати за допомогою електронної пошти.
 
"Коментуючи ЗУ "Про доступ до інформації", мало хто звертає увагу на дуже важливу деталь, а саме на те, що тепер жоден орган місцевого самоврядування не може прийняти рішення, не представивши його громадськості", — продовжує Олександр Солонтай. Наприклад, нові тарифи не мають права приймати, допоки люди не ознайомляться із ними. Це ж стосується різноманітних рішень та запроваджень нових правил. Більше того, громадяни мають право оскаржити прийняте рішення, якщо їх про це не попередили. Детальніше — Олександр Солонтай:

Учасники прес-конференції зазначили, що деякі моменти досить складно втілити в життя, та все ж, як показує практика, це можливо. Аби донести до загалу конкретні методичні рекомендації, ініціюватимуться семінари та проводитимуться тренінги. На сьогодні, крім презентації "методичних рекомендацій", було проведено безкоштовний тренінг для журналістів та представників органів місцевого самоврядування області. Більше того, наразі посібник доступний кожному громадянину, оскільки його електронний варіант можна вільно скачати з інтернету.
 
 
 
 
 
13 жовтня 2011р.

Теги: інформація, доступ, Солонтай, Олександра Матвійчук

Коментарі

Словянин 2011-10-15 / 19:56:00
Для Чікі (перепрошую за попередні технічні помилки). Можна висловлюватись більш чітко? Зокрема, що потрібно вивішувати на сайті? Прізвища коханок? Корумповані чиновники вам ніколи не дадуть реальну інформацію про свої статки - прийміть удесятеро радикальнійший закон. А "нагибати" цей закон буде простих клерків, що живуть на одну зарплату. Взагалі, чому справжні організатори лохівських законів не спрямовують свою енергію на реальних злочинців - тих декілька кланів, статки яких не менші держбюджету. Останнім така "відкритість суспільства" вельми до вподоби, бо дозволяє спрямовувати увагу громадськості на другорядні об"єкти. В результаті різноманітні профани-солонтаї виглядають мало не як герої. Людиз з реальною з громадянською мужністю не використовують ворожі гранти, а спрямовують свою енергію проти представників низки гаркавих сімей, що окупували Україну... Той, хто вірить у дієвість згаданого закону - наївна людина.

Словянин 2011-10-15 / 19:49:00
Для Чікі. Можна висловлюватись більш чітко? Зокрема, що потрібно вивішувати на сайті? Прізвища коханок? Корумповані чиновники вам ніколи не дадуть реальну інформацію про свої статки - прийміть удесятеро радикальнійший закон. А "нагибати" цей закон буде простих клерків, що живуть на одну зарплату. Взагалі, чому справжні організатори лохівських законів не спрямовують свою енергію на реальних злочинців - тих декількох кланів, статки яких не менші держбюджету. Останнім така "відкритість суспільства" вельми до вподоби, бо дозволяє спрямовувати увагу громадськості на другорядні об"єкти. В результаті різноманітні профани-солонтаї виглядають як мало не герої. Люди реальною з громадянською не використовують ворожі гранти, а спрямовують свою енергію на представників гаркавих сімей, що окупували Україну... Той, хто вірить у дієвість згаданого закону - наївна людина.

Андрей 2011-10-14 / 15:44:00
а чого солонтайчік не в тєльняшці? тій самій яку він рвав на собі не так давно, у звязку з програними ним виборами. чи чергові дописи "дєятєля" будуть тільки під чергові вибори, як було перед цим?

Чікі 2011-10-13 / 23:43:00
Словянин, очевидно, чиновник. Працює досить давно, щоб попасти в залежність від чиновничої системи цінностей і міркувань. Насправді, просто розмісти на сайті, і матимеш спокій. Але це увипадку чистих помислів чиновника. А якшо треба притирити щось? Маршрутки свої поставтити мимо конкурса? землю продати? і т.п.

Словянин 2011-10-13 / 22:50:00
Ніколи все неможливо оприлюднити на сайті! У одного дурня завжди знайдеться купа питань, на які не відповість і десяток професорів. А чиновникам, між тим, потрібно займатися роботою.

Михайло 2011-10-13 / 20:16:00
Шановний пане Словянин! Ну влада просто повинна все оприлюднити на сайтах то і не потрібно буде паритися з відповідями на запити! Плюс повинна буди людина та відповідні умови для отримання цієї інформації то не буде ніяких тоді проблем! Повірте я вже давно займаюсь моніторингом цього питання у себе! Не прячте інфу то не буде запитів)

м 2011-10-13 / 15:26:00
А "Центр Громадянських Свобод" і його голова Солонтай під кик? ЄЦ?

Словянин 2011-10-13 / 10:46:00
Цей закон, при усіх начебно гарних намірах, може в значній мірі паралізувати діяльність органів державної влади. Уявляєте, якщо всі, кому не лінь почнуть "бомбити" владу своїми запитами? Чиновники втомляться давати відповіді і не виконуватимуть свої прямі обовязки.

Люся 2011-10-13 / 02:18:00
Солонтай - розумна людина! Поважаю!

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 6
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини