Закарпатський тваринний ринок приваблює колоритом і щирістю (ФОТО)

Сотні людей приходять на тваринний ринок в закарпатському селі Нересниця, щоб продати чи придбати худобу для свого господарства. Ще в ранній темряві туди зі всього району кожен вівторок звозять коней, корів, овець, кіз чи свиней. Ще здалека чути мекання, бекання, іржання і ричання, котрі приваблюють увагу жителів і відвідувачів села. Живий і вельми колоритний базар є традиційним центром спілкування і обміну свіжими новинами.

Закарпатський тваринний ринок приваблює колоритом і щирістю (ФОТО)

"Це добротний кінь. Тонну грузу з гори звезе легко", – хвалить свій товар Олександр Цепецауер. Каже, що коні йому приносять радість, щастя, але й також гроші. "Зимою в мене було семеро коней, з того чотири спортивних. Все розкупили", – розповідає про своє господарство.
 
Щоб прогодувати сім'ю, їздив заробляти у світ. У Чехії працював на пивзаводі, будував газогони і, врешті, повернувся до своїх коней. "Коні моя віра і впевненість. Я їх розумію і вони розуміють мене", – зазначає Олександр Цепецауер. Пропонує купити спортивну кобилу: "Метр вісімдесят, але треба її тренувати. Чорна, дуже гарна, відмінна для верхової їзди".

"Perpetuum mobile" для свиней

Свій натуральний товар продавці виставляють на машинах, в автобусах, на возах, мотоциклах та іншому транспорті, Щоб привезти худобу на ринок, використовують все, що їде.
 
Колишній тракторист Василь Тріфан змонтував собі якесь "perpetuum mobile", щоб перевозити худобу. У мене були коні, але ця машина потужніша і зручніша", – гордо показує свій гібрид. Мотор взяв із трактора, колеса з Жигулів, "панель приборів" із газової плити. "Коштує може 1500 доларів, але я її не продам. Це мій робочий інструмент", – хвалить курйозну конструкцію.
 
Літня пані продає корову. "Просимо за нашу Красю 5000 гривен. Їй вісім років. Вже не маємо сил годувати. Дома у нас є ще дві", – пояснює, чому привезла тварину на продаж. Жінка впевнена, що без худоби в селі не можна обійтися. "Моя донька живе в Нью-Йорку. Щороку приїжджає до нас, щоб діточки попили свіжого молочка", – каже вона. Жаліє тільки, що тварини не завжди потрапляють у добрі руки.
 
Самі голосні на ринку, напевно, свині. У великій кількості конкурують білі, чорні чи плямисті різного віку і розмірів. Рожеві "молочні" поросятка туляться в холодний осінній ранок одне до одного. Всього за двісті гривень можуть стати "жертвою" гриля. Але продавці надіються, що знайдуться добрі люди, які захочуть "викохати" з малечі солідних льох.
 
Саме словом "кохати" називають в Закарпатті вирощування тварин. Люди завжди бережно відносились до своєї худоби. У бідних гірських районах вона часто помагала здолати голод. Нині жаліються, що м'ясники скуповують все без розділу, як і для чого було вирощено.
 
"Українці люблять сало, але ця свиня годиться більше на м'ясо", – пояснює продавець. Між десятками хрюкаючих красунь однак тяжко вибрати "найсальнішу". Він зауважує, що "краще купити меншу і самому догодувати так, як кому потрібно". Саме тому на ринок навідуються і гурмани, які слідкують за якістю своїх харчів.
 
Восьмидесятирічна бабуся Марія Костевич діловими жестами показує, куди треба скласти зерно і муку. Похилий вік їй не заважає впоратися з величезними мішками.

Базарний хаос і сюрреалізм

Люди і тварини знають на базарі своє місце. Неймовірний хаос, який недосвідченого відвідувача вражає в першу мить, має свої внутрішні правила. Їх навряд чи можна пояснити якимось законом. Які можуть бути закони, коли ціле село стає в "базарний день" одним великим ринком.
 
На огорожах висять весільні плаття, канави обкладені мереживною білизною. На капотах машин продається м'ясо, а шкарпетки і черевики розкладені по парах на асфальті і конкурують салу і сметані.
 
У нересницькому кафе можна підключитися до інтернету, на будинках стирчать сателітні антени і здається, що навіть коні в цій суміші розмовляють по мобільних телефонах. Однак усі модерні технології не мають великого значення в цьому майже сюрреалістичному світі. Його головною цінністю є відчуття, що це натуральне, не фальшиве життя, і люди там чесні та справжні.

 

Олександра Малаховська, Радіо Свобода

12 жовтня 2011р.

Теги: Нересниця, ринок

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини