Сонячному Закарпаттю – сонячну електростанцію

Із наближенням опалювального сезону питання енергозбереження, як і альтернативних джерел енергії, набувають особливої гостроти. Що буде з ціною на російський газ – досі невідомо, та навряд чи рядові споживачі мають ілюзії щодо зниження вартості блакитного палива. З «централізованою» електрикою та ж сама історія. Не треба бути великим аналітиком, щоб прогнозувати: і в далекій, і в близькій перспективі традиційні енергоносії тільки дорожчатимуть. Хоча б тому, що їх ресурс обмежений: фахівці кажуть, вугілля вистачить на 270 років, нафти – на 35-40, а газу – на 50.

Сонячному Закарпаттю – сонячну електростанцію

Сонячному Закарпаттю – сонячну електростанцію

У попередньому, вже трохи призабутому, матеріалі з цієї серії наша газета розповідала про можливості гідроенергетики. Зараз зосередимося на потенціалі Сонця. А він дуже великий. Вчені запевняють: якби люди могли  використовувати тільки 0,0125% (!) всієї його енергії, то потреби планети зараз були б повністю забезпечені. Але це теоретично. На практиці ж існують різні фактори, що обмежують потужності сонячної енергетики: високі ціни на обладнання та його ресурсоємність, проблема великих площ, які необхідно займати під колектори. Та все ж наука йде вперед, й інвесторів ці труднощі не лякають. Так, цього тижня очільник Закарпаття Олександр Ледида зустрівся із заступником директора ПП "Унгвар холдінг"  Володимиром Бобковим та групою угорських компаній, котрі виявили бажання побудувати в області сонячну електростанцію потужністю 10 МВт. Щоправда, для цього потрібно 20 га землі, знайти яку у нас нелегко (хоча, як ми писали в попередньому номері, у краї пустує 18 тис. га сільгоспугідь. – Авт.). Зате в подальшому інвестори готові звести й завод із виробництва сонячних елементів. Річ у тому, що, за словами Володимира Бобкова, українське законодавство вимагає, аби подібні електростанції як мінімум на 30% (це зараз, а далі – більше) забезпечувалися батареями вітчизняного виробництва. Саме тому доцільно відразу говорити і про будівництво заводу з випуску сонячних елементів. Електростанція працюватиме не на традиційних монокристалічних сонячних батареях, а з використанням вакуумного напилення на скло. Цей варіант кращий тим, що дає змогу сповна використовувати сонячну енергію від світанку до вечора, причому навіть за хмарної погоди. За приблизними підрахунками, на зведення електростанції витратять майже 20 млн. євро. Чому ж угорці вирішили будувати у нас, а не на батьківщині? Все просто: їх привабив досить високий "зелений тариф", який існує в Україні. В Угорщині подібний закон затверджений, але не працює. Для нашої ж області реалізація проекту дасть купу плюсів: зменшить місцеві енергетичні проблеми; додасть 100-150 кваліфікованих робочих місць; підштовхне розвиток високотехнологічної промисловості.

"За відновними джерелами – майбутнє, – каже Володимир Бобков. – Недалеко від нас, біля Праги, Братислави, в Угорщині поля всіяні вітряками. Європа шукає, яким чином забезпечити себе альтернативою газу. Сонячна енергія активно використовується у Німеччині та Іспанії. Повірте, і на Закарпатті з реалізацією цього проекту у перспективі, зі здешевленням технологій (а на прикладі мобільних телефонів бачимо, що воно неминуче), можна буде говорити про використання усіх пласких дахів для отримання сонячної енергії".

У принципі, керівник Закарпаття Олександр Ледида підтримав ідею і стосовно виділення землі та сприяння у технічних питаннях пообіцяв повну підтримку. Однак такі масштабні проекти узгоджуються на державному рівні, тож губернатор підніматиме це питання  перед першим віце-прем'єр-міністром України Андрієм Клюєвим – пакет документів про майбутній об'єкт для представлення в Кабмін інвестори вже підготували.

А загалом, запевняє Олександр Бобков, на Закарпатті вигідно використовувати різні види чистої енергії – і вітрову, і сонячну, і міні-гідроенергетику та насоси, що викачують тепло землі. Важливо просто зробити правильний вибір – залежно від конкретних місцевих умов.

Газ зі ... сміття й намулу

Власне, енергію можна отримувати з найнесподіваніших, на погляд пересічного громадянина, речей. Останні пропозиції зарубіжних учених – рукотворні торнадо та блискавки, великі повітряні змії замість вітряків, газифікація токсичних відходів, глюкозові батарейки, метан зі сміття й курячого посліду, навіть біопаливо з водоростей і... людського жиру, видаленого при ліпосакції, а також сеча для отримання водню як джерела енергії (зберігати його в чистому вигляді складно й вибухонебезпечно, а так – і сировини достатньо, і проблем ніяких). Працюють у цьому напрямку й вітчизняні дослідники. Так, Українська академія наук та ряд її виробничих підрозділів розробили установку, котра може добувати газ із усього, що містить органіку: відходів деревини, рослинних залишків та інших "побічних" продуктів сільського господарства, каналізаційних стоків. Причому це – не теоретична модель, а діючі прилади, котрі незабаром з'являться і на Закарпатті.

"На мій погляд, потенціал такого методу отримання газу, який можна використовувати і для теплозабезпечення, і для виробництва електрики, у нас дуже великий, – вважає Володимир Бобков. – Хто не бачив на Закарпатті купи опилок, котрі підприємства не знають, куди дівати, гори обрізаних комунальниками гілок, тліючих сміттєзвалищ? А це ж потенційна сировина...".

До речі, Закарпатській ОДА вже надали пропозиції щодо поширення такого досвіду на території області. Наприклад, нашим водоканалам можуть допомогти отримувати газ із ...намулу, який утворюється в процесі очищення стоків. Бізнесові структури теж могли б зацікавитися газогенераторами, однак оскільки йдеться про вкладання чималих сум – поки вагаються. Хоча показник окупності цих ноу-хау дуже високий – від року до двох. Собівартість електроенергії – в межах 30 копійок за кВт, тоді як у держави комерційні організації закуповують її по гривні. Тобто для енергоємних виробництв, які мають придатні відходи, це однозначно вигідно. А щоб було ще й доступно – у планах надавати газогенератори в лізинг на 2-3 роки.

Віддача – та сама, енергії – у 5 разів менше

Проте якщо поривати з традиційними джерелами енергії наважиться не кожен, то ощадливо використовувати її змушені всі з огляду на стабільно зростаючі тарифи. У цьому сенсі колись дешевий газ зіграв із нами злий жарт: і виробникам, і громадянам просто "облом" було вкладати гроші в енергозберігаючі технології. Підсумок сумний: у собівартості української продукції частка енергоносіїв у 5 разів вища, ніж у європейської! Що так далі тривати не може, само собою зрозуміло. Отже, порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих. До речі, масова відмова закарпатців від централізованого опалення – якраз із цієї серії. І якщо хтось іще не вирішив, як тепер грітися – вищезгадані підрозділи академії наук попрацювали й у цьому напрямку. Володимир Бобков розповідає: вони розробили дуже ощадні електроприлади, які діють за дещо іншим принципом, ніж традиційні масляні радіатори, а відповідно споживають разів у 5 менше електроенергії. За ціною монтажу й установки вони конкурентні і навіть кращі за газове опалення. Для обігріву 20 м2 достатньо потужності 0,4 кВт! Електрочайник бере більше. Зрозуміло, що  проводку для такого опалення міняти не обов'язково, та й техумов від МРЕМ не потрібно. До того ж прилад мобільний, його можна повісити на стінку або поставити на коліщатка й переміщати, куди завгодно. Такий спосіб обігріву  придатний не лише для приватних помешкань, а й для установ. Скажімо, середньостатистичну школу спокійно можна обладнати ним за місяць.

До слова, у Львові нині працює програма, за якою один із банків під 25% на 2 роки кредитує будь-які енергозберігаючі й "альтернативно енергетичні" роботи в помешканнях городян: заміну системи опалення, вікон, утеплення стін тощо. А потім місцева влада з бюджету погашає 15 – 20 із цих відсотків. Подібним чином, хоча набагато інтенсивніше, стимулюють до енергоощадності європейців. Мабуть, і нам би не завадив такий досвід...

Мирослава Галас, "Закарпатська правда", Вся Закарпатська Правда

09 жовтня 2011р.

Теги: сонячний, електростанція, енергія

Коментарі

Андрей 2011-10-10 / 10:54:00
відверта джинса під "дерибан" землі і створення чергового вітчизняного "виробництва" із скручування викрутками отриманих комплектів запчастин.

Карпатньюз 2011-10-10 / 08:47:00
усе ти зрозумів.
жодних претензій в цьому випадку. і в подальшому - без претензій. взаємних - відзначу

Адмін 2011-10-10 / 00:24:00

Не зрозумів, до нас які претензії?

кн 2011-10-10 / 00:23:00
адміну - не так? хіба у твого сайту так новини не тибзять? Ти ж розслідування проводиш, встановлюєш першоджерело інфи. Тут така сама ситуація.

Адмін 2011-10-09 / 22:21:00
А що не так?

КН 2011-10-09 / 22:19:00
ну, добре. хай буде так

КН 2011-10-09 / 20:59:00
послатися забули, колеги...

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини