Із щоденника Сергія Федаки. Півтораста сторінок депресняку

Літературне Закарпаття презентували збіркою про секс, нудьгу повсякденного існування, суїцидні настрої і ні про що

Із щоденника Сергія Федаки. Півтораста сторінок депресняку

Ще у лютому 2006-го луцький письменник Юрій Сичук заснував квартальник "Нова проза" для публікації молодих, переважно двадцятирічних (хоча не тільки) авторів. То було одним із культурних здобутків Помаранчевої революції, хоча у першому числі ініціатор і описав свої ходіння по муках.
Чесно кажучи, ніхто з його дебютантів поки не став помітним явищем в нашій літературі, але часу ще минуло зовсім обмаль. Головне, що альманах регулярно видається, доходить і до Ужгорода, продається в наших книгарнях. З ужгородців там свого часу опублікував Тарас Ващук серію дуже цікавих оповідань – з родинних переказів і власного студентського життя-буття.

Врешті-решт йому запропонували укласти окремий спецвипуск нової закарпатської прози, який і побачив світ кілька тижнів тому під №19. Одинадцять авторів чітко розпадаються на дві групи: одні закінчили УжНУ кілька років тому, інші – тільки поступили туди. Рівень письма двох груп, звичайно, різко не схожий.

Другій було явно зарано публікуватися, через кілька років дебют міг бути набагато вдалішим. Але справу зроблено – з часом і ці писатимуть так же, як нинішні 25-річні, головне – розпочати і побачити себе збоку. Особисто мене найбільше зачепило оповідання А.Любки "Кілер" – це такий собі чорний гумор, плебейський сюрреалізм у дусі Б.Грабала, Ч.Буковського, Г.Міллера і, звичайно, нашого Ю.Винничука.

Андрій поволі стає професіоналом маскульту, чітко знає свою цільову аудиторію, усвідомлює, від чого вона тащиться, і сміливо віддає свої тексти на поталу юрбі: "Вам хочется песен – их есть у меня!" Це фестивальна проза, приречена на успіх під час різноманітних літературних читань і просто тусовок.

Проза же більшості інших авторів альманаху – для читання не зі сцени, а очима. У зовсім молодих – це навіть не проза, а стовідсоткова поезія, тільки записана не в рядок, а суцільним текстом.

Медитації про себе любимих, перший сексуальний чи платонічний досвід, традиційні суїцидні настрої, але найбільше – про нудьгу повсякденного існування. Дівоча проза – ну взагалі ні про що. Може, для того, щоб її збагнути, слід було народитися жінкою, але Господь мене якось не сподобив.

У хлопців є цікаві речі, коли з гумором описують якісь реальні події, як-от Вік Коврей – поїздку на фольклорний фестиваль у Шешорах. Більшість же текстів є людськими документами нашої доби. Молодь пише про те, як їй погано, як вона не бачить ніяких перспектив, навколо сірість, безнадія і тихо хлипає сум. Життя не вдалося, хоч ще і не починалось. Причому показово, що такі настрої не тільки в 20-річних, а й у 25-річних. Останні пишуть про це відчутно талановитіше (насобачилися, чортяки!), але в тому же ключі.

Півтораста сторінок депресняку. Такої своєрідної візитівки Закарпаття ще ніхто не встругнув. Браття незакарпатці! Цей край набагато прикольніший, ніж постає зі сторінок альманаху. Колись у нас ще з'явиться не інтравертна (спрямована на власні болячки), а есктравертна проза.

Про особливості закарпатського бандитизму 90-х, як він еволюціонував у більш-менш респектабельний бізнес 2000-х (трохи про це в М.Дочинця), про транскордонні оборудки (там авантюрний роман на романі), про наші вузи (паноптикум діккенсівських типів), про драми, трагедії і комедії наших заробітчан (це вже частково піднято у П.Ходанича і В.Андрусів), про злет і падіння місцевого харчопрому, особливо виноробства.

Про нескінченну "Санта-Барбару" наших сільських, містечкових і міських "людей і жон" (тут копає Д.Кешеля). Про приватизацію наших санаторно-курортних комплексів і подальшу їхню конкуренцію на грані фолу. Про будні відпочивальників і пацієнтів (у нас чомусь немає лікарської прози).

Про життя-буття новітнього прошарку базарних торгівців, перед чим меркнуть Ільф і Петров. Про місцеву богему – це не "чудики" В.Шукшина чи М.Євдокимова, але вони би порозумілися. Політичне життя Закарпаття – це взагалі печери Аладіна.

Резонансні вбивства останнього десятиліття так і просяться у детектив (пише Н.Масняк). Коли ж брати суто молодіжне середовище – тут різноманітні конфлікти між патріархальним сільським вихованням і спокусами урбанізованого середовища, участь молоді у проплачених політичних акціях, тисячі способів студентського приробітку.

Поки же заздримо запорожцям, які значно вдаліше дебютували в аналогічному 20-у числі "Нової прози".

Сергій Федака, НЕДІЛЯ

08 жовтня 2011р.

Теги: Нова проза Закарпаття, література, проза, альманах

Коментарі

Наш хлоп 2011-10-08 / 21:01:00
Дуже жаль, що такий інтелектуал як Сергій Федака піарить відвертих дегенератів. У нас є багато нормальних талановитих людей. Чому Федака не про пагує нормальну здорову культуру? Як людина, яка начебто позиціонує себе патріотом, після цього може в мажорних тонах розповідати про носіїв антикультури, яка розкладає європейські народи?

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини